Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 23°C Még több cikk.

Rekordszámú véradó Bordányban

Bordány - Vacsorával egybekötött ünnepségen köszöntötte Bordány többszörös véradóit a Magyar Vöröskereszt területi szervezete és a nagyközség önkormányzata. Lovai Mihály majd negyven éve adott először vért – ma már hetvenszeres véradó.
Retro véradást tartottak a bordányi faluházban, ahol rekordszámú, 99 véradó jelent meg, közülük végül 84-en adhattak vért. A résztvevőket üdítővel, sörrel, szendviccsel, csokoládéval és egy retro bulira szóló ingyenes belépővel várták, a véradás után a település többszörös véradóit a Magyar Vöröskereszt területi szervezete, valamint a nagyközség önkormányzata köszöntötte vacsorával a helyi Vadgesztenye étteremben. Az ünnepségre 64 bordányi rendszeres véradó kapott meghívást, a tízszeres, a húszszoros, a harmincszoros, a negyvenