Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Rejtélyes közlemény: aggódik a kormány a lézerközpontért

Jelenleg nem látszik megnyugtatónak az ELI-projekt előrehaladása, nem tűnik biztosítottnak jövője – írta tegnap délutáni közleményében a Kormányszóvivői Iroda. Szabó Gábor rektor éppen az utóbbi időszakban érezte: beindult a projekt, előtte több fórumon hívta fel a figyelmet a késlekedésre. Botka László polgármester elképedt a közleményen. Kicsúszhat az időből a több mint 60 milliárd forintos szegedi beruházás.
A hét utolsó munkanapján, 15 óra 28 perckor közleményt adott ki a Kormányszóvivői Iroda, „Problémák a szegedi lézerprojekt körül" címmel.
A dokumentum szerint „a Kormány tudomására jutott aggasztó információk alapján problémák mutatkoznak a szegedi ELI projekt kapcsán. Jelenleg nem látszik megnyugtatónak a projekt előrehaladása, nem tűnik biztosítottnak jövője. Tekintettel a fentiekre, a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság figyelemmel kívánja kísérni az ELI projekt ügyét annak érdekében, hogy a későbbiekben a Kormány megalapozott döntéseket tudjon hozni ebben a kérdésben. A felmerült körülmények alapján széles körű vizsgálat indul annak kiderítésére, hogy milyen helyben vagy más szinten meghozott döntések vezettek a jelenlegi helyzet kialakulásáig, kiket terhel a felelősség, Szegeden minden szükséges lépést megtettek-e".

Elektronikus levélben kértük a Kormányszóvivői Irodát, magyarázza el, mi „a jelenlegi helyzet", milyen aggasztó információk jutottak a kormány tudomására, és miért nem látszik megnyugtatónak a több mint 60 milliárd forintos szegedi projekt jövője (lásd keretes írásunkat). Egyelőre nem érkezett válasz.

Ilyennek tervezték a szegedi lézerközpontot. Kérdés, megvalósul-e. Látványterv
Ilyennek tervezték a szegedi lézerközpontot. Kérdés, megvalósul-e.
Látványterv

Kerestük az ügyben Lehrner Lórántot, a projektet menedzselő ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatóját, de nem tudtuk elérni mobiltelefonján. Szabó Gábor lézerfizikus, akadémikus, a Szegedi Tudományegyetem rektora a közlemény kiadásának pillanatában az Országházban vett részt a szegedi Konfuciusz Intézet létrehozásáról szóló együttműködési megállapodás aláírásának ceremóniáján. Később elmondta: eddig semmilyen jelzés, információ nem jutott el hozzá az ügyben. Éppen az utóbbi időszakban érezte azt: beindult a projekt, előtte több fórumon hívta fel a figyelmet a késlekedésre.

Világelső lézer

Az Európai Unió 2015-ig több tucat tudományos nagyberuházást tervez. Cél: növelni a közösség tudományos-technológiai versenyképességét. Erre hivatott a lézerközpont (ELI, Extreme Light Infrastructure) is. A létesítmény négy elemen alapul majd. Az első három épül Csehországban, Romániában és Szegeden. A negyedik pillér helyszínéről később döntenek, épülhet a három helyszín valamelyikén vagy egy másik országban is – ez lesz a világ legnagyobb teljesítménysűrűségű lézere. Szeged az attofizika, az ultrarövid impulzusú lézerfény kutatásának otthona lesz. Alap- és alkalmazott kutatások is indulnak, az eredményeket hasznosítani lehet az izotópgyártásban, orvosi gyógykezelésekben (például agydaganatok és más rákbetegségek gyógyításában), sugárterápiás módszerek kidolgozásában, gyógyszerkutatásban, szuperpontos navigációs rendszerek fejlesztésében, nukleáris hulladékok ártalmatlanításában, részecskegyorsításban. A gazdaságtudományi kar számításai szerint a 250 millió euróba kerülő szegedi beruházás 360 millió euró jövedelmet generál a régióban, és ha a mellé települő tudásfalu 15 évig csak fél házzal üzemel, további 216 milliót generálhat. 100 kutatói hely mellett kétszer ennyi fejlesztői és 600 kiszolgáló állás lehet szükséges. A közvetlen hatások értéke összesen 726 millió euró – több mint 200 milliárd forint – lehet. 

