Délmagyar logó

2018. 03. 25. vasárnap - Irén, Irisz -2°C | 8°C Még több cikk.

Reklámtáskákban hordja az apró kavicsot a háza elé, hogy ne süllyedjen el a sárban

Reklámtáskákban hordja az apró kavicsot a háza elé, hogy ne süllyedjen el a sárban
Szeged - Sár, pocsolya, zúzott kő, kiskert, fák, mázsás kövek - mindezeket a szegedi utcákon a járda és az úttest közötti területen látni. Az emberek nem tudják, hogy minden beavatkozással a város zöldterületeit rombolják, amiket egyébként nekik kellene rendben tartani.
Amikor új ház épül

Mi történik, amikor új társasházat húznak fel, és a járda tönkremegy az építkezés idején? Megtudtuk: a járdát csak a közútkezelő engedélyével lehet megbontani, a város pedig kéri a helyreállítását. Ha teljesen új járdát építenek, ahhoz már hatósági engedélyt kell szerezni. Harmati Ferenc építési vállalkozó több társasházat húzott fel a Sándor utcában, mindegyik elé ízléses díszburkolatot rakott le a régi töredezett járda helyére. Megerősítette információinkat: csak engedéllyel, szigorú tervek alapján lehet új járdát lerakni.
– Reklámtáskákban, apródonként hordom az apró kavicsot a házam elé, hogy ne süllyedjek el a sárban, ha kilépek a kapun. Amikor egy év alatt az autók beletapossák a földbe a köveket, kezdem elölről – mondta egy férfi Felsővároson, majd beszaladt a házába.

Tettünk egy kört a Dankó Pista, a Róna, a Hóbiárt basa, a Kecskeméti és a Sándor utca környékén. Gondozott kertecskéket éppúgy láttunk, mint autósüllyesztő gödröket. Akikkel beszéltünk, mind úgy tudták, a városnak kellene rendben tartania az úttest és a járda közötti részeket, holott ez nem így van: a tulajdonosok kötelessége. Arról se hallottak az emberek, hogy csak engedéllyel szórhatnak murvát vagy ültethetnek fát a házuk elé.

– Az ingatlanok előtti járda közútnak számít, a járda és az úttest közötti rész pedig zöldterület – magyarázta az alapfogalmakat Kósa János, a szegedi polgármesteri hivatal városüzemeltetési irodájának osztályvezetője. – A járda és a közút közötti sávon lehet ugyan garázs- és telekbejárót építeni, de ez terv- és engedélyköteles. Ha pedig valaki parkolót szeretne a háza elé, például zúzott követ hordatna a zöldterületre, ahhoz is a hatóság hozzájárulása szükséges. Hiszen ezzel a terület jellegét megváltoztatja. Ha a garázsbejárót az előírásoknak megfelelően tervezik meg, a város megadja az engedélyt.
 
Sziklákkal védett fenyő. A faültetést be kell jelenteni. Fotók: Karnok Csaba
Sziklákkal védett fenyő. A faültetést be kell jelenteni. Fotók: Karnok Csaba

– A hatályos jogszabályok szerint a magáningatlan és az úttest közötti közterületet, beleértve a járdát és a zöld sávot is, az ingatlan tulajdonosának kell tisztán és síkosságmentesen tartani – válaszolta kérdéseinkre Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. – Ha pedig valaki be szeretné ültetni fás szárú növénnyel, akkor azt cégünknél és az önkormányzatnál egyaránt be kell jelenteni, illetve egyeztetni kell, milyen fát praktikus telepíteni.

Makrai László szerint a kérdéses terület a város zöldterületének része, nyilvántartott érték, amely élhetővé teszi a leburkolt és beépített várost. A tulajdonosok többsége ápolja és fejleszti ezt a sávot. A két körút közötti parkolóövezetben azonban sokan a fizetőparkolást akarják megúszni azzal, hogy illegálisan építenek burkolatot a sávra. A felmérések szerint száznál is több a tönkretett terület, ezért a rendőrséggel közösen kiegészítő KRESZ-táblákat helyeztek ki, és már a bírságolást is elkezdték. A zöld sáv területe Makrai szerint évről évre csökken.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gábor Dénes Középiskola szalagavatója - Galéria

Gábor Dénes Középiskola szalagavatója - Galéria
A Deák Ferenc Gimnáziumban tartották szombaton 18 órától a Szegedi Gábor Dénes Középiskola… Tovább olvasom