Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Reiki: az öngyógyítás ereje

Szeged - A reiki szóról valószínűleg a kézrátételes gyógyítás jut először a laikus eszébe. A dolog nem ilyen egyszerű, de korántsem vad misztikum. Ács Attila reiki mester szerint nem hit kell a gyógyuláshoz, hanem a segítség elfogadása.
Aki a reiki kapcsán vad kutatásba kezd, nem nehéz egészen az angyalokkal történő kommunikációig vagy éppen az esszénus egyház tanításáig eljutnia. Sőt, az ősi atlantiszi tudás is felmerül. Ács Attila reiki mester azonban rögtön lehűti a kedélyeket. A 27 éves programozó hobbiként segíti mások öngyógyítását, harmóniájának visszaszerzését. Mint elmondja, nem feltétlenül van összefüggésben a minket körülvevő energia segítő célú átadása a misztikus tanokkal, a cél az elveszett vagy meg-megkopó „egész-ség“ helyreállítása, elutasítja a ködösítő túlmisztifikálást.

Hogyan kell a kezelést elképzelni? Attila beszélgetéssel kezdi, gyorsan behatárolja, miért is keresték fel. Lehet az feldúlt lelkiállapot, fej- vagy ilyen-olyan fájás, levertség, rossz közérzet, ő tenyereit a problémás terület fölé helyezi, és megkezdődhet az energiaáramlás. Néha 10 perc is elég, de van, amikor egy órára is szüksége lehet a páciensnek.

Ács Attila gyógyulást elősegítő kristályokkal. Fotó: delmagyar.hu
Ács Attila gyógyulást elősegítő kristályokkal.
Fotó: delmagyar.hu

Maga a szó, reiki, azt az energiát jelöli, ami ugyan körülvesz minket, mégsem képes mindenki felvenni. Ebben segít ő. Ez az energia nem a hagyományos értelemben gyógyít, inkább segít magunkat egyenesbe hozni. Ezért túl leegyszerűsítő és ferdítő a „kézrátételes gyógyítás“ kifejezés. Attila leszögezi: nem történik csoda, ez természetes folyamat, és nem is helyettesíti az orvosok módszereit. Viszont a lelki és testi egészséghez, a harmonikus élethez hathatós segítséget nyújt.

Módszerek és kételyek

Míg a reiki tünet szinten kezel, az AROLO technika az okot is megoldja. Az aktív szellemgyógyászat pedig konkrét sérülésre, fájdalomra irányul. Az AROLO-hoz kristályok is tartoznak, ami növelheti a szkeptikusok kételyeit, de Attila szerint nem árthatnak, ahogy egyik módszer sem. Az említett különös elnevezések használata lehet még gyenge pont, de Attila szerint nem kell fennakadni ezeken, csak szavak. Aki befogadja a segítséget, az ebbe fektetett hit nélkül is teljesebb, kiegyensúlyozottabb, ezáltal egészségesebb életet élhet.

Nem is a társaságban mesélhető eredményekre hajt a fiatal mester, már akkor is boldog, ha egy örökké stresszben lévőt szakíthat ki az őt nyomorító mókuskerékből. Főként ismerősök, barátok fordulnak hozzá, ingyen. Bár kézenfekvő lenne tudása pénzzé tétele, sem ő, sem a reikit gyakorlók többsége nem húz ebből különösebb anyagi hasznot. Másmilyet viszont igen, hiszen minden segítségnyújtáskor őt is átjárja az energia.

Attilának egy ismerőse ajánlotta a tanfolyamokat, ma már ő is taníthat. Mielőtt bárki azt hinné, hogy ez esetben is egy igen költséges tanfolyamspirálba taszítják a naiv érdeklődőket, elmondja, a szabad akarat fontos eleme a Reiki Association Internationalnek (ez az a szervezet, ami a magasabb szintű oktatást végzi). Tehát nem erőszak...

És ami fontos: bárki, aki fogékony erre és megfelelő testi-lelki állapotban van, hozzáfoghat az elsajátításhoz. Bár a reiki gyakorlásának 4 szintjét határozták meg, már az első szint is alkalmas arra, hogy például egy anyuka enyhítse gyermeke torokfájását. Azért azt fontosnak tartja megjegyezni, hogy ez a technika tüneti kezelést nyújt. Ruhán keresztül is – mosolyog kérdésemre.