 
– Június végén megkötöttük a szerződést az épület tervezőjével – ez azért csúszott 7 hónapot, mert az ELI-HU taggyűlésein a 95 százalékos többségű tulajdonos, az állam nem szavazott róla. Október óta nem sikerült kitalálnia az államnak, milyen konstrukcióban rendezze a leendő helyszín jogi helyzetét. Pedig egy hete megszületett az új koncepciós terv is, konkrét épületadatokkal. Ha augusztusban még elkészül és a kormány elé kerül a brüsszeli pályázat, beleférünk a határidőbe. De ha most hosszadalmas vizsgálat indul, kicsúszunk belőle – fogalmazott a rektor.

Megírtuk: az eredeti tervek szerint január 15-éig került volna a pályázat a kormány elé. A tervezési eljárás elhúzódása miatt ezt később márciusra módosították. 2012 első felére várták az Európai Bizottság brüsszeli döntését. Az építkezés befejezésének határideje 2015. december 31.

– Elképesztő és felháborító a közlemény, főleg az a része, amely Szeged felelősségét feszegeti – közölte lapunkkal Botka László, a város polgármestere, hangsúlyozva: nem is Szegeden működik az ELI-HU, a városnak és az egyetemnek csak jelképes tulajdonrésze van benne – az állam mellett.

– Az elmúlt másfél évben semmilyen előrelépést nem tapasztaltam az ELI ügyében. Nem Szegednek, hanem Magyarországnak okoz óriási kárt a Fidesz, ha leállítja a projektet, amely az első európai tudományos nagyberuházás lenne az országban. Cseh és román partnereinket is lehetetlen helyzetbe hozná ez a lépés – húzta alá Botka László.

A projekt kidolgozásában aktív szerepet játszó – neve elhallgatását kérő – szegedi forrásunk szerint az ELI „előrehaladásában valóban nem volt minden rendben". Szerinte annak ellenére, hogy a kormány tavaly júniusban nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásnak nyilvánította az ELI-t – ennek értelmében pedig a kormányhivatal szakigazgatási szervei igyekeznek hazánkban nem szokványos ügyintézést biztosítani –, az irányító hatóság, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség és az ELI-HU ügyvezetése közötti kötélhúzás több esetben megakasztotta a fejlesztést.

Információink szerint – amelyeket délután már nem tudtunk ellenőrizni az NFÜ-nél – az ELI-HU meg akarta gyorsítani az épülettervezéssel kapcsolatos közbeszerzést. Ezt az NFÜ előbb engedélyezte, majd visszavonta, és rendes eljárás kezdődött – ez 4-5 hónappal hosszabbította meg a procedúrát. Holott – amint a Kormányszóvivői Iroda írja – „a Kormány számára a kiemelt fontosságú és nemzetközi vonatkozásai miatt rendkívüli jelentőségű fejlesztés megvalósítása, elsődleges nemzeti érdek, ezért mindent megtesz, hogy biztosítsa ennek a különleges projektnek a jövőjét".

