Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Rejtvénykészítés a kulisszák mögött

Rejtvénykészítés a kulisszák mögöttCservenák Zoltán, a Délmagyarország szerkesztője megmutatja olvasóinknak, Ildikónak, férjének, Lászlónak és a rejtvényverseny-szervező Jánosnak, nálunk hogyan kerül az újságba a keresztrejtvény.
Olvasónk, Máthé Ildikó mindig izgatott, ha új rejtvényt fejthet meg. Kíváncsi volt, hogyan készülnek a különböző rejtvények, ezért szerkesztőségünkben összehoztunk neki egy találkozót Zsiros János szegedi rejtvényverseny-szervezővel.
Tudta?

– 1913-ban New Yorkban, a Sunday Worldben jelent meg a világ első rejtvénye. Magyarországon 1925. január 22-én, a Ma Estében, Kristóf Károly tollából.
– Egy monda szerint a Föld első rejtvényét egy börtönben fejtették meg, amikor
a rácsokra úgy vetődött a fény, hogy az a falon négyzetrácsos árnyékot alkotott. A rab – egy fokvárosi fegyenc, Victor Orville – pedig elkezdett rejtvényezni.
– Magyarországon a hetvenes évek elején indult rejtvényfejtő mozgalom.
– 1957. február 3-án jelent meg az első Füles.
– 2007-ben február 3-át a rejtvényfejtők napjává nyilvánították.
– 2005-ben hazánkban rejtvényfejtő világbajnokságot rendeztek. Nyelvsemleges rejtvényeket használtak: olyan ismereteket igényelnek, amelyek az általános intelligenciához hozzátartoznak, de nyelvismeret nem kell hozzá.
– 2007-ben Rio de Janeiróban Madarassy Pál rejtvényfejtő világbajnok lett.
– Valószínűleg férfiak készítik a rejtvényeket, hiszen sokszor „fiús" megfejtendők szerepelnek a kérdésekben – mutat rá olvasónk, Máthé Ildikó. Rajong a rejtvényekért, állítja, rá lehet szokni a fejtegetésre.

– Izgis dolog kitölteni egy egész újságoldalt! – biztat. De csak hétvégén jut rá ideje. Vasárnap délutánonként egy órát mindig azzal tölt, hogy megfejtse lapunk szombati egész oldalas rejtvényét. Férjével nem vesznek össze rajta, hiszen László addig a Délmagyarország Rejtvény Magazinjának sudokujával foglalja el magát – a házaspár sok éve előfizetőnk. – A férjemmel együtt nyolc unokánk van, ebből hét lány. Nekik is szoktam koruknak megfelelő rejtvényeket mutatni, amikor együtt utazunk például vonattal. A rejtvényezés jó kikapcsolódás, és segít megtartani a szellemi frissességet – érvel Ildikó.

Olvasóink szeretnek a kulisszák mögé látni: mi történik a színházban a függönyök mögött, hogyan működik a Dóm órája vagy éppen a háttérmunka, a mindennapi élet egy cirkuszi sátorban. Máthé Ildikó is szerette volna tudni, kik azok az okos emberek, akik a rejtvények kérdéseit kitalálják. A gyógypedagógiai fejlesztőpedagógusként dolgozó Ildikót az is régóta izgatta, hogyan készülnek a különböző rejtvények, ezért lapunk  összehozott egy találkozót Zsiros János szegedi rejtvényverseny-szervezővel.

Trükkös háttérmunka

A beszélgetést a Délmagyarország szerkesztőségébe szerveztük, így Ildikó és férje lapunk rejtvényes oldalainak készítésébe is bepillanthatott. Cservenák Zoltán szerkesztő kollégánk megmutatta olvasóinknak, hogyan kerül a rejtvényháló és a hozzá tartozó megfejtés az újságoldalba, milyen számítógépes technikát használunk.

A skandináv egyszerű

– Vannak főállású, leszerződött rejtvénykészítők, de igazából csupán informatikai affinitás és egy jó számítógépes program kell egy rejtvény elkészítéséhez – kezdi magyarázni Zsiros János Ildikónak. – A megrendelő megadja, hogy mit szeretne látni megfejtésként, azután a rejtvénykészítő elkészít egy ábrát például egy skandináv típusú rejtvény esetében. Nyom egy entert, és a program többféleképpen, automatikusan kitölti. És Ildikó jól gondolja, valóban inkább férfiak készítik a rejtvénygyártó szoftvereket – tudjuk meg a szakembertől, aki maga is részt vesz versenyeken, és szabadidejében kútfőből – néha az online keresőt segítségül hívva – készít rejtvényeket.
 
Cservenák Zoltán, a Délmagyarország szerkesztője megmutatja olvasóinknak, Ildikónak, férjének, Lászlónak és a rejtvényverseny-szervező Jánosnak, nálunk hogyan kerül az újságba a keresztrejtvény.
Zsiros János megmutatja Máthé Ildikónak, milyen kupát és érmet lehet nyerni a rejtvényfejtő versenyeken. Fotók: Karnok Csaba


Szenvedéllyel

Ildikó gyerekkora óta szereti a keresztrejtvényeket. Sőt, anno, tinilány korában ő is készített a maga örömére. Bár azóta eltelt jó néhány évtized, a szenvedélye megmaradt, és ha lehetősége van rá, mindig lelkesedéssel esik neki egy új rejtvény megfejtésének – avatott be  Ildikó, aki nem tartja magát profinak, egyszerűen csak felvillanyozza, főleg az újságban található képes skandináv rejtvény. Ezért is örült neki annyira, hogy bepillantást nyerhetett a rejtvénykészítés kulisszái mögé.
 
A Nők és A férfiak is szeretnek versenyezni

– Közel 800 tagja van a Rejtvényfejtők Országos Egyesületének (ROE), és évente 15 helyszínen rendezünk versenyeket – tudjuk meg Zsiros Jánostól. Faggatjuk a versenyzés lehetőségeiről: – Általában kétnaposak, a szombati versenyek egyéniek, a vasárnapiak négy főből álló csapatversenyek. Négy kategória van egyéniben: kezdő, haladó, mesterjelölt és mester. A 800 tagból 26 mester – kapunk válaszokat. Kiderül az is, hogy a versenyekre bárki jelentkezhet. A kezdők még fejthetnek skandináv típusú rejtvényeket, a haladók már inkább olasz típusút kapnak. A megmérettetésekre minden évben február végéig lehet pályázni. Több mint százan szoktak részt venni egy-egy versenyen, nők és férfiak, fele-fele arányban. Egy haladó csapatban lehet három haladó és egy mesterjelölt, azaz egy fő lehet magasabb szinten. A csapatversenyeken pedig nincs kezdő szint. Időre megy a verseny, és mindent ki kell tölteni, mert az üres mező hibának számít. Zsiros János és mesterjelölt csapata tavalyelőtt Székesfehérváron négy rejtvényt 14 perc alatt fejtett meg – saját rekordot döntöttek.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

50 éve nyílt meg Szeged híres áruháza: dumapartival ünnepeltek az egykori centrumosok

50 éve nyílt meg Szeged híres áruháza: dumapartival ünnepeltek az egykori centrumosok
A Centrum évtizedeken keresztül ,,az áruház" volt Szegeden, mára az összetartó csapat szimbóluma lett a közösség. Az egykori dolgozók rendszeresen találkoznak. Tovább olvasom