Délmagyar logó

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 13°C | 21°C Még több cikk.

Rekordévet zárt 2008-ban a Szegedi Vadaspark

Szeged - Rozsomák, gepárd, krokodil, oroszlán, törpevíziló – csak néhány a Szegedi Vadasparkba 2008-ban érkezett állatok közül. Az intézmény izgalmas évet zárt: kuriózumnak számító állatok születtek, egy nagymacska pedig elveszett. Először az elmúlt nyáron sétálhattunk éjjel a parkban.
– 2008-ban rekordévet zártunk. Míg az előző esztendőben 156 ezer látogató fordult meg a parkban, tavaly 16 ezerrel többen, vagyis 172 ezren jöttek el hozzánk – mondta Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatója, akit arra kértünk, summázza a tavaly történteket.

Megtudtuk: több mint egy tucat új példánnyal gyarapodott a vadaspark állatállománya. Rozsomák, gepárd, krokodil, oroszlán és különböző madarak érkeztek. Párt kapott Tigi, a törpevíziló. Míg a fajmentő programoknak köszönhetően új lakók költöztek a parkba, az itt élők is szakadatlan sokasodtak, szaporodtak. Júniusban dugta elő először hófehér kobakját anyukája erszényéből az év elején született kis kenguru. Fehér színű a szintén idén született Kirgiz, a hópárduc is. A fiatal hím nagyon fontos a vadaspark számára, hiszen ebben az évben egész Európában mindössze Szegeden és Helsinkiben született egy-egy példány. Rajta kívül tavaly hozta a „gólya" a csíkos-pettyes tapír babát is, augusztusban pedig a fekete-fehér alpaka csikó „iratkozhatott be" a vadaspark állatbölcsődéjébe.

Ebben a hónapban érkeztek átmeneti otthonukba, a park mentőközpontjába a Zápor-tavi kacsák, amelyek közül több tucatot sikerült a gondozóknak meggyógyítani, miután eredeti élőhelyükön mérgezést kaptak.

Iskolás lett

Veprik Róbertnek nemcsak a szakmai, a magánéletében is nagy változások történtek. – Adél lányom most lett iskolás. Kíváncsian vártuk a feleségemmel, hogy tud majd beilleszkedni a nyugis óvoda után a suliba. Szerencsére ügyesen vette az akadályokat – árulta el az igazgató.

Nyáron húst marcangoló oroszlánokat is megfigyelhettek izgalmas éjszakai sétájukon a látogatók. Októberben viszont a gondozók és vezetőség élt át izgalmas napokat: ismeretlen kibontotta a hiúzok kifutóját, és útjára engedte az egyik ragadozót. Három hétig bolyongott a park területén, mire önként visszasétált a ketrecébe. Május utolsó vasárnapján avatták a főbejáratot. A beruházás értéke meghaladta a 100 millió forintot. Tavaly még nem könyvelhetett el nagy bevételt a benne elhelyezett ajándékbolt, de az igazgató arra számít, hogy a későbbiekben évente 5-10 millió forintot hoz majd a vadaspark „konyhájára".

Veprik Róbert további fejlesztéseket is megemlített: idén, a Szegedi Vadaspark fennállásának 20. évfordulójára szibériai tigris és kínai leopárd érkezik Szegedre. A régi bejárattól nem messze nagymacskáknak épül az új kifutó.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sybilla harcos esztendőt látott a lapokban

Szeged - Indulatos, harcos év vár az országra, a végén titkokra is fény derül – legalábbis… Tovább olvasom