Olvasóink írták

182 hozzászólás
 • 182. macs 2012. augusztus 09. 17:37
  „182. saturnus,
  :-DDDDDDDDDDDDDDDDD”
 • 181. saturnus 2012. augusztus 08. 17:28
  „Egy fiatalember sétál a városban. Az egyik téren leül egy padra.
  Mellette idősebb úriember újságot olvas. Kis idő múlva természetesen
  beszélgetni kezdenek.
  A téma hogy, hogy nem, az ország helyzete, és végül rákerül a sor Orbánra is. Az idősebb a fiatalemberhez fordulva megkérdezi:- Tudod, Orbán Viktor olyan, mint egy teknősbékaegy oszlop tetején.
  A fiatalember elgondolkodik, majd megszólal:
  - Nem értem azt a dolgot a teknősbékáról az
  oszlop tetején...
  Az idősebb ember válaszol:
  - Ha vidéken, a mezőn sétálsz, és egyszerre csak
  meglátsz egy teknősbékát, amely egyensúlyoz egy
  villanyoszlop tetején, mi jutna az eszedbe?
  Mivel észreveszi az értetlenséget a fiatalember
  arcán, hozzáteszi:
  - ELŐSZÖR: TE nem érted, hogyan került oda.
  - MÁSODSZOR: TE nem akarod elhinni, hogy ott van
  egyáltalán.
  - HARMADSZORRA: TE jól tudod, hogy egyedül,
  magától nem kerülhetett oda.
  - NEGYEDSZER: TE biztos vagy abban, hogy nem
  kellene ott lennie.
  - ÖTÖDSZÖR: TE tudatában vagy annak, hogy semmi
  hasznosat nem fog tenni ott fent, semmi jó nem
  származhat abból, hogy ott van.
  ÍGY TEHÁT, AZ EGYETLEN ÉS ÉSSZERŰ DOLOG:
  SEGÍTSÉGET KELL NYÚJTANOD AHHOZ, HOGY ONNAN
  LEKERÜLJÖN.”
 • 180. jozko 2012. augusztus 07. 00:09
  „Kedves ´öregvegyész´ !

  Szakmai érvekkel nem sokra mész a többnyire jó szándékú, de elvakult lokálpatriótákkal , vagy a csak politikai elkötelezettség szerint nyilatkozókkal szemben...
  A nyolcvanas évek elején úgy hozta a sors, hogy a döntéshozók és a végrehajtók /lebonyolítók.../ közé keveredtem a Magyar Néphadsereg átfegyverzési ciklusában.
  A kor technikai színvonalának megfelelően / a tovarisok "adakozó kedve" és a népgazdaság teherbírása szabta határok között/ korszerűsítve lett a híradástechnika, a honi és csapatlégvédelem , valamint a szárazföldi hadsereg
  alapvető fegyverzete.

  Ez többnyire merőben új híradástechnikai, vezetési, felderítő, célkövető, tűzvezető eszközök tömeges rendszerbe állítását jelentette.
  Elektronika, rádiólokációs eszközök, infratechnika, mikróhullám, lézer - dögivel.

  Az exportálók /az oroszok/ már a beszerzési tárgyalásokon és a "betanításkor" egyik ámulatból a másikba estek, amikor megtudták, milyen fegyvernemeknél és milyen alkalmazási elképzelésekkel akarjuk rendszerbe állítani az általuk nagyon is célirányosan kifejlesztett, harci körülmények között kipróbált /és többnyire bevált.../
  eszközöket!
  Az akkor mindent tudó és mindenhez értő vezérkarunk elképesztő megoldásokra adott parancsot - függetlenül attól, hogy az adott eszköz teszem azt infrával vagy lézerrel működik - é...
  Na ja, az orosz vezényszavakra működő harci eszközök nem értették a magyar tábornokok magyarul kiadott vezényszavait...
  Márpedig azokat a parancsokat katonásan kiadták - nem törődve azzal, hogy már akkor is tízmilliós értékek mennek veszendőbe!
  Gondolod, hogy itt komolyan számolnak a szeizmikus rezgésekkel, kéregmozgásokkal, szálló porral?!
  Meg hogy a "bölcsek csövének" begerjesztéséhez mekkora csúcsigénybevételnek megfelelni tudó energiaellátó rendszert kell kiépíteni?!
  "Csinálni kell, mert elvész a lehívható uniós támogatás" - amit mellesleg a kivitelezéskor meg kell hiteleznünk /akár szó szerint is/ és csak a készre jelentés után lesz esély elszámolni...
  Legfeljebb majd beállítanak egy kisegítő csapatot , hogy hajlítgassa, kötegelje azokat a fránya sugarakat!