És már bele is kezd a további, esetenként hathatósabb technikák (AROLO, aktív szellemgyógyászat) sorolásába, a rengeteg információ hatására mégsem fájdul meg jobban a fejem. Mert a keze felette van.

Olvasóink írták

62 hozzászólás
 • 62. Tibyke 2008. november 20. 01:00
  „Sziasztok. Én már meg se merek szólalni, pedig egy elég komoly betegséget sikerült leráznom, amire az orvos is azt mondta, hogy gyógyíthatatlan, illetve nem tudják hogy mitől alakul ki, ez pedig a vastagbélgyulladás. Sokáig voltam kórházban sokféle gyógyszert szedtem de nem volt hatása (amelyiknek volt annak a mellékhatására pedig kaptam egy másik gyógyszert és így tovább) már a műtét is szóba került de nem akartam. Reiki-vel és persze odafigyeléssel gyógyulást sikerült elérnem (meg vannak az orvosi leletek!!!). Végigolvasva mindenkinek igaza van a saját szemszögéből nézve. Én amilyen "hitetlen" voltam az ilyenfajta dolgokkal szemben most teljesen megváltozott a véleményem. A Reiki-t egyébként egy két diplomás orvostól "tanultam" és a mai napig használom nagyon sok sikerrel. Boldog és egészséges életet nektek.


  Ezzel nem akarok biztatni senkit csak a tapasztalatomat írtam le a viták elkerülése végett.
  Akinek van hozzá kedve és érzéke az éljen vele, akinek meg nincs az vitázzon vele. :)”
 • 61. lolaszeged 2008. október 10. 00:13
  „Kedves Gepard!

  Ha kanalat hajlitanal a szemem elott, akkor figyelnem a kezed, hogy hol csalsz. Mert nem hiszek a hokuszpokuszban. Es nem hiszek programozoknak, akik "hobbibol gyogyitgatnak." Sajnos lattam hova vezet ez az ut, nem akarom szemelyesen "tapasztalni! " , Es tovabbra is akit csak lehet le fogok beszelni rola! Legalabb ennyi kellemetlenseguk legyen a varazsloknak! Ok ugysem toltenek el hosszu eveket tanulassal, kutatassal, allitasaik bizonyitasaval. Mar azt sem szeretik, ha valaki nem hisz bennuk, akkor mar inkviziciot emlegetnek.
  Legyen szep napod neked is! Szia!”
 • 60. Gepárd 2008. október 09. 22:25
  „Kedves Lola!

  Az áltudomány kifejezés mivel leginkább az érzelmeidből fakad, nem objektív. Szóval nem próbáljuk bizonyítokkal alátámasztani amit csinálunk. Hát tényleg nem. Élőben nem is próbálunk mégcsak meggyőzni sem valakit. Aki nem akar, meg ha bármit teszel akkor sem hinné el, annak minek bizonyítgassunk? Hajlíthatnék én neked kanalat is, hogy valami klasszikusat mondjak, de nem hinnél a szemednek. Ezért mondom, hogy tapasztalás a fontos. Akkor hidd el ha meg tudod csinálni.
  Ha olyannal találkozol aki mindenáron meg akar győzni, akkor azt hagyd ott. Nem érdemes vele vitatkozni. Hagyd rá. Veled sincs semmi bajom. Tényleg nem kell úgy kiosztani valakit, hogy nem is ismered. Ez mondjuk rám is vonatkozik. Én is elszálltam kicsit.
  Tőled is elköszönök. Ha bármelyikőtök szeretne velem beszélni, akkor szólhattok, de itt ne folytassuk.
  Minden esetre megadom a címem: silvermedalion@gmail.com
  Üdvözlettel:
  Gepárd”
 • 59. Gepárd 2008. október 09. 22:10
  „Szia István!

