Délmagyar logó

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 7°C | 14°C Még több cikk.

Rekord nagyságú a parlagfű fertőzöttség

Csongrád megye - Szenvednek az allergiások a parlagfű miatt: Csongrád megyében hétfőn 378 darab pollent találtak egy köbméter levegőben a szakemberek – ez rengeteg. Mi okozza a virágpor magas koncentrációját? Mit tehetnek a hatóságok? És a betegek?
„Rekordmennyiségű parlagfűpollen volt megyénk légterében az elmúlt napokban. A hétfő reggeli számlálás során 378 darab pollent találtak köbméterenként a Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv munkatársai. A most mért mennyiség már nagyon magas kategóriába tartozik. Ez az érték jóval meghaladja a tavalyi év ugyanezen időszakának pollenmennyiségét. 2013. augusztus 20-án, amikor a legmagasabb volt az érték, 256 darab/köbméter volt. A mostani rendkívül magas érték a nagyon szeles időjárásnak tudható be" – közölte Tombácz Zsuzsanna megyei tiszti főorvos.

Körülbelül két hete szenved az allergiától egy olvasónk, aki elmondta, gyógyszert szed rá, de semmit sem ér. Reggel a legrosszabb, állandóan tüsszög, folyik az orra, estére szemviszketés is társul a panaszokhoz. Tudja, hogy a baj még fokozódhat, neki egyelőre belülről nincs viszkető érzés a torkában és az orrüregében.

Gyomnövények burjánzanak a panelok mellett, a volt Gyevi temető területén. Fotó: Frank Yvette
Gyomnövények burjánzanak a panelok mellett, a volt Gyevi temető területén.
Fotó: Frank Yvette

– A parlagfűszezon kezdetén felhívtuk a figyelmet, hogy a jogvesztő határidő július 1., tehát június 30-áig nem büntetett a hatóság. Jeleztük, hogy enyhe volt a tél, ezért viszonylag korán kikeltek a növények. A csapadékos időjárás kedvezett a növény fejlődésének, nagyobbra nőttek a kikelt egyedek, több virágot hoztak. Most, hogy nincs eső, nem mosódik ki a levegőből a pollen – magyarázta Hódi László, hogy miért lehet nagy mennyiségű a pollen Csongrád megyében. A kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának igazgatója azt mondta, jelenleg 60-70 ügyük van parlagfűvel kapcsolatban, ez a szám közepesnek tekinthető.

A hivatalból indított parlagfű-felderítést a földhivatalok végzik. A lakosság is tehet bejelentést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal internetes oldalán, a Parlagfű Bejelentő Rendszerben. Belterületen a jegyző és a földhivatal között oszlik meg a feladat, külterületen a Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság jogosult intézkedésre. A törvény értelmében kötelező bírságot kiszabni, a bírság mértékét pedig kormányrendelet határozza meg. 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet, függ a fertőzött terület nagyságától és a fertőzés mértékétől. – Ha valaki emiatt egyszer már büntetve volt, másfélszeres szorzót alkalmaznak. Ha a fertőzés mértéke az 5 százalékot nem éri el, az nem von maga után eljárást, 50 százalék fölött magasabb a bírság – tudtuk meg Hódi Lászlótól.

Csak a szakorvosi segítség hatékony

– Feltétlenül javasolt allergológus szakorvosokat felkeresni a gyógyszeres terápiákhoz, ugyanis az elmúlt években sajnálatos módon a betegek egyre inkább csak bemennek a gyógyszertárba, és ott ajánlanak nekik recept nélkül kapható készítményeket. Tudni kell, hogy ezek nem igazán hatékonyak. Azok az igazán jó készítmények, amiket egyénre szabottan az allergológus szakorvosok javasolnak – fogalmazott Altmayer Anita klinikai főorvos, allergológus-immunológus szakorvos. Az allergiásoknak azt tanácsolja, ne menjenek parlagfűvel fertőzött területre, próbáljanak zárt térben tartózkodni, amikor a legmagasabb a pollenkoncentráció, és rendszeresen mossák a hajukat, valamint a ruhájukat. – Allergia elleni orrspray-ket, illetve szemcseppeket kell használni attól függően, hogy kinek milyenek a tünetei. A terápia azért nagyon fontos, mert az allergiás nyálkahártya-gyulladások előrefelé haladnak. A betegek később nagy valószínűséggel asztmásak lesznek, ha nem jól kezelik magukat – hangsúlyozza a főorvos. Hozzáteszi, a leghatékonyabb az úgynevezett hozzászoktató terápia (deszenzibilizálás), amikor áprilistól októberig a nyelv alá kell csöpögtetni egy oldatot három éven át. Valódi életminőség-változást érhet el vele az allergiás beteg.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állami könyvekkel indul a tanév

A diákok zöme szeptembertől az állam által előírt és az állami kiadóknál készült tankönyvekből tanulhat. Az eddigi piacvezető, a szegedi Mozaik Kiadó a pálya szélére szorult. Tovább olvasom