  Sajnálom, hogy ennek a nagyberuházásnak nem jósolok nagy jövőt - és bárcsak ne lenne igazam!
  Legyen szerencséjük a reménykedőknek - csak az a fránya pénz, csak azt tudnám feledni!”
 • 179. SP 2012. augusztus 06. 18:24
  „Tehát az ELI megvalósulása elsősorban pénz kérdése:

  Hova lettek az adóforintok?- amik most hiányoznak:

  http://privatbankar.hu/ado/hol-vannak-a-magyar-offshore-milliardok-249505”
 • 178. NP1 2012. augusztus 06. 15:36
  „169.öregvegyész

  Húúúú... ez nagyon gáz!
  Ilyen hablatyot utoljára kormányszóvivőtől hallottam.
  Hideg fúzió, vörös iszap - hát az örök élet elixírje hol marad?”
 • 177. öregvegyész 2012. augusztus 06. 15:34
  „177 X_Y
  Azt hiszem a személyeskedést mellőzhetjük. De mondok még egyet. Hallottatok a "kisteleki esőről" Nos az egy gyalpri porvihar volt,ami a homokvidékről érkezett. Nagyon jó porszűrés kell ha az ELI odatelepül.
  Sem a fociról sem a nőgyógyászatról nem beszéltem,mert azokhoz nem értek.Nem értem mivel bántottalak meg.”
 • 176. X_Y 2012. augusztus 06. 14:35
  „169.öregvegyész

  Gondolom a focihoz is értesz....Ahogy egy ismerősöm mondaná: ha szül a feleségem, téged foglak hívni :)”
 • 175. macs 2012. augusztus 06. 13:22
  „Érdemes elolvasni:
  "El fogjuk veszíteni a még le nem hívott, több ezermilliárd forint uniós támogatás jó részét, ha a kormány nem vezet be ,,rendkívüli állapotot" a pénzek kiosztását és felhasználását irányító rendszerben. ..............
  Az intézményi működés alapvető átalakítására ,,üzemidőben" nem volt mód illetve akarat, a korábban kialakított mechanizmusok további gyorsítása pedig fizikailag lehetetlen - írja legújabb blogbejegyzésében Essősy Zsombor, a a MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. vezérigazgatója. Adott egy gépezet, amit 3-4000 végsőkig leterhelt közszolga mozgat, akiknek se erejük, se lehetőségük tovább növelni az üzem hatékonyságát."
  http://hvg.hu/gazdasag/20120806_unios_forrasok_lehivasa?env=live#rss

  175. öregvegyész,
  feladom, reménytelen!”
 • 174. öregvegyész 2012. augusztus 06. 13:00
  „Kellene,de milyen alapon számol a teljesen laikus gazdasági szakember? No az ám a nem mindegy!.”
 • 173. X_Y 2012. augusztus 06. 12:17
  „171.Rick4 2012.08.06. 10:54

  "A elmegy Tiszasziget vagy Tompa felé"

  Vagy elmegy másfelé és ott csinál üzletet...Tiszasziget nem 24 órás átkelő, csak szeméylforgalom - magyar és szerb állampolgároknak (vagyis egy belgrádi német cég német alkalmazottjának nem)