  Természetesen ha egy témáról vannak különböző vélemények akkor azokat meg lehet osztani. Nekem se veled van bajom.
  Ha beleképzelem magamat a Te helyedbe, akkor nyílván én se hinném el amiket leírtam példának. De ezzel nincs is semmi gond.
  Tudom, hogy nem fogsz de azt mondom ne is adj írásokra. Abból sosincs baj, hogyha az ember kétkedik. Inkább minthogy naív legyen.
  "És én is csak úgy elkezdtem válaszolni első felháborodásomban mert ilyen vagyok. Nem bírtam szó nélkül hagyni"
  Függetlenül, hogy melyik vélemény mellett foglalunk állást, ebben azért hasonlítunk. :D
  "Úgy kifaggatnálak, hogy magad is csodálkoznál rajta."
  Azt is elhiszem. :D
  Bizonyára találnál is olyant amivel megfoghatsz. Ezzel, és most nem vitát indítok, nem azt mondom, hogy mert eddig hazudtam, hanem mert ez egy nagyon tág és sokszor félreértelmezett témakör.
  Szóval itt és most a vita részét fejezzük be a dolognak.
  Ha egyszer találkozunk az életben, ígérem kifaggathatsz. :D
  Kicsit mindketten néha durván fogalamztunk. Most azt mondom, hogy békében köszönjünk el egymástól mert ennek a fórumnak tényleg nem ez volt az eredeti lényege. Ha kell úgyis összefutunk.
  Legyen szép napod!
  Üdvözlettel Gepárd”
 • 58. llolaszeged 2008. október 07. 04:04
  „A valodi tudomany legalabb probalja megerteni a mierteket. Az altudomany meg csak TUD. .... Egy tudos az allitasat alatamaszatja kiserleti eredmenyekkel,bizonyitekokkal. Sokkal. Egy altudos ezt meg sem probalja ( talan mert tudja, ugysem sikerul?) A tudomany sem tevedhetetlen, de nem is allitja.
  Ha hiszel valamiben az biztos erot ad a gyogyulashoz. De magaban keves.”
 • 57. Kiss István 2008. október 07. 01:05
  „53.: Pedig szinte mindenkiben megvan valamilyen mértékben a tudomány iránti érdeklődés. A részleteket nagyon nehéz lehet megérteni, s megértetni, de a lényeget többnyire el tudja mondani egyszerűen az, aki igazán ért hozzá. Persze sokszor ők nem érnek rá ilyesmire, vagy egyszerűen nincs érzékük hozzá.
  A cikk jó, s nem is olyan hosszú (köszi érte). A hozzászólások tanulságosak (mindkét oldal számára, hogy újabb muníciót adjak...), jól kibontják a témát.

  54.: Értjük a célzást... Rajtatok nem fog múlni, hogy ez a szélhámosság is begyűrűzzön kis országunkba. Ezen a téren jó tanulók vagyunk. Dokik csinálnak egyébként mellplasztikát is, akár élő adásban (már megint a média felelőssége). A reikisek előszeretettel hivatkoznak erre a videóra. A kórház a honlapján nem reklámozza a dolgot. A bemutatott páciens szerencsére nem tűnik nagyon betegnek, remélem csak a pénztárcája bánta a dolgot. A Nobel-díjas és amúgy MTA-tag Ramón y Cajal meg (az orvosi Nobel-díj átadásának napján...) forog a sírjában...

