Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Rekord részvétel volt a szegedi Critical Mass-on

Szeged – Hídtól hídig ért a kritikus tömeg: az eleje már a Belvárosi hídon járt, amikor a vége a Bertalanról gurult lefelé. A szervezők előzetes becslése alapján 1500–1800 felvonuló lehetett, pontos számot későbbre ígértek.
– Nem merek számot mondani, sokkal többen vagyunk, mint hétköznapokon. Alig győzzük – mondta a Critical Mass egyik szervezője vasárnap, miközben a Dugonics téri körforgalmat zárta el a biciklis felvonulás idejére. A nagy létszám a tavaszi időnek, és ahogy a szervező is mondta, annak is köszönhető volt, hogy idén a Föld napja, április 22-e vasárnapra esett.

Rekord részvétel a szegedi Critical Mass-on. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

A most éppen „benzinről le, bicajra fel" mottójú felvonulás szokás szerint a Dóm térről indult, ahol találkoztunk olyan résztvevővel is, aki Ásotthalomról kerékpározott Szegedre, hogy itt két órát tekerjen. Büszkén mondta: háromnegyed óra alatt megtette Ásotthalomról az utat. Többen jöttek kisgyerekkel, láttunk tandemes párt, és olyan bicikli is volt, amelyen hárman ültek: apuka, és két kislánya.

Rekord részvétel a szegedi Critical Mass-on. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

A menet rendőri felvezetéssel pontban délután háromkor indult. A jogi kar előtt, és a Kossuth Lajos sugárút egy részén is lépésben tudtunk csak haladni, annyira felduzzadt a tömeg. A sugárútra a mentőállomásról egy szirénázó mentőautó gond nélkül ki tudott kanyarodni, de egy Püspök utca felől érkező személyautót, amelyik át akart vágni a kerékpárosok között, már nem engedtek el. A türelmetlen autóst egy rendőr terelte vissza a sorba. A legtöbben egyébként türelmesen kivárták azt a néhány percet, amíg a CM elhaladt, én egy nagymamát hallottam méltatlankodni – az egyik szervezőnek magyarázott: „miért nem mehetek át, ugyanolyan ember vagyok mint ők!" – és háromszor futott át előttem gyalogos, egyikőjük a kocsmába szaladt, egy kerékpáros rá is kiáltott: „fusson, mert elfogy a sör!". Láttunk még egy defektet – pech – és vagy öt társaságban téma volt, a futóverseny adó abban a kontextusban, hogy ki tudja, a kerékpáros felvonulás meddig lesz ingyenes. A tömeg mérete a rakparton látszott igazán: végigérte. Hídtól hídig is beterítette a kritikus tömeg Szegedet: az eleje már a Belvárosi hídon volt, amikor a vége a Bartalanról gurult lefelé. A szervezők előzetes becslése alapján 1500–1800 felvonuló lehetett, pontos számot későbbre ígértek.

Rekord részvétel a szegedi Critical Mass-on. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

A 10 éves Erik először vett részt Critical Masson. Induláskor még nem volt biztos, hogy végigcsinálja, utána már azt mondta: annyira jó volt, hogy Domaszékre szeretne legközelebb biciklizni.

Aki bírta, háromszor emelhette meg bringáját: a két hídon, és a túra végén, a Dóm téren.

Olvasóink írták

73 hozzászólás
 • 73. ifj. Nagy Gábor 2012. április 25. 15:53
  „64. okz63

  Látom még mindig az eccerű kis világodban élsz. ;-))))

  68. okz63
  "Viszont annak idején, amikor a szegedi állatkertért kerékpároztunk gyereknapon"

  Neked való kombinció: gyerek is, állat is. :-DDDD

  Továbbra is csak azt tudom mondani, a kutya ugat, a karaván halad. Aztán ezt értelmezheted akárhogy, de az már az ugatás része...”
 • 72. ifj. Nagy Gábor 2012. április 25. 13:35
  „63. la-za
  "Minden racionális társadalom kitiltaná az autókat a városból....? Ennyi erővel szüntessünk meg mindent, amit az ipari forradalom óta kifejlesztett az ember....mindnek vannak káros hatásai."

