Délmagyar logó

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 10°C | 20°C Még több cikk.

Reklámfelület lett az orvosi rendelő fala

Szeged - Előzetes tájékoztatás nélkül lecsupaszította több orvosi rendelő falát egy reklámügynökség. A betegtájékoztató plakátok helyére reklámokat tesznek majd fel. Az érintett orvosok nem értik az eljárást. Az IKV Zrt. leállította a plakátszedést, és – utólag – levélben értesítik az orvosokat a változásokról.
Az orvosi várókban megszokott, hogy a falakon különböző tájékoztatókat helyeznek el. A betegek ezeket böngészhetik, amíg sorra nem kerülnek. Több rendelőben azonban hetek óta üresek a falak. Orvosok és betegek is értetlenül állnak a történtek előtt.

– Arra mentem ki egyik nap a rendelőből, hogy két hölgy a váróban éppen tépi le a falról a betegtájékoztató plakátokat – mesélte még mindig felháborodottan Szabó Mária. A szegedi háziorvos kérdőre vonta őket, mégis mit csinálnak, mire azt a tájékoztatást kapta, hogy az IKV megrendelésére csupaszítják le a falakat. A felületet ezentúl egy reklámügynökség értékesíti. A recept nélküli készítmények szóróanyagait szintén eltüntették a kihelyezett fadobozból.

A háziorvos elküldte a reklámügynökség képviselőit, és azt sem engedte, hogy a plakátokat elvigyék, továbbá az ügyet nem hagyta annyiban.

– Rákérdeztem az önkormányzatnál, mégis mi történik, azt a tájékoztatást kaptam, hogy sajnos joguk van ehhez, hiszen a rendelőm IKV-bérlemény, amiért nem is fizetek, tekintve, hogy az önkormányzat kötelező feladatát látom el benne. Mivel azonban nem én vagyok a tulajdonos, nincs beleszólásom, mit helyeznek ki a rendelő falára. Bezzeg amikor azt panaszoltam, hogy nem lehet kinyitni az ablakot, és így nem tudok szellőztetni, akkor az enyém volt a rendelő, nem érezte az IKV a sajátjának.

Üresek a falak Szabó Mária rendelőjének várójában – a plakátokat azonban megőrizte. Fotó: Frank Yvette
Üresek a falak Szabó Mária rendelőjének várójában – a plakátokat azonban megőrizte.
Fotó: Frank Yvette

A doktornő a legfelháborítóbbnak azt tartja, hogy a döntésről nem értesítették, a reklámügynökség munkatársai pedig még csak be sem kopogtak, szó nélkül kezdtek csupaszítani. – Ezek egyike sem gyógyszerreklám volt, olyat nem is lehet elhelyezni a rendelőben. Betegtájékoztató plakátokat szedtek le a csontritkulásról, a hízás hatásairól és arról, hogy mit kell tenni, ha valaki hirtelen rosszul lesz. Ezekről én is sokat magyarázok, vagy megkérem a beteget, hogy olvassa el. Azt gondolom, ilyeneknek van helyük egy rendelőben, nem mondjuk egy pékség vagy egy bababolt reklámjának.

Az IKV a Medicina Média Kft.-vel kötött szerződést az orvosi várók felületeinek értékesítésére. Szerettük volna megtudni tőlük, milyen reklámokat helyeznek majd ki, de megkeresésünket azzal hárították el, hogy forduljunk az IKV-hoz. Hétfőn küldtük el kérdéseinket e-mailben, amelyben azt tudakoltuk, hány rendelőt érint ez az intézkedés, mekkora bevételre számítanak belőle, ezt mire fordítják, és miért nem tájékoztatták erről az érintett orvosokat. Azt is megkérdeztük, hogy a közcélú tájékoztatók miért nem maradhattak a falakon, és milyen tematikájú reklámok kerülnek a helyükre. Kérdéseinkre végül megérkezett Nagy Ferenc vezérigazgató válasza: „A kérdésével kapcsolatban tájékoztatnám, hogy a rendelőintézetek épületeit, helyiségeit az IKV Zrt. 2007-ben vette át kezelésre az önkormányzattól. A rendelők reklámfelületeinek értékesítésére, reklámok elhelyezésére vonatkozóan semmilyen megállapodás nem volt.

Az említett Medicina-Media Kft. kereste meg az IKV Zrt.-t azzal, hogy az említett épületekben, helyiségekben reklámokat helyeznének ki.
2013 júliusában született megállapodás reklámhordozók kihelyezéséről bérleti díj ellenében. A megállapodás szabályozza, illetve a bérlő felelősségét előírja az elhelyezhető reklámhordozók és reklámok engedélyeinek beszerzésére, ezek kitételére, karbantartására vonatkozóan. Szabályozza a reklámhordozók kitételének lehetséges időpontjait, illetve a munkát végző személyek jogosultságait.