  55.: Szia Gepárd! Örülök, ha nem bizonyítani és bizonygatni akartál. Mert ugye így tényleg nem lehet. Viszont példálóztál. És én azokat úgy nem hiszem el, ahogy írod. Ennyi a közlendőm. Nem túl udvarias, dehát maga a cikk provokált. Nem is veled vitatkozom személy szerint (abuse: vitatkozni nincs is min...), csak azt szeretném megmutatni, hogy van más vélemény is. Meg kellene már szokni az ilyesmit. Én nem sértegetek senkit. Mi a sértés? Ha aki olvassa, aki írta, akiről szól nem érti ez a cikk mekkora sértés az olvasónak az objektív tájékoztatás szempontjából, akkor úgy érzem, ellensúlyozásul szinte bármilyen fogalmazás megengedhető lenne. És én is csak úgy elkezdtem válaszolni első felháborodásomban (jó sok "energiát" küldtetek át erre...), mert ilyen vagyok. Nem bírtam szó nélkül hagyni, s ha elkezdtem, akkor nem fogom abbahagyni. Nem ez a foglalkozásom, belecsöppentem, mint úgy látom a többiek is. Lolaszeged linkje után kicsit szégyellem is magam, ott egész jól, s magas szinten, hozzáértően bontják ki a témát. Ők valóban erre specializálódhattak.
  Személyesen teljesen más lenne a beszélgetés. Úgy kifaggatnálak, hogy magad is csodálkoznál rajta.
  Itt viszont ne próbálj magadból mártírt csinálni. Egyelőre senki nem üldöz senkit (a múltban volt rá példa oda-vissza, nekem nyilván a szenzációs Bruno esete ugrik be), de mindenkinek rá kell nézni a körmére. Az orvosoknak is. Ezért nem szabad azt engedni, hogy valakik megfelelő élettani ismeretek és ellenőrzés nélkül átvegyék a társadalom által az orvosoknak kiosztott feladatokat. Ez az engedély nélküli utcai árus esete. Nincs papír róla, nincs adó, nincs garancia, nincs hozzáértés, s esetleg még azt sem tudja pontosan, hogy mit árul (abuse)...
  A hit és a meggyőzés ellentétes fogalmak, ezt belátom, nem is próbálok senkit meggyőzni. Tájékoztatni azt igen, persze főként azokat, akik még menthetők. Vagy legalább elbizonytalanítani őket, hogy nem egészen olyan kerek a dolog, ahogyan a cikk beállította. Jó nagy naivitás kell hozzá, tudom. Ezt a fórumot lehet, hogy már csak mi olvassuk, a cikket meg ki tudja hányan. Persze ez nem politika, amiből esetleg úgy gondolhatja az újságíró, hogy baja lehet, s mint nem is olyan régen, a fő oldalon bizonygatja, hogy mennyire hitelesen is tájékoztatott ő.”
 • 56. lolaszeged 2008. október 06. 23:13
  „na persze, akik nem hisznek az altudomanyos modszerekben azok a rossz es gonosz emberek, akik meg hisznek azok a tiszta lelku, csupa segitoszandeku jo ember. Erdekes modon semmi eszervre nem reagaltok, azokat elegansan elengeditek a fuletek mellett, nem veszitek a faradsagot sem, hogy valamit is ERTSETEK, nektek eleg a "hit" es egy sima placebo hatas is meggyoz benneteket. Csak kivanni tudom , se ti , se a szeretteitek ne jarjon ugy, mint az en baratnom (es meg sokan masok), akik elhittek, hogy vannak az orvostudomany felett allo mindentudok. Ok mar nem tudnak benneteket lebeszelni errol a kozepkort idezo elvakultsagotokrol.”
 • 55. Gepárd 2008. október 06. 22:21
  „Hello!
  István azt írod, hogy elvesztem a türelmem. Sajnos tényleg. Az ilyen fórumokon könnyen ebbe a hibába esek. Ezért nem szoktam írni ilyenekbe. Ez kivétel. De legalább tudom gyakorolni, hogy visszafogjam magam. Ehez pedig jól jön a segítséged.
  Azt is írod, hogy a legerősebb bizonyitékaimat írtam le.
  Miért, írtam én egyetlen bizonyítékot is? Egy írás eleve nem lehet bizonyíték. Tudom, hogy nem hiszel Nekem. De ez nem baj. Meg hogy meglepő dolgokkal hozakodok elő... Ja ha már ezek meglepőek, akkor jó hogy nem megyünk bele mélyebben. Javaslom szervezzetek inkviziciót, és üldözzetek minket "hívőket". Nem vagyunk hívők. A RAI nem tanít olyant amit el kell hinni, csakis olyant amit meg lehet tapasztalni. Ez egy fontos dolog. Nyílván teljesen mindegy Neked hogy mit írok. A realitásod megingathatatlan. Nyílván nem létezhet olyan tudás a Földön amit Te ne tudnál megérteni. Vagy Te érted vagy nem létezik. Mindenki hazudik. Csak pénzre megy az egész, még akkor is ha nem fogadunk el semmiért pénzt. Nyílván. Azt mondod megsértődök majd. Ez mondjuk nem igaz. Bár láthatóan nagyon igyekszel sértegetni engem és azt a pár millió embert akinek a realitásában vannak olyan dolgok, amik szerinted kiírtandók. A te célod az lehet kb hogy ilyenek ne terjedjenek és mindenki álljon le az ilyen eszmékkel. Sajnos soha nem fog ez bekövetkezni. Amíg naponta segítek embereknek addig nyílván én se állok le. Ja itt most nem gyógyításra gondolok. Ritkán gyógyítok. Á de mindegy is. Maradj meg a hitednél. Szídjatok minket. Ha neked erre van energiátok. Minden esetre elég kínkeserves harc lehet.”
 • 54. Várai Ildikó 2008. október 06. 22:11
  „Arra is van példa, hogy kórházban reikivel kezelnek:
  http://technorati.com/videos/youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DvdehyV3amYQ”
 • 53. lolaszeged 2008. október 06. 05:13
  „A "gond", hogy a tudomany az egy nem konnyen ertheto mufaj.... Muveloi hosszu evtizedeket toltenek el tanulassal, gyogyitassal, kutatassal stb.... Nehez helyzetben vannak, ha a tudomanyukat atlag embereknek probaljak elmagyarazni....szemben az altudomanyok muveloivel, akiknek egyik jellemzoje, hogy mindent leegyszerusitenek - ezzel mar meg is nyerve az "egyszeru embert" - foleg, ha az meg beteg is. Egy tudos nem ul gyozkodni sarlatanokat, mert azzal legitimme is tenne oket..... Lassan nincs ujsag, ahol nem tombolna az ezoteria, mindenfele korlat nelkul.
  Azert van pelda ujsagiroi tisztessegre is:
  http://szkeptikus.blog.hu/2008/01/01/nagy_adag_szkepticizmus_a_newsweek_szerk