  Semmi gond, én is segítek. :)

  Szerintem az ipari forradalom óta találták ki a közösségi közlekedést is, azt nem kéne kitiltani, mert sokkal hatékonyabb a városban, mint az autó.”
 • 71. vuk 2012. április 24. 09:29
  „70. borcsokzsolt 2012.04.24. 09:21
  Penz ide vagy oda, a bringa joval gyorsabb, mint a busz. Es mindig jar.”
 • 70. borcsokzsolt 2012. április 24. 09:21
  „Amúgy a bicikli mellet szól egy pár észérv is, amit gondoltam megosztok. Ha helyi járatos buszbérletben gondolkozom, akkor egy éves bérlet árán megvehetem az első középalsó kategóriás kerékpáromat. És van egy aránylag jó minőségű kerékpárom. Ha ez megvan, onnantól kezdve nem kell költenem, szinte hogy nem egy fillért sem. Persze kivétel pár tétel, amit értek ezalatt defekt. Párszáz forintos költség. Esetleg tavasszal egy generál, ami egy érezhetően nagyobb összeg 5-7 ezer forint. Sorolhatnám a mellette szóló érveket reggelig.”
 • 69. borcsokzsolt 2012. április 24. 09:06
  „Lehet, hogy félreérthető volt, ahogy fogalmaztam. Jómagam úgy gondolom, hogy a gyalogos és a biciklis alternatíva a lehető legjobb választás a közlekedésre. Magát a rendezvényt jó ötletnek tartom igaz jómagam nem vettem részt rajta. Én mindenkit arra buzdítanák, ha teheti, válassza ezt a módját a közlekedésnek. Amikor TB-t említettem akkor arra gondoltam, ha az ember kicsit is mozog, akkor az megtérül. Kap egy kicsi fizikumot és állóképességet. És merek általánosítani az autósokkal szemben. Amint lízingautóhoz jut a szerencsés abban a pillanatban elfelejt járni és a kis távolságokat is gurulva teszi meg ha teheti. Persze van kivétel de ez igencsak elenyésző.”
 • 68. okz63 2012. április 24. 06:46
  „66. vuk 2012.04.23. 22:03
  "Ceges laptop, szar a billentyu."
  Én a helyedben munkahelyet váltanék, ha csak ennyire futja neki :-D

  67. CsImre 2012.04.23. 22:20
  "Nah, leereszkedve a CM résztvevők oldalainak baráti, és elégedett légköréből nekilátok a pokoljárásnak a dagonyában puszta emberbaráti szeretettől vezérelve."
  Hozz magaddal emelőkosarat mert különben nem fogsz eljutni hozzánk,
  rossz irányba akarsz elindulni, ahogy elnézem :-)

  "Elégedetten látom, hogy okz ezúttal fényes napfénynél ellenőriztette volna 4 rendőrrel 1500 biciklis lámpáját."
  Tudod, ezzel az erővel az elsősegély csomagot is csak baleset esetén ellenőriztetném az autósoknál,
  vagy az elakadásjelző háromszög hiányát is csak akkor büntetném, ha lerobban a kocsi és nincs,
  a te nézeteid szerint így lenne helyes, nem gondolod? Szerencsére a rendőrség a KÖHÉM rendelet alapján büntet érte, és ez így sokkal jobban rendben van.

  "Mutass még egy szegedi demonstrációt, amin ott van a város 1%-a"
  Kérésed teljesítve: ennyien még a Csurka-demonstráción is összejöttek:
  http://szeged.hir24.hu/szeged/2012/01/14/csurka-betegen-%E2%80%9Esoha-nem-latott-nemzetkozi-agresszio%E2%80%9D/
  Viszont annak idején, amikor a szegedi állatkertért kerékpároztunk gyereknapon, szerintem ennél jóval többen - 5 számjegyű részvétel volt - összejöttünk, úgyhogy szánalmas erőlködésnek veszem a próbálkozásodat. :-)”
 • 67. CsImre 2012. április 23. 22:20
  „Nah, leereszkedve a CM résztvevők oldalainak baráti, és elégedett légköréből nekilátok a pokoljárásnak a dagonyában puszta emberbaráti szeretettől vezérelve.

