Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Régi idők mozija a szegedi strandon

Szeged - A 20-as években már volt szabadtéri mozi a szegedi Stefánián, később a Fáklyából a kerthelyiségbe is lehetett vetíteni. Újra van kertmozi Szegeden, bár a szabad strandnál nyílt szórakozóhelyen nem a vetítés a legfontosabb.
Újra működik szabadtéri mozi Szegeden. A szabad strand bejáratánál, a Tisza parton áll a Belvárosi mozi régi vászna, a 160 szék pedig az egykori Fáklya moziból és a Vörös Csillag moziból (most Korzó zeneház) való, az állványt a Grand Café kölcsönözte. Projektoros vetítéseket csak pénteken és szombaton tartanak, de nem premierfilmeket adnak – ma a Casino, holnap a 12 majom a műsor – viszont cserébe ingyenes a program. A mozizás előtt, 20 órától koncerteket, bulikat rendeznek, a vetítés 22 körül kezdődik. Esőnap nincs, ha egy program az időjárás miatt elmarad, nem pótolják.

A szabadtéri filmezésnek komoly hagyománya van Szegeden: a Stefánián már a 20-as években működött kertmozi – mondta Petróczy Sándor, a Szegedi Mozgókép Kht. volt igazgatója. A Fáklyának (amely a Horváth Mihály utcában állt) pedig olyan gépháza volt, amelyből – döntés és igény szerint – a terembe és a kerthelyiségbe is lehetett vetíteni.

A székek az egykori fáklya filmszínházból és a vörös csillagból valók. Fotó: Segesvári Csaba
A székek az egykori fáklya filmszínházból és a vörös csillagból valók.
Fotó: Segesvári Csaba

A Korzó Filmszínház specialitása – más tetőszerkezettel persze – a kinyitható tető volt. Amikor pedig átépítés miatt a Szegedi Nemzeti Színház átmenetileg a Belvárosi mozi épületébe költözött, hogy Szeged ne szenvedjen hiányt filmekben, 1978 márciusában szabadtéri mozi nyílt az újszegedi ligetben. Sikerét az is garantálta, hogy „előjátszásba" kapták meg a filmeket, vagyis nyaranta bemutathatták azokat a műveket, amelyek csak ősszel kerültek a magyar „kőmozikba". A szegediek imádták, sokszor egymás ölében és a lépcsőkön is ültek, vagy ha végképp nem volt hely, állva nézték a vásznat.

Az autósmozi a 80-as években lett divat, Szegeden is nyílt egy, a dorozsmai nagybaninál. A dialógus és a zene többféle módon juthatott el a kocsiban ülő nézőkig, például autórádión keresztül – a környékbeliek az otthoni készüléken is foghatták –, vagy egyszerűen a lehúzott ablakon át hallható a hangszóróból.

A kert- és autósmozik halálát a technika és az igények megváltozása okozta. A térhangzású hatás nem érvényesül, ha a hangot elfújja a szél, és a forgalmazók sem adtak már új filmeket azzal a rizikóval, hogy az időjárás vagy lehetővé teszi a folyamatos vetítést, vagy nem. Megjelent a videó, a filmletöltés – a moziból a közönség elmaradt. Magánvállalkozók a dorozsmai bezárása után próbálkoztak még autósmozival Szegeden, de nem működött. A Balaton környékén azonban még mindig léteznek kertmozik. Igaz: fedettek.

A vetítés csak egyetlen elem

A Tisza-parton kialakított Casablanca Green közösségi térként, a szabad strand kiegészítéseként működik. A filmezés csak egyetlen elem, a koncertek ugyanolyan lényegesek, vagy akár figyelmen kívül is hagyhatók. A területen rendeznek – többek között – éjszakai strandröplabda-versenyeket, focimeccseket is. Augusztusban, a Szegedi Ifjúsági Napokon a fesztivál új helyszíneként üzemel majd a Green.

Olvasóink írták

  • 2. k.elvis 2009. június 19. 22:20
    „Ott láttam a vámpírok bálját gyerekként a 80-as években.Nagy élmény volt,mikor valaki a felső sorból legurított egy sörösüveget.”
  • 1. Yossarian 2009. június 19. 19:30
    „a Kertmozi ´78-ban nyitott?
    nekem úgy rémlett mintha már korábban is üzemelt volna. de mindegy is. kamaszként nagyon jó volt oda járni. különleges élmény volt ott filmet nézni. sok kellemes emlékem van róla.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az oltópor, mint a Pick szalámi: titkos a receptje

Öttömös - Úgy működik, mint a szódásszifon, csak éppen nitrogéntöltet és 18 bar állandó nyomás van a poroltó készülékben. Öttömösön évente 14 ezer ilyen berendezést ellenőriznek. Tovább olvasom