  Tompa meg marha nagy kerülő, át kell küzedni magát Szabadkán, aztán a határtól fel a kisszállási körforgalomig, majd a tarktorokat és IFA-kat követve az 55-ösön Szegedre. Ha a végcél Hamburg akkor valóban nem jelentős kitérő...”
 • 172. macs 2012. augusztus 06. 12:02
  „Olvasva a hozzászólásokat, már csak arra tudok gondolni, hogy nem is kell ennek a városnak egy ilyen volumenű, nemzetközi szinten is kiemelkedő beruházás. Minek? Felesleges. Csak a gazdaságtudományi kar számításai szerinti bevételeket tudnám feledni. :-(”
 • 171. öregvegyész 2012. augusztus 06. 11:48
  „Ha Frank Bácsi bográcsa vagy a Széchenyi téri kolbászsótő bódéja egy százmilliomod milliméterrel kileng az nem baj,de az ELI esetén igen. Ezt Barosso sem kell hogy értse,nem hogy Botka. Ők csak a szakértőkre hagyatkozhatnak Értsétek már meg. A tudomány tényeken és nem érzelmeken alapul.
  Egyébként ami a konferencia turizmust illeti : Konferencia-központ sem lett. De a szegedi lányok valóban a legszebbek .”
 • 170. Rick4 2012. augusztus 06. 10:54
  „aki Belgrádból Szegedre akar eljutni az - ha nem akar Röszkénél a 38 fokos hőségben 5-6 órát állni,

  Az elmegy Tiszasziget vagy Tompa felé.”
 • 169. Rick4 2012. augusztus 06. 10:52
  „Az elmúlt másfél évben semmilyen előrelépést nem tapasztaltam az ELI ügyében. Nem Szegednek, hanem Magyarországnak okoz óriási kárt a Fidesz, ha leállítja a projektet, amely az első európai tudományos nagyberuházás lenne az országban. Cseh és román partnereinket is lehetetlen helyzetbe hozná ez a lépés - húzta alá Botka László.

  Engem nem az érdekel, hogy Botka milyen előrelépést tapasztalt, hanem milyen előrelépést tett....”
 • 168. öregvegyész 2012. augusztus 06. 10:52
  „Jézus mondá: Uram bocsáss meg nekik mert nem tudják mit cselekszenek.
  Amint tudom Szeged környékén van az országban a legvastagabb üledékes talaj, melynek alapvető tulajdonsága hogy réteg-szilikátjai a leesett csapadék leszivárgása miatt hidratálódva folyamatosan mozognak. Emellett a TXM olajfeltárói széles körzetben nagy-mélységű robbantásokat kell hogy végezzenek. Egy olyan fizikai laboratoriumban ahol a stabil pálya pl. a fényút alapvető követelmény nem ilyen körülmények fölé települ, hanem stabil masszivumokra,zajmentes területekre. Sajnálom ezt elmondani,mert haragudni fogtok,de sem nektek sem a városvezetésnek sem OV-nak, sem Botkának nem tiszte ezt tudni. Csal azt szeretném még hozzátenni,hogy ha van még értelme az MTA illetékeseinek, nekik igen. De amikor Pálinkás József is tudja a hideg-fúziót csinálni.meg a vörös-iszap ömlésnél elsőként odamenve kijelenti,hogy nincs baj,mert nincs radioaktivités akkor elszomorodom. Inkább akkor lenne Arany János az Akadémia elnöke.”
 • 167. X_Y 2012. augusztus 06. 10:09
  „135.tzs_szeged