  Elégedetten látom, hogy okz ezúttal fényes napfénynél ellenőriztette volna 4 rendőrrel 1500 biciklis lámpáját. Még jó, hogy nem biciklizett velünk, mert lehet, tényleg szükség lett volna a lámpákra...

  64. okz63: Mutass még egy szegedi demonstrációt, amin ott van a város 1%-a, sőt szervezz egyet, hajrá!

  35. borcsokzsolt: Amszetrdamban az emberek t. m. fele biciklizik, mégsem kell nekik jogosítvány. Sőt, feltehetőleg föl sem merül, mert ott nem az az elsődleges, hogy dögöljön meg a szomszéd tehene is, még ha nekünk is jutott volna belőle.

  40. Lámpion: A Lámpion aztán tényleg ősmagyar szó, illik egy nyelvőrhöz. A Critical Mass angol nyelvterületről indult, ez a mozgalom neve. Néha magyarosítva Kritikus Tömegként nevezik, a kritikus megintcsak nem magyar szó. Woodstockot mikor látod Faraktárként leírva? De látom, nem érted a lényegét, ezért próbálod ezzel jól megmondani a magadét.

  Glenn: Azért vonulsz föl, amiért akarsz. Erről szól az a politikai berendezkedés, amit bő 2 évtizede próbálunk eljátszani.”
 • 66. vuk 2012. április 23. 22:03
  „65. okz63 2012.04.23. 20:46
  Remelem faj. Ceges laptop, szar a billentyu.”
 • 65. okz63 2012. április 23. 20:46
  „53. vuk 2012.04.23. 16:38
  "helyesirasi hiakrol az regel akinek nincsenek ervei "

  Ettől már komolyan csapkodom a térdem a röhögéstől :-D”
 • 64. okz63 2012. április 23. 20:45
  „46. vuk 2012.04.23. 16:16
  "Kell vonulni. Latsszon, hogy vannak, sokan vannak, szamoljanak veluk"

  A város kőkemény 1 %-a meg is jelent rajta, hogy jelezzék, "sokan" vannak :-D”
 • 63. la-za 2012. április 23. 20:41
  „Kedves huhuhuhu!

  Semmi gond, ezért segítek :)

  Ha már gyilkossal és lövéssel példálózol, akkor kiegészíteném pár dologgal: ha a lőtéren szaladgál az áldozat kereszttűzben, akkor igen, ő a hibás...illetve nem is hibás, csupán vállalta a kockázatot.

  Minden racionális társadalom kitiltaná az autókat a városból....? Ennyi erővel szüntessünk meg mindent, amit az ipari forradalom óta kifejlesztett az ember....mindnek vannak káros hatásai.

  Hogy az egykor méltán népszerű Akela zenekart idézzem: "Ami szép, ami jó a földi életben, az vagy hízlal vagy rákot okozhat vagy erkölcstelen..." :)))”
 • 62. huhuhuhu 2012. április 23. 18:47
  „Az amit az autosok ilyenkor ereznek, hogy kevesebben vannak, es csorbulnak a megszokott valosnak velt elojogaik,
  a CM alatt, az az amit a kerekparosok nap mint nap ereznek, amikor alsobbrenduek az autosokkal szemben.
  Az auto eros, es a gyengebekkel szemben torodonek kell lennie. Kerlek titeket ne vesszetek ossze,
  egy csalad vagytok, egy icipici csalad egy hatalmas vilagban. fogadjatok el egymast, es tudjatok elnezni a masiknak hibait, es akkor lehet elore lepni. csak egyutt lehet elni, kulon kulon ehenhalna az ember. varosban autozni ettol persze meg barbar dolog, de nem itelkezni akartam, csak tenyeket kozolni.”
 • 61. huhuhuhu 2012. április 23. 18:35
  „Kedves La-za,

  Bocsanat, meg tanulom a nyelveteket.

