Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 20°C | 30°C Még több cikk.

Régiónkból toloncolták ki a legtöbb jogsértő külföldit

Magyarország, Dél-Alföld - Növekszik a Magyarországon huzamosabb ideig tartózkodó külföldiek száma, de még így is jóval kevesebben vannak, mint az Unió más tagállamaiban. A tavaly történt kitoloncolások fele a dél-alföldi régióban történt.
Magyarországon a legfrissebb adatok szerint 212 ezer 248 olyan – letelepedett, bevándorolt vagy tartózkodási engedéllyel rendelkező – külföldi él, aki hazánkban 3 hónapot meghaladó tartózkodásra jogosító engedéllyel rendelkezik – hangzott el a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal regionális igazgatóságának hétfői sajtótájékoztatóján.
Végh Zsuzsanna főigazgató elmondta: a magyar társadalom még mindig jóval homogénebb az Unió többi államához képest, de az itt élő külföldiek száma a 2009-es adatokkal összevetve növekedett: kétharmaduk az Európai Unió, a többiek egy harmadik ország állampolgárai.

– A nálunk tartózkodó uniós polgárok közül a legtöbben román, német vagy szlovák nemzetiségűek. A harmadik országból érkezettek közül a szerbek, a kínaiak és az ukránok vannak a dobogó első három fokán. Jelentős részük dolgozik, de egyre többen tanulnak valamelyik hazai felsőoktatási intézményben – vázolta Végh Zsuzsanna.

A dél-alföldi régióban annak Szerbiához és Romániához való közelsége miatt szinte mindennaposak a határsértések: tavaly 1024 jogsértővel szemben jártak el, akik közül 809 illegálisan érkező migránst a rendőrség állított elő. – A régióban 701 kiutasítást kellett elrendelni. 494 személyt őrizetbe vettek ahhoz, hogy ezt az intézkedést biztosítani tudják – mondta Petrik Orbánné igazgatóságvezető. Az országban összesen 563 kitoloncolás történt, ennek fele a Dél-Alföldön. Amíg 2009-ben főleg nagycsaládos koszovóiak lépték át illegálisan a határt a régióban, addig tavaly az egyedül érkező afgánok voltak túlsúlyban.

A legálisan érkező külföldiek közül közel 3000-en kaptak hazánkban tartózkodásra jogosító igazolást vagy kártyát a regionális igazgatóságtól: legnagyobb számban a térségben dolgozó románok, a kecskeméti Mercedes-gyárba érkező németek és a Szegeden tanuló külföldi diákok.

Olvasóink írták

 • 3. deszkás 2011. február 15. 11:46
  „212 248! Amiről tudnak és amiről nem? Az a másik kétszer ennyi.”
 • 2. zoltanszabo 2011. február 14. 21:54
  „Ha ezt a 212 248 embert mindd haza küldenék --6 ezek dolgoznak / hírtelen ennyi munkahely felszabadulna a magyar embereknek !!!
  Román--kínai --ez a statisztika megint nem a valóságot tükrözi. Sokkal többen vannak mint amit itt leírtak.
  1024 jogsértő--akit elkaptak--és hányat nem kaptak el ? A zöld határon úgy jönnek-mennek mint az utcán lennének. Állandó ellenőrzést--szigorúbb büntit.”
 • 1. dodó 2011. február 14. 20:57
  „Ha a kitoloncolást gumibottal segítenék, talán kevesebb lenne idővel.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hogyan, mivel akarnak spórolni Szegeden?

A szegedi önkormányzat idén reálértékben 6 százalékkal kevesebb normatív támogatást kap a központi… Tovább olvasom