A probléma abból keletkezett, hogy a Medicina Media Kft. olyan reklámokat távolított el saját reklámjainak kihelyezéséhez, amelyeket az orvosok előzetesen más cégeknek már engedélyeztek, illetve ők maguk jónak tartottak, például közcélú tájékoztatók. Tehát az IKV Zrt. semmilyen megbízást nem adott a reklámhordozók vagy reklámok eltávolítására.

Fontosnak tartom megjegyezni, hogy minderről az orvosok semmilyen csatornán nem értesítették az IKV Zrt.-t. Amint tudomást szereztünk az esetről, rögtön intézkedtünk, azaz a céget felszólítottuk, hogy a szerződés szerint járjon el, az orvosoknak pedig levelet küldtünk."

Olvasóink írták

 • 18. borcsokzsolt 2013. október 25. 18:53
  „Eddig is voltak gyógyszerreklámok a rendelőkben. Még ha ezt tájékoztató jelleggel is rakták ki anno...”
 • 17. Lackó50 2013. október 25. 11:24
  „Az IKV irodái és folyosói vajon miért nincsenek reklámokkal tele ragasztva? Azaz épület nem az övék? Talán első lépésben azokra a falakra kellene szerződést kötni. Volna még javaslatom üres helyekre. Pl.: a plafon. Az is bevétel lehet. De megfontolandó lehet az előzőekben említett WC-s nénik beültetése, valamint a temetkezési vállalatok reklámja is a legmegfelelőbb helyeken (ott esetleg szórólapok osztogatása is lehetséges lenne a betegeknek, hogy ne az ingyenes saját kezű temetést részesítsék előnybe.)”
 • 16. NP1 2013. október 25. 07:08
  „A kórházak intenzív osztályainak folyosóira pedig kérnénk a temetkezési vállalatok reklámjait.”
 • 15. Óperenciás 2013. október 24. 22:57
  „Teljesen normális az orvosi rendelők falainak reklám céljára történő felhasználása.
  Mint ahogy az is természetes, hogy ezeken a falakon a közérdekű egészségügyi tájékoztatás
  díjmentesen, az ott rendelő orvosok igényei szerint kerüljenek kihelyezésre.
  Az egészséges arányokat kell megtalálni.”
 • 14. rókus1 2013. október 24. 21:31
  „bocs ! de egy tuti tipp jutott az eszembe....ajánlat az ikv igazgatójának :szíves figyelmébe ajánlom önnek a az orvosi rendelőhöz ,-váróhoz tartozó wc-t is ! mielőtt áldásos tevékenységét megunná a város ....talán bérelje ki és tegye fizetőssé a budit is !!...ez lenne a trafik mutyi után a budi mutyi ......elég hangzatos nem ?...”
 • 13. geza 2013. október 24. 12:10
  „Ennek az IKV-s vezérnek szerintem mennie kellene már. Nincs olyan hét mikor IKV-s botrányról ne olvasnék”
 • 12. pirochatechin 2013. október 24. 11:33
  „#3. Csutak: "A PTK kizárja az egyoldalú előnyök kikötését is."
  Tényleg? Ezt jó tudni! Kár, hogy a valóságban ez szinte soha nem teljesül! Ennek fényében még érdekesebb kérdés, hogy pl. a bankok miért írhatják bele a szerződésbe, hogy joguk van azt egyoldalúan módosítani.”
 • 11. Lackó50 2013. október 24. 00:10
  „Nem tudom, hogy az IKV igazgatója (vagy aki ezt az eszement ötletet kitalálta) melyik rendelőhöz tartozik, de kívánom neki, hogy az ott elhelyezett információk hiánya miatt eszébe se jusson, hogy mit kell tennie pl.: egy agyvérzés gyanúja esetén. Ha már másoktól megfosztotta ezeket az információkat, akkor neki se legyen több esélye a túlélésre.
  Vagy nekik saját maszek orvosuk van? És aki nem tudja azt megfizetni, annak már ez se jár? Én nem vagyok egy sűrűn orvoshoz járó ember, de ha meglátok egy rendelőben ilyen idegen reklámot, akkor a saját kezemmel tépem le és nem érdekel, hogy ki mennyit fizetett ezért. (Jaj, véletlen volt! Csak neki dőltem és leszakadt.)
  Az amúgy is súlyos emberhiánnyal küzdő háziorvosi szolgálatot igazán felválthatnák már ezek a nagytudású reklám szakemberek. Majd ráolvasással és néhány reklámfilm levetítésével majd ők meggyógyíthatják azokat akiknek az a pár forint bevétel többet jelent az emberéletnél. Nem csodálkozom, ha lassan minden orvos elmenekül ebből az országból. Nem elég, hogy megfizetve sincsenek, még a munkájukban is akadályozzák őket. Hajrá Magyarország! Ha előbb utóbb mindenkit elüldöznek, akkor ki fogja ezeket a túlképzett politikai ambícióval ellátott embereket eltartani?”