  persze, ez mar tul hosszu cikk, nem sokan veszik a faradsagot elovasni....
  re 51
  Nem lehet ennyivel elintezni, hogy ez mindenkinek maganugye. Igenis mindenki felelos, hogy mindenfele tudomanyos bizonyitek nelkul embereket ne "gyogyithasson" barki. Mert gyogyitani az egy tudas....egy szakma. Nem hit kerdese. Felelos a media, aki mindenfele - kozepkort idezo- boszorkanysagnak, hokuszpokusznak teret adjon. Minden "mester" allitja, hogy ok artalmatlanok....Nem azok!”
 • 52. Kiss István 2008. október 06. 00:12
  „50.: Ciki ez a "cik", sőt botrányos. Effajta "mester"-ekre pedig semmi szükség.

  51.: Ja. Az a baj ugye, hogy kórházba feküdtek, s nem valamelyik szélhámos "reiki mester" karmai közé kerültek? Folyik tovább a propaganda. Mondjuk már ki, hogy nincs választási lehetőség! A reiki, mint gyógyítási módszer nem létezik! A reiki az egy botrány, főként, ha olyanokat akarnak erre rábeszélni, akik olyannyira betegek, hogy kórházba fektetik őket, nem is beszélve a haldoklókról. Egy súlyosan beteg embernek is rengeteg lelkiereje lehet, amit a gyógyulásra fókuszálhat. Ha ezt arra pazarolja, hogy a reiki regéiben reménykedjen, s ráadásul esetleg késve fordul orvoshoz, akkor nagyon-nagyon sokat veszíthet. Az más kérdés, hogy az orvosnak mit hisz el, milyen kezelést vállal, s honnét szedi össze a biztatást.
  Ne legyünk már ennyire elnézőek a modern kori sarlatánságokkal szemben! Persze lehet sejteni mi áll e mögött: könnyebb ebbe beleszólni, mint mondjuk felfogni a jövő heti Nobel-díjasok eredményeit. Nem is szólva az anyagi érdekeltségről.”
 • 51. Várai Ildikó 2008. október 05. 21:52
  „Azon tűnődöm ebben a pillanatban vajon hányan halnak meg valamilyen betegségben? Közülük hányan fekszenek kórházban? Nem folytatom, mert nincs értelme.
  Mindenkinek saját felelőssége, hogy melyiket válassza az orvost vagy a reikist.
  A cikk csak választási lehetőséget ad.”
 • 50. Lunczner Károly 2008. október 05. 09:44
  „Gratulálok a cikhez, sok ilyen mesterre lenne szükség!!!”
 • 49. hahoocsi 2008. október 04. 22:39
  „Itt egy szep vita keveredett - elmondhatom en is az eszerveket, amiket tobben elottem mar elmondtak (Kiss Istvan, lolaszeged meg valakikobanya), de ugy tunik, hogy a "hivok" ezeket nem halljak meg. Inkabb hivatkoznek en is a valodi tragediakra, amiket az ilyen sarlatansagok okoznak-okoztak (pl. Andy Kauffman, lolaszeged baratnoje). Es ezekert senki sem felelos! De meg csak nem is errol irnek - hanem az ujsagiro felelossegerol: Nagy Zoltan, on miert nem vedi meg a cikket? Vagy on hogyan ertelmezi az ujsagiroi etikat vagy a tobboldalu, tenyekre alapozott tajekoztatas fogalmat?”
 • 48. MÉE 2008. október 04. 19:19
  „Pusza Pajti!!!”
 • 47. Kiss István 2008. október 04. 16:43
  „Kedves Gepárd! Ez már egy másik Gepárd... Ebben a fórumban nem rólam van szó és nem rólad. Amit írsz, nem hiszem el

