Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Rekorderek lettünk szén-monoxid-halálban

Az elmúlt 4 évben soha ennyien nem haltak meg gázmérgezésben a megyében, mint az idei fűtési szezonban. A balesetet megelőzéssel is el lehet kerülni - ahogy azt üllési olvasónk is teszi. Huszán Sándorné 30 éve fűt gázzal, eddig egyszer sem történt tragédia a családjában.
Információink szerint eddig összesen 7 halálos áldozatot követelt a szén-monoxid országosan az idei fűtési szezonban, ebből 4 eset Csongrád megyében történt. A számok megdöbbentőek: az elmúlt 4 évben volt annyi áldozata a mérges gáznak, mint most 3 hónap alatt.

– Minden évben ellenőriztetjük a vízmelegítőt, van vagy 30 éves. A kéményseprő is mostanában jön, ha azt mondja, baj van, egyből javíttatjuk – mondta az üllési Huszár Sándorné Etelka.

Az asszony egy családi házban él férjével és fiával, a fűtést fatüzelésű kazán, a meleg vizet egy gázzal működő bojler adja. – Tartunk a mérgezéstől, de mindent megteszünk, hogy elkerüljük – kopogta le az állán Etelka. Megjegyezte, felújításkor valószínűleg villanybojlerre cserélik a régi vízmelegítőt.

A Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól megtudtuk, az első áldozatot még október 16-án fedezték fel Sándorfalván (2015. október 17.: Szén-monoxid-mérgezésben halt meg egy sándorfalvi férfi), novemberben Szegváron, öt napja Üllésen, tegnap előtt pedig Kübekházán végzett a szén-monoxid a gyanútlan lakókkal. Azt is megtudtuk, az idei fűtési szezonban eddig 8 mérgezés történt. A számok egyértelmű növekedést mutatnak, 2011-ben és 2012-ben 2-2 ember halt meg, a legjobb év 2013 volt, amikor senkit sem ölt meg a mérges gáz. 2014-re a sérültek száma is csökkent, egy halálos tragédia történt, és hárman kerültek kórházban a szén-monoxid miatt.
Huszár Sándorné a vízmelegítőnél. Mindent megtesznek, hogy elkerüljék a mérgezést. Fotó: Segesvári Csaba
Huszár Sándorné a vízmelegítőnél. Mindent megtesznek, hogy elkerüljék a mérgezést. Fotó: Segesvári Csaba


Azt is közölték, a mostani balesetek miatt a katasztrófavédelem hatósági osztálya vizsgálatot indít a pontos körülmények felderítésére. 

– Ilyenkor minden esetben megvizsgálják, hogy mikor történt meg a kémények felülvizsgálata, és hogy az ellenőrzés során feltárt esetleges hiányosságokra milyen intézkedések történtek – közölte Molnár Krisztina szóvivő. 

Úgy tudjuk, a szakemberek olyan vízmelegítőt is találtak, amelyet üzemeltetve alig 3 perc alatt mérgezővé vált a fürdőszoba levegője. A rövid idő azt mutatja, egyetlen meghibásodott vagy valami miatt rosszul működő készülék is tragédiát okozhat. Szakemberek mindig elmondják, a mérgezésre kezdetben kábultság, fejfájás, fülzúgás, hányinger, szédülés, zavartság, a bőr kipirulása jellemző. Hasonló tüneteket más, kevésbé veszélyes betegség is okozhat, ezért a mérgezést szenvedő hajlamos elbagatellizálni a problémát. A mérgezés későbbi fázisaiban izomgörcsök, hányás, bénulás, majd a legsúlyosabb esetekben eszméletvesztés és fulladás lép fel. A webbeteg.hu azt írja, ha többen rosszullétre panaszkodnak a családban, érdemes egyből mérgezésre gondolni.
Használjon riasztót!

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (nfh.hu) még tavaly közzétett egy olyan listát, amelyen feltüntették a megbízható és tesztelt szén-monoxid-érzékelőket. A 16 elemből álló felsoroláson már 5 ezer forinttól találhatunk riasztót, a felső határ 30 ezer forint.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ez nem mese

Ez nem mese
"Addig érdemes művelned a szakmát, amíg kíváncsi vagy az emberre; amíg tényleg föl akarod fedezni… Tovább olvasom