 • 10. info 2013. október 23. 20:57
  „7. szatyi 2013.10.23. 15:53 0-bizony bizony!
  Mert különben ha az orvos fizeti a bérleti díjat, miért lehetséges, hogy eladják a rendelő falait reklám célokra?!
  Ez egyoldalú szerződés módosítás, vagy mégsem?!”
 • 9. Pirát 2013. október 23. 20:04
  „Köpköditek(jogosan) a bankokat az uzsorakamat és chf-hitelek miatt - de ! végig gondoltátok már mennyi-mennyi
  pénzt lopnak ki a gyógyszergyárak a "drága Kovácsnéni ettől nem gyógyul meg, de nagyon fontos hogy pontosan
  szedje" tipusú reklámokkal a zsebünkből ! Boldogabb demokráciákban fele annyira sem szeretik a gyógyszer- gyártókat, mint a kárpát medencében ! sőt bizonyos ügyek kapcsán a maffiával, az alvilági gengszterekkel együtt emlegetik. Nna...és ez a mindenkin-mindenen átfurakodó arcátlan reklámnyomulók is egy bizonyos nációhoz köthetők a bankárokkal együtt ! Apropó: sejtitek-e, hogy az utazó ügynökeik mennyi időt vesznek el az épp rendelő orvostól ? az arcátlanság teteje mikor a betegekkel zsúfolt várótermen átfurakszik egy kipacsulizott fúria, beront az orvoshoz és feltartja vagy húsz percre, csak azért hogy a legújabb csomagolású placebót rátukmálja az orvosra... az pedig hogy némely orvosok mellett megveszik (kilóra?) az önkormányzat embereit is - nem nagy csoda !
  a Szabó doktornőhöz hasonló önérzetes orvosoknak esetleg még a sztrájkot tudnám ajánlani az IKV-val szemben
  4#-es ! meggyengült a memóriád ??? ez fabatka birodalma !!! ennek tudatában lehet a többieknek is sipítozni...”
 • 8. Vörcsi 2013. október 23. 17:58
  „Az IKV egy nagy <moderálva>! Miután megkötötte a szerződást a reklámagyagok kihelyezésére, azután azt mondja, idézem: "...Tehát az IKV Zrt. semmilyen megbízást nem adott a reklámhordozók vagy reklámok eltávolítására." Mégis mit gondol, hova teszik ki a reklámanyagot, ha nem az, idézem: "...a közcélú tájékoztatók..." helyére! A fogalommal is bajuk van, a közcélú tájékoztatás, nem azonos a reklámanyaggal! Olyan ez, mint a bal, és a jobboldal!”
 • 7. szatyi 2013. október 23. 15:53
  „Az IKV-s bérlakások előszobáiba is tesznek reklámokat?
  Mert akkor a nénikémnek le kell szednie a Lenin képet!”
 • 6. joy 2013. október 23. 15:51
  „Simicskáznak.”
 • 5. marigold 2013. október 23. 15:10
  „Nyilvánvaló, fontosabbak egy rendelő várójának falain valamelyik nyomulós gyógyszergyár méregdrága szereinek a reklámja, mint az egészségmegőrzéssel kapcsolatos általános (ingyenes!!) információk. Főleg, ha valamelyik "illetékes elvtársnak" is megéri a bót...”
 • 4. Commander-V2 2013. október 23. 14:56
  „Így működik a Jobbikos-KDNP-FIdesz trió, mindent kiadnak, eladnak, kijátszanak ha lehetőséget kapnak.”
 • 3. _csutak_ 2013. október 23. 12:45
  „A szerződés az kettő vagy több fél beleegyező akaratát megtestesítő okirat, melyet csak a felek beleegyező magatartásával lehet módosítani!
  Az IKV ezexerint szerződést szegett!
  A PTK kizárja az egyoldalú előnyök kikötését is.
  Jogállamban persze.”
 • 2. Hammada_Fleet 2013. október 23. 11:49
  „Az IKV korrupt disznói mennyi jattot kaptak az üzletért?”
 • 1. rókus1 2013. október 23. 10:45
  „micsoda harácsoló ,kalmár szellem uralkodik itt?????nem kellene inkább az ikv-s bérlakásosok hátralékait ekkora vehemenciával behejtani ? de vigyázzanak az ott élők is mert lehet ,hogy a falak reklám célú felhasználására ott is igényt tart majd az ikv....még ilyet!!!! bérlek egy orvosi rendelőt váróval együtt,de a falait nem használhatom..... ez igen !!!!Magyarország így szeretlek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak csütörtöktől zárják le a Belvárosi híd kerékpársávját

Még nem látható, de a Belvárosi híd felújítási munkálatai elkezdődtek. Hétfő helyett csütörtöktől zárják le a kerékpársávot. Tovább olvasom