  neked sem, mert semmi ilyesmit nem hiszek el. Tájékozódtam. Sokat. Erről szól az életem. Látod, én is hencegek. Nem

  bírod az ellentmondást, kritikát, figyelmeztetést, kezded elveszíteni a türelmedet, ilyennel is találkoztam már.

  Gondolom a legerősebb "bizonyítékaidat" írtad le, s nyilván néhány embert ezekkel meg is tudsz győzni. Nekem ez

  mérhetetlenül kevés. Utcán hányszor állítanak meg, hogy 5 perc alatt adjam fel addigi világnézetemet egy merőben újért.

  No nem. Maga a feltételezés, hogy ilyesmi sikerülhet, sért. Ugye te sem gondolod, hogy bárkinek el is kellene hinni azt,

  amit írsz, megfelelő bizonyíték nélkül? Márpedig elég meglepő dolgokkal hozakodsz elő. Nem tudom mit érzel (ha

  egyáltalán...) "energia"-ként, s hogy az az érzés hogyan idéződik elő. Most ezért megint meg fogsz sértődni, de az az értelmezés, amellyel itt előhozakodtál, a legutolsó lenne azok sorában, amelyekkel próbálkoznék, még ha biztosan tudnám is, hogy igaz, amit állítasz.

  No mindegy. Még gyerekként végiggondoltam, hogy ha egyszer UFO-t látok (akkor látod még számomra sem volt annyira

  nyilvánvaló, mint most, hogy a számos beszámoló közül egy sem igaz), és semmilyen bizonyítékom nem lesz róla, akkor azt