  Az ELI "miatt" fellendülő konferencia-turizmus pédául adhatna némi lendületet a reülőtér fejlesztéséhez is, sőt új munkahelyek is létrejönnének - igaz hogy nem a frakk-récia által kedvelt olajsárban mocsokban szalag mellett dolgozó melósok - hanem például idegenforgalom (szállodák, éttermek). Bár a reptér bővítésén azért lenne izzadós, talicskázós munka is :)”
 • 166. öregvegyész 2012. augusztus 06. 10:03
  „184 tzs.
  Természetesen azok is jó ha jönnek, sőt legalább kétannyinak jönnie is kell.d De kell egy szegedi törzsszemélyzet, mert az ilyen jellegű high technology berendezések halála a ki-be kapcsolás.De talán még vannak akik a Biopolisz programra emlékeznek.Nos abból sem lett semmi,megvártuk mig az alapító generáció kiöregszik. A Schmoll cipópasztának volt régen egy reklámja: Az igazi Schmoll paszta évekig eláll. Ma már nem így van.
  Visszatérve a Biopoliszhoz, de itt is igaz: Tiszta stril a nemzetközi standardoknak megfelelő vizet nagyon nehéz előállítani.Főleg ellenőrizni,hogy az-e. Másrészt nagyon hiányzik a környékben a kriotechnikai hétélr,ami alatt értsünk pl cseppfolyós héliumot nagy mennyiségben. Szeretném,ha belátnátok Szegden nagyon sok mindennek meg kellene teremtődnie, a nagy fantázia,meg a földterúlet kijelüöése kevés. A CERN pl. évekig küzdött eltérítési gondokkal,mig rájöttek a francia szuper-expresz vonat zavar be távolból. Higgyétek el, ha valaki én nagyon szeretném ha végre Szegeden is megvalósulna már valami komoly és tudományos.A város megérdemelné A C-vitamin nagyon régen volt és a kutatások zöme akkor sem itt történt,csak a végső összegzés lett Szegedé”
 • 165. X_Y 2012. augusztus 06. 09:48
  „135.tzs_szeged 2012.08.05. 11:57
  "A városnak nincs nemzetközi reptere(egy hosszabb betoncsík még nem az)a külföldről ideérkező tudósok majd jönnek a ritkított vonattal!?"

  "Úgy hiszem az USA-ban sem gyakorlat, hogy kb. 150 km-es távokat rendszeresen repülővel tegyék meg. "

  Nemzetközi: ami nem Bp-Szeged viszonylatot jelent...Mint ahogy pl. Temesvárról sem Szeben a fő irány. De ha azt nézed hogy ha valaki Londonból jönne Szegedre, akkor a Ferihegy-Szeged út tovább tart mint a London-Ferihegy... Ezzel együtt a leginkább használható útvonalak Ausztria, Szerbia, Horvátország Szlovénia irányban lennének... (főleg most hogy a MALÉV kinyírása után ezek déli irányú a célállomások Budapestről csak frankfurti, müncheni vagy bécsi átszállással elérhetők) Példaként elég vicces hogy aki Belgrádból Szegedre akar eljutni az - ha nem akar Röszkénél a 38 fokos hőségben 5-6 órát állni, akkor Szegedre pl. repülővel sem fog nekiindulni a Belgrád-Frankfurt-Budapest majd onnan 3 órás vonatozással Szegedre utazásnak...

  Amúgy éppen az USA-ban fordul elő hogy rövid távokra is repülnek kis turboprop sőt dugattyús gépek is.”
 • 164. öregvegyész 2012. augusztus 06. 09:24
  „A szegedi lézeresek atyja Bor Zsolt.aki alig van már itthon-Ami eredmény szöletett első
  sorban neki és a szakmájában emberségében is kitűnő Kemény Lajos bőrgyógyász professzor együttműködésének köszönhető . Ők sokat tettek a lézerfizikáért,jelenelegi rektorunkkal együtt. Heszler Péter meghalt. Ezért mondom tudatosabb fejlesztés kellett volna,d erre nem volt lehetőség.Mire az ELI elindulna Félszáz tapasztalt fiziusra lenne Szegeden szükség. Tehát itt már rég nem a kolozsvári dimenziók kellenének amire egyik hozzászóló utalt. Az különben is egy szükséghelyzet volt.”
 • 163. tzs_szeged 2012. augusztus 06. 09:09
  „"Leíeram: az ELI csak másodsornam Szegedé,mert enm lesz elegendő magasan kvalifikált ember a működtrtéséhez."

  Nem igazán tartom problémának. Sőt! Bármely új iparág meghonosítása esetén ugyanez lett volna a helyzet.
  Miért baj, ha művelt emberfőket csábít ide?”
182 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cserbenhagyó gázolót keres a rendőrség

Kerékpárost gázolt és továbbhajtott egy autós ma délelőtt Szegeden a Kálvária sugárúti – Veres ács utcai – körforgalomnál. Tovább olvasom