Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

Rejtett ládák nyomában: a természetjárást és a modern technikát egyesíti a geocaching

Szeged - Összhangba hozhatók a technika vívmányai a természeti értékekkel és az építészeti csodákkal? A geocaching szabadidős játék résztvevőinek ez nem kérdés. A hobbiról és Szeged sokak számára rejtett zugairól Szádeczkyné Kelemen Ágnes mesélt.
– Az úgynevezett geoládák tulajdonosai mindig mutatni szeretnének valamit, nem a semmi közepén jelölik ki a célpontokat. A lényeg, hogy felhívják a kirándulók figyelmét egy természeti látványosságra, műemlékre, de városi sétát is ajánlhatnak az adott település nevezetességeit követve – mutat rá a geocaching nevű természetbarát játék lényegére Szádeczkyné Kelemen Ágnes, aki férje segítségével ismerte meg ezt a hobbit.

Ágnes öt éve keresi a geoládákat.
Ágnes öt éve keresi a geoládákat.
Fotó: DM/DV

– Öt éve keressük a geoládákat, eddig 639-et találtunk meg a több mint 3000-ből. Ennyi ládát tartanak számon a Magyar Geocaching Közhasznú Egyesület internetes oldalán. Nem mindegyik rejtőzik az országhatáron belül, van például Erdélyben, Szlovákiában, Ausztriában és Olaszországban is. Szegeden már az összes ládát megtaláltuk, és a Csongrád megyeiek kipipálása is célunk volt, de gyorsabban nőtt a számuk, mint ahogy haladni tudtunk, mert közben elköltöztünk Budapestre – mesél eddigi teljesítményükről.

A kincskeresés és a GPS

A wikipédia szerint a kincskeresés hagyományaira alapozó játék mintegy 150 éves múltra tekint vissza. Korábban csupán írásbeli közlésekre hagyatkoztak a kirándulók a földrajzilag nevezetes pontokról. Az Amerikai Egyesült Államokban 2000-ben indult geocaching ettől az alapjátéktól a GPS és az internet intenzív használatában különbözik, ugyanis az elrejtett ládát – a nyilvánosságra hozott földrajzi koordinátái alapján – GPS-szel lehet a legkönnyebben megközelíteni.

– A kedvenc szegedi feladatom egy úgynevezett multiláda, amely több pontból áll. A neve Nagyárvízi nagy séta, és a várost elpusztító 1879-es árvíz néhány emlékhelyén vezeti körbe az embereket. A séta a Széchényi téren ér véget, ahol egy kisebb mikroláda rejtőzik. Nagyon meglepő élmény, hogy miután körbejárjuk a város legeldugottabb pontjait, a séta értelmi szerzője egyszer csak elvisz minket a főtérre. Ebben az a nehézség, hogy forgalmas helyen van. Óvatosan kell megkeresni, nehogy észrevegye valaki, aki a játékot nem ismerve esetleg ellopná a geoládát. A városi keresésnél tehát az időpontot is jól érdemes megválasztani, hogy ne vegyék észre a „kincset" a járókelők – mondja Szádeczkyné, aki Debrecen, Baja, Pécs és a Balaton vidékét már alaposabban körbejárta férjével a geoládákat kutatva. Eredményeiket a geocaching.hu oldalon rögzítik, ahol bárki ingyenesen regisztrálhat a játékra. Az egyetlen feltétel a szabályok betartása.

Ezekre a következő mottó figyelmeztet: „Ne vigyél el semmit, csak a fotóidat; ne hagyj ott semmit, csak a lábnyomodat; ne ölj meg semmit, csak az idődet!"

Olvasóink írták

  • 3. Szerzetes 2011. november 01. 22:08
    „Mi az alföldön találtunk teljesen véletlenül :)”
  • 2. vuk 2011. november 01. 11:06
    „Mi a Balaton eszaki parton kezdtuk el vegigjarni, minimum minden kilatonal van egy :)”
  • 1. Nahát! 2011. október 31. 18:53
    „A geoláda keresés szerintem is igen hasznos szabadidő elfoglaltság. Szórakozva tanul, sokat van friss levegőn az, aki ezt műveli. Azok is hasznosíthatják a GPS adatokat, akik annak ismeretében keresik meg a sok műemléket, természeti látnivalót, de nem regisztrálnak a játékban. Viszont elolvassák az arról szóló, mások által fontosnak vélt tudnivalót, megnézik a mellékelt fényképeket, a megközelítést segítő sok-sok információt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vadászkutyavizsga Sándorfalván

Vízi munka, apport, dúvadelhozás is szerepelt a teljesítendő feladatok között az október elején Sándorfalván rendezett vadászkutyaversenyen és -vizsgán. Tovább olvasom