  mélyen elhallgatom... De ne aggódj a véleményemért. Statisztikailag talán már ki sem mutatható.”
 • 46. Gepárd 2008. október 04. 12:10
  „István te egy hihetetlen figura vagy. :D Hogy mostmár azért tájékozódhatnék egyetemistaként. Te komolyan azt hiszed, hogy én hiszek olyan dolgokban amikről nem tapasztaltam, hogy létezik?
  Egyszerűen tök jól mulatok azon, hogy én pontosan tudom mit gondolsz rólam és hogy milyen óvatosan bíztatsz arra, hogy nézzek túl az eddigi világképemen. Van egy rossz hírem. A te teljes világképed az enyémen belül van, a határai szűkebbek. Ha egyszer érzem, látom az energiákat, és tapasztalom a hatását, akkor miért hinném el hogy nem létezik. Egyértelmű számomra hogy van. Ez nem családi hagyomány. Én nem azt hiszem el amit más csinál és vagy igaz vagy nem. Én azt hiszem el amit én meg tudok csinálni. Csak azt tudom mondani amit te. Lassan elkezdhetnél tájékozódni. Erre már nem muszály válaszolnod. Nincs azért harag. :) Csak gáz hogy egy naiv, beszűkült látókörű embernek látsz. Meg hogy összenevetnek mögöttem. Szerinted én mindenkihez, úgy megyek oda, hogy képzeld energiákkal dolgozom? Nem is tudják rólam. Nem kell hogy mindig tudják kivagy ahoz hogy segíteni tudj. Nem csak gyógyítás van. Ezer más.”
 • 45. klj_54 2008. október 03. 22:00
  „Az Eckhard Storm által alapított gmbh (kft) áll a Reiki mögött!
  Nem akarok szakmai vitát nyitni azokkal akik még nálam is kevesebbet tudnak a témáról:)
  Nem hátrányos viszont megismerni C.G. Jung írásait, melyekből sok dolgot megérhet aki figyelmesen olvas.”
 • 44. Kiss István 2008. október 03. 20:15
  „Kedves Gepárd! Kezdek kifulladni... Úgy érzem, amit akartam már leírtam, ismételgetni nem akarom. Udvariatlanság lenne nem válaszolni. A fiatalokat mindig biztatom (bárcsak én is több lehetőséget kaptam volna...), s ismét csak a tudósokkal példálózok: rengeteg nagyszerű eredmény született nagyon fiataloktól. Egyesek befutottak vele, mások azt érezhették, amit most te velem kapcsolatban. Amit írtál, az alapján nem te vagy a hibás, ilyen családba születtél (és a családi hagyomány nagyon fontos, általában érdemes folytatni), ilyen környezetbe. Azért most már egyetemistaként tájékozódhatnál. Kevesen mernek majd nem bólogatni neked, laza ellenállásba esetleg beleütközhetsz, de egy idő után lehet, hogy összenevetnek majd a hátad mögött, s nem vesznek semmiben komolyan.

  A "pszi sebészet"-tel kapcsolatban tudnod kell, hogy azt nagyon sok helyen egyszerűen csalásnak veszik. Néhány csalót lelepleztek, bemutatták a trükkjeiket (talán a bűvész Randi is). A wiki ezt írja erről:

  "Psychic surgery is a procedure typically involving the apparent creation of an incision using only the bare hands, the apparent removal of pathological matter, and the seemingly spontaneous healing of the incision.

  Psychic surgery has been condemned in many countries as a form of medical fraud. It has been denounced by the US Federal Trade Commission as a "total hoax", and the American Cancer Society maintains that psychic surgery may cause needless death by keeping the ill away from life-saving medical care. Medical professionals and skeptics consider it sleight of hand and any positive results a placebo effect."

  Áldozatok is vannak. Andy Kaufman hitt benne, kipróbálta, de nem segített rajta. A film is ezt jól szemlélteti.

  Csalókat mindenütt találni. Ismertem olyat, aki azért ment vámosnak, mert úgy tudta, hogy ott jól meg lehet élni a korrupcióból. Olyat, aki azért tanult csillagászatot, hogy asztrológusként jobban megéljen belőle, mint bármely csillagász. Írod, hogy orvos is van ilyen. Ez van. Megvetem őket. Ők meg a szemembe röhögnek. Belőletek élnek. Jól.

  Hiszékenyek az emberek, pontatlanok, nagyon rossz megfigyelők. Ezt én is még nagyon fiatalon megtapasztaltam. Azóta egy csomó dolgot nem hiszek el nekik. Lázadóként is megmaradok a fősodorban. Ott is van éppen elég tennivaló.

