Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Rekord alacsony a torkos csütörtökös vendéglők száma

Egy hét alatt megduplázódott a szegedi torkos csütörtököt tartó vendéglők száma, de még így csak 16-an vannak. A torkoskodás veszteséget termel az éttermeknek. Lehet, hogy vidéki városokban ezért olyan nagy a csend?
– Az étlapunkon az első két oldal olyan ételeket kínál, amelyek 990 forinttól kaphatók, a mai naptól kezdve pedig egy hónapig disznótoros menüket is kínálunk: ha ebből a választékból is adnánk 50 százalék kedvezményt, akkor nagy veszteséget termelnénk – mondta a szegedi Alabárdosban Szűcs Róbert felszolgáló. Az éttermet hiányoltuk a torkos csütörtökös térképről, ezért kérdeztük meg, mi az oka a távollétnek. Az Alabárdos egészen 2013-ig aktív résztvevője volt a Magyar Turizmus Zrt. akciójának. Kiderült: legutoljára 3 vendég beírt a vendégkönyvbe, hogy nem kaptak szabad asztalt – egy ilyen bejegyzés pedig sokat ár a hírnévnek.

A kisalföld.hu arról ír, hogy egyszer osztálytalálkozót szerveztek rá a torkos csütörtökre az egyik győri étteremben, amiből nagyon rosszul jött ki a vendéglő.

– Egy hotel éttermének, a hírnevének jót tesz, ha megismerik az emberek. Hiszen egyéb alkalmakkor, ha vendéglőt keresnek, nem egy szállodára gondolnak elsősorban – mondta Vezekényi Péter, a Novotel Szeged igazgatója. – A torkos csütörtök nem a haszonról szól, inkább reklámfogás: fontos, hogy az emberek jókat egyenek, jól érezzék magukat nálunk, és sokáig erre emlékezzenek.

Néphagyomány A húsvétot megelőző, vízkereszttől hamvazó szerdáig tartó, váltakozó hosszúságú farsangi időszak népszokásai közé tartozik a „farsang farkát" azaz a végét jelentő 3 nap: a húshagyó kedd, a hamvazó szerda és a torkos csütörtök. A torkos csütörtökön annak ellenére is szabad volt húst fogyasztani, hogy a húsvéti 40 napos böjt kezdetét jelentő hamvazó szerdát követően ünnepeljük. Sőt az ország több területén kötelező volt a csütörtöki torkoskodás, hogy elfogyjon a farsangi maradék.
A Novotel tavaly is rajta volt azon szegedi vendéglátóhelyek listáján, amelyek regisztrálták magukat a torkos csütörtökre a Magyar Turizmus Zrt. honlapján. Egy évvel ezelőtt Szegeden 12, a megye többi településén 9, összesen 21 vendéglő vett részt az országos féláras gasztronómiai akcióban. 2010-ben és 2012-ben egyformán 28 helyen lehetett torkoskodni.

Idén február 19-én van torkos csütörtök: rekord mélységben a jelentkezők száma, csak 16 Csongrád megyei étterem nevét találtuk meg a listán, 11 szegedit – Halácsi Kúria, Mojo, Novotel, Potyka, Pizza E Pasta, Port Royal, Rio Pizza&Grill, Garden, Stüszi Vadász Pick Söröző és Étterem, Kastélykert – a zsombói Jóbarátot, a vásárhelyi Olivát, a szentesi Galériát, a Makói Gloriust és a csongrádi Kertvendéglőt.

– A torkos csütörtöknek reklám értéke van, mindig telt házat hoz, idén is várjuk a vendégeket – mondta Gyorgyevity Drágán, a Mojo tulajdonosa. – Sajnos, régi tapasztalat, hogy azok közül, akik torkos csütörtökön nálunk vendégeskednek, kevesen jönnek vissza máskor is.

– Februárban indítottuk az új étlapunkat, ezt szeretnénk népszerűsíteni a torkos csütörtökön is – magyarázta a Port Royal Bisztró üzletvezetője, Ráday József. – Hat éve vettünk részt utoljára az akcióban.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vállalkozásbarát önkormányzat, önkormányzatbarát vállalkozás

A Térségi Klaszterek Szövetségének meghívására 45 vállalkozó vett részt az algyői Levendula Hotelben tartott gazdaságélénkítő megbeszélésen. Tovább olvasom