Délmagyar logó

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 35°C Még több cikk.

Régi könyvek útján

Kalandos sorsokat nemcsak a könyvekből, hanem a könyvekről is megtudhatunk. A november elején Szegeden árverésre bocsátott kiadványok között igazi nagy túlélőket és ínyencségeket találtunk.
Boros Zsuzsanna több mint nyolcszáz kötetből válogatta össze a kalapács alá kerülő 420 tételt Fotó: Frank Yvette
A könyveknek is élettörténete van; hosszabb-rövidebb, kalandos és nyugalmas. Az árverések azonban minden licitre bocsátott kötet sorsában ünnepnek számítanak. A kiadványok a kiválasztott kevesek közé kerülnek, megtisztulnak, hibáikat szakértő kezek csiszolják. Az árverésen elismerik értéküket és ezáltal is tovább növelik.

Divathullámok és biztos tippek

– Már a tavalyi árverés napjaiban elkezdtük gyűjteni a szépségeket és ritkaságokat. Divathullámok persze mindig adódnak, keresett a vadász- és szakácsirodalom. A kiadványok értékét egyre inkább meghatározza a külcsín, egyedivé pedig a dedikáció vagy aláírás teszi – jellemezte az általános szempontokat a 7. szegedi könyvárverés szervezője. Boros Zsuzsanna a Kárász utcai antikváriumban olyan ínyencséget is indít a licitáláson, melyet nem a szerző vagy írása tesz érdekessé: Balló Ede olajfestészeti munkáját tulajdonosa saját restaurátori és festékkeverési tapasztalataival széljegyzetelte. A 420 tétel között felbukkan egy négysoros Móra-versike; nem tudni, kihez szól, ám szerencsére egy szegedi tanárnő íróasztal-rendezésnél ráakadt és nem hagyta veszni. Jókai, Tömörkény, Móra, József Attila, Ady, Babits és Kosztolányi eredeti aláírását pedig a könyvesek messziről felismerik.

Detektívek és megmentők

Nemritkán nyomozásba is fognak, ha a nemzeti bibliográfia, az életrajzi lexikonok, a katalógusok és az internet sem segít. Így akadt az Etelred című kétszáz éves ponyvaregény szerzőjére egy külföldi prospektusban a Somogyi-könyvtár „segéddetektívje" – egy Madeleine Gomez nevű írónőre. Kalandos sorsot vészeltek át a Tisza család gyűjteményének darabjai. Amelyek egyáltalán túlélték a geszti kastélykönyvtár lerombolását az ötvenes években, magángyűjtőkhöz vagy a dorozsmai vásárra kerültek. Most hosszú évek múltán egymás mellé sorakoztak, hogy november 5-én ismét szétváljanak útjaik. Leghosszabban Werbőczy István 1753-ban nyomtatott hármaskönyve vándorolt Szegedig, a legifjabb kiadvány, a Vasművesség viszont csupán huszonöt éve barangol. – Jé, ez lehet, hogy a miénk volt! – csodálkozik néha rá más antikváriumok kínálatára Boros Zsuzsanna. Spekulánsok tehát néha Szegeden is feltűnnek, noha előfordul, hogy elszámítják magukat és hogy mások elől megmentsék az értékeiket, visszavásárolják saját köteteiket. Ágai Adolf száz esztendeje dedikált Csicseri Bors kötete nagy visszatérőnek számít: tizenhét éve már elkelt egyszer egy pesti aukción. Akkor 800 forintról 1200-ra emelkedett az ára a benne található számla szerint, most 6 ezer forintról kezdődik a verseny.

Szépség és a szörnyűség

– A szépség nem minden, ám rengeteget számít. Behoztak nekünk egy hatalmas méretű imádságos könyvet. Egy padláson lelt rá az eladó, több mint százéves, de sajnos szinte menthetetlenül szétrágták a kártevők. Árverésen nem vehet részt – meséli Hunyadi Csaba, aki a Könyvmoly Antikváriumban várja a régiségeket. – Szerepel viszont egy visszatérő német ügyfelünk Erdélyben talált Kaukázus című ritkasága. – Erdélyből, a Vajdaságból és a Dunántúlról is kínálnak könyveket. Egy pécsi asszony nem bízik a fővárosi aukciókban, telefonon érdeklődött és csomagban kaptuk meg öt értékes kötetét – említette a forrásaikat Jakó Csaba a Dekameron Antikváriumban. Erdélyből került haza Bohn József Vár utcai éttermének étlapja. Megtudható belőle, hogy kilencven éve (a mai nagypostai csomagfeladó helyén) mit ettek-ittak a szegedi vendégek. Ugyancsak Erdélyben maradt fenn az első magyar gyártású teherautó kezelési utasítása. A pesti vételi ajánlat ellenére Szegeden kerül a kalapács alá Hevesy Iván Futurista expresszionista és kubista festészete, és az antikvárius féltett kincse, a magángyűjteményéből felajánlott impozáns fehér kaucsukborítású kötet: Dessewfy Arisztid Velence-könyve.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bombákat találtak a szegedi reptéren

Második világháborús lövedékeket találtak tegnap a szegedi repülőtér építése közben a munkások. A… Tovább olvasom