  Randivel nem tudom mi bajod. Volt olyan a történelemben, hogy tudatos rásegítéssel "vérzett" egy Krisztus-szobor. Ha valaki képes ezt leleplezni, miért ne tegye? Randi ilyesmit csinál tudtommal.”
 • 43. Gepárd 2008. október 03. 18:04
  „Kedves Kiss István!
  Először is leszögezném, hogy nagyon tetszik, ahogyan
  kúltúráltan vitatkozol, következetesen érvelsz és beszélsz.
  Igyekszem a felvetéseidre mind válaszolni. Az állás jelenleg az,
  hogy Te nem hiszel az energiákban, én pedig abban hiszek
  amiben élek és felnőttem. Én 7 éves koromban tanultam a Reiki alapjait és 16 évesen a szellemgyógyászatét. Most 18 éves vagyok! Ha ebből, számodra az jön le, hogy "ja ilyen fiatal,
  akkor már értem miért hisz ennyi baromságban, hisz még nem
  tapasztalt annyit mint egy 30-40 éves felnőtt", akkor
  gondold ezt. Ezt csak a tisztán látás kedvéért írtam le. Nyílt lapokkal játszunk. Remélem nem a korom alapján fogsz megítélni.
  Elsőként azon felvetésedre válaszolnék, hogy mit szól ehez egy
  orvos. Az orvos egy nyomtalanul eltünt vakbélgyulladás láttan
  nem kap szikrát. Egy gyógyítónak a legfontosabb,
  hogy tisztában legyen saját képességei határaival. Amennyiben többet hisz magáról, természetesen veszélyt jelent a kezeltre is aki bízik benne. Elsőnek így azt kell megtanulnia, hogy megállapítsa tud e segíteni vagy vigye e orvoshoz a beteget.
  Apu 4 vakbélgyulladást kezelt eddig és ebből 3 (köztük én) meggyógyult a 4.nél meg látta hogy már olyan stádiumban
  van akit azonnal orvoshoz kell vinni. Őt műtötték.
  Ez a gyógyító felelőssége.
  Nyílván csak az vállaljon ilyent aki tudja mit csinál.
  Az orvos tudományt nem választanám el azért ezektől
  a dolgoktól. Én a szellemgyógyászatnak azt a fokát ami a psziműtét elvégzését teszi lehetővé, többek között két
  orvossal együtt végeztem el.
  Ők is elvégezték az orvostudomáyni egyetemet, és képzett orvosok
  de emelett tisztában vannak azzal hogy valamit reikivel,
  szellemgyógyászattal érdemesebb kezelni, valamit pedig az
  egyetemen tanultakkal. Egyik módszert sem helyezik
  a másik elé, mert tudják, hogy ezek ki egészítik egymást.
  Aztán, igazad van abban, hogy nem kell hinned nekem.
  Miért kéne? Akárki lehetek aki ide ír.
  "Szerintem nem a szellemgyógyászat segített,
  akármi is legyen az"
  A szellemgyógyászat energiával dolgozik, nem varták össze a
  fejem.
  Az energia érzékelésről.
  Nem mondtam, hogy tudom definiálni. De kérlek fogadj el
  egy példát: Ha megfogok egy asztalt azt érzem.
  Amíg nem tanulom általános iskolában biológia órán, hogy azt a bőrömben lévő receptorok továbbítják az agynak és
  ezért érzem, addig ezt nem tudom. Most is ez van.
  Én tisztán és összetéveszthetetlenül érzem
  az energiákat, tudja a bánat, hogy mivel érzem.
  Én azt tudom, hogy a bőrömön kersztül érzem, és meg tudom fogalamazni, hogy amit érzek az meleg, hideg, bizsergető, egy nyomás vagy egy éles, szúró érzés.
  Végezetül: Téged ellensúlyozni akartalak egy kicsit és így én
  magam szegtem meg a normális vitatkozás szabályait, hisz az
  érzelmekkel hadakozva túlontúl leírtam a tudósaokat.
  Természetes, hogy a tudosok munkája fontos és érdekes illetve hasznos. Ezért bocsánatot kérek.
  Magam is egy olyan egyetemre járok ahol
  geológiát és egyéb tudomáynos dolgot tanulok.
  Téged érthető módon kiakasztanak az olyan írások, ahol az
  energiákat tudományos alapok nélkül magasztalják. Engem meg
  kiakasztanak a James Randi féle tudosok akik úgy bírálják a
  spirituális energiákat, hogy nem folynak bele annak megismerésébe.
  Ha én nem értek a szívműtéthez, vagy akár egy alagút fúráshoz,
  akkor az én bírálatom nem hiteles ezekkel szemben.
  Ugyanekkor ha egy tudós aki mondjuk fizikus és abban nagyon
  jó, nem ért a spiritualitáshoz, akkor ő se bírálja, mert az se
  hiteles.
  Szívesen folytatok veled eszme cserét. Még ma is visszanézek.
  Várom egészséges szkepticizmusod és kritikáid,
  illetve kérdéseid.”
62 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismeretlen férfi halt meg a kórházban

Szeged - A Szegedi Rendőrkapitányság szeptember 22-én Szegeden a Csefkó utca egyik lépcsőházában… Tovább olvasom