Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 23°C Még több cikk.

Reklámtáska – pénzért vagy ajándékba?

Egyes üzletekben már nem ingyenes a reklámtáska, például a Rossmann boltjaiban öt forintot kell érte fizetni. Vannak azonban olyan boltok is, ahol nem a vásárlónak kell állni a környezetvédelmi termékdíjat.
A Klauzál téri Rossmannban tájékoztatják a vevőket arról, hogy nem ingyenes a reklámtáska: öt forintot kell fizetni érte Fotó: Schmidt Andrea
Több tízezer forintos parfüm vásárlása esetén is elkérnek öt forintot a reklámtáskáért a Rossmann üzleteiben. A vezető ezt azzal magyarázza, hogy a környezetvédelmi termékdíjat a cég csak az év első öt és fél hónapjában tudta „lenyelni".

– Januártól egészen május közepéig a cégünk átvállalta a termékdíjat, a vásárlóknak nem kellett fizetniük a műanyag táskákért – mondta Huszka Sándorné, az üzletlánc Klauzál téri boltjának vezetője. – Ezt azonban hosszabb távon cégünk nem tudta megtenni, így május 25-e óta 5 forintot kell a szatyorért fizetni.

A Rossmannban egyre kevesebben kérik az ötforintos táskát. Év elején még hetente 2000 darab szatyrot rendelt az üzlet, amióta fizetni kell érte, csupán heti 6-700 darab zacskóra volt szükségük. Az üzletben mindkét pénztárgép kijelzőjénél, illetve a kassza mellett is feltüntették az 5
Termékdíj

Az idén január elsejétől, az európai uniós irányelveknek megfelelően, Magyarországon is környezetvédelmi termékdíjat kell fizetni a műanyag táskák után. A termékdíj űrtartalomtól függően fizetendő: 3 literig darabonként 3 forint, 3-20 liter között 10 forint, 20 liter fölött pedig 25 forint.  
forintos „pluszt".

– Jó ötletnek tartom, hogy nincs ingyen a műanyag zacskó – mondta az üzletből kilépő László Istvánné. A nyugdíjas asszony a papírtáskát látná szívesen, ingyen vagy néhány forintért, a műanyagtáskát viszont drágán adná. Így kevesebb szemetet termelnénk.

A DM elegánsabb megoldást talált. Józsa Mariann cégvezető elmondta, korábban ők is pénzért adták a nejlontáskát, de ma már az aktuális kereskedelmi szokást gyakorolják: ingyen adják a reklámszatyrot, a költségeket pedig beépítik a termékek árába. A nemzetközi cég szem előtt tartja a környezetvédelmet és az egészséget, így üzletükben papírtáskát is forgalmaznak. Ennek magas a gyártási költsége, ezért 25 forint az ára. A tartós termékek felé újabb lépés a pamuttáska, amelyet 149 forintért vásárolhatnak meg a vevők. Vásárlóbarát megoldást alkalmaz a Douglas Parfüméria. Ribizsár Ágnes, a Kárász utcai üzlet vezetője elmondta: saját táskákat, csomagolópapírokat gyártatnak, s ebben vihetik haza a vevők a megvásárolt termékeket. Ráadásul az ajándékcsomagolást ajándékba adják – vegyünk akár több ezer forintos parfümöt vagy néhányszáz forintos szappant.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elbocsátották a pickeseket

Kiadták a papírokat, és kész – mondták azok a tegnap óta már csak volt pickesnek számító… Tovább olvasom