  Szoval a te elmeleted szerint, akkor nem a gyikos lovi le az aldozatot, hanem az aldozatnak nem kellett volna a goylo palyalyat keresztezni. Az autokat minden racionalis tarsadalom kitiltana a varosokbol. nyilvan egy racionalis tarsadlom nem is itt tartana ahol ti, kedves Magyarok.

  auto ele hajtok, szabalytalanul: (azt kockaztatom, hoyg en eltorom a fejem, az auto karcos lesz) dudaszo, egofelfujas, anyazas, satobbi. duda duda duda.

  a bicigli uton kozlekedek, szbalyosan, majd elemhajt egy kocsi, alig tudok megallni, (majdnem osszetorom magam, azt kockaztatja mas, hoyg betorom a fejem): fancasli fej, laza bocsi intes, es elhajtas.

  tiltsatok ki az autokat szegedrol, es meses varosotok lesz, ahova ozonlenek a turistak, es viragzik az ertelem.”
 • 60. la-za 2012. április 23. 18:21
  „59.vuk 2012.04.23. 17:49

  A TB az járulék és nem adó.....van különbség. Semmi baj :)))

  "Ennyire nem egyertelmu az osszefugges, de van. Aki biciklivel jar, az BIZTOSAN mozog. Aki nem veti meg a mozgast nagyobb valoszinuseggel fog biciklire ulni. Magyarorszagon a mozgasszegeny eletmod nepbetegseg."

  Így azért egész másként hangzik, nem gondolod...?”
 • 59. vuk 2012. április 23. 17:49
  „58. la-za 2012.04.23. 17:43
  "A TB-nek mi köze az adókhoz....?"
  Ha nem tudod az eleg baj...

  "Tehát szerinted, aki nem biciklivel, hanem autóval közlekedik az nem mozog"
  Ennyire nem egyertelmu az osszefugges, de van. Aki biciklivel jar, az BIZTOSAN mozog. Aki nem veti meg a mozgast nagyobb valoszinuseggel fog biciklire ulni. Magyarorszagon a mozgasszegeny eletmod nepbetegseg. De te biztos jobban ertesz mindehhez.

  A tobbi resze csak szemelyeskedes, arra nem reagalok.”
 • 58. la-za 2012. április 23. 17:43
  „54.vuk 2012.04.23. 16:41

  ...kifelejtettem valamit: A TB-nek mi köze az adókhoz....? Nézz utána :)

  Leülhetsz! Egyes! :)))”
 • 57. la-za 2012. április 23. 17:40
  „55!

  "Okooooos!"

  Bagoly mondja....? :)))))))”
 • 56. la-za 2012. április 23. 17:40
  „Kedves vuk!

  Látom a kötözködés az megy neked...akkor menjünk sorban:

  -az 52-es hozzászólást nem vagy képes értelmezni, sebaj...megszoktuk tőled.
  -a 42-es hsz aranyos és ötletes....igyekeztem E-T-nek válaszolni hasonló stílusban, ahogy ő írt....nem tudod értelmezni sebaj...
  -54-re reagálva: Nem értem az összefüggést. Magyarázd el! Tehát szerinted, aki nem biciklivel, hanem autóval közlekedik az nem mozog....ekkora marhaságot, barátom....elég szűk látókörű lehetsz, ha te csak a kerekezést ismered mint mozgásforma....”
 • 55. trololo 2012. április 23. 16:42
  „52. la-za: "-a kerékpárok előállítása és gyártása sem éppen szennyezésmentes folyamat...." Ja, az epilálás is fájdalmas, nem csak az ha kitéped tőből valakinek a karját. Okooooos!”
 • 54. vuk 2012. április 23. 16:41
  „49. la-za 2012.04.23. 16:24
  Ebben mit nem ertesz? Aki mozog rendszeresen, ritkabban lesz beteg, kesobb epul le fizikailag, csomo betegseget megeloz vele (pl. szivinfarktus). Ezek tenyek.”
73 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Amikor egy tornacsarnok is kevés az aerobikórának

Hatalmas volt az érdeklődés az idei Nivea Tour egészség-és sportnapon: egész nap teltházzal mentek az órák, zumbától a jógáig mindenki megtalálhatta a kedvére valót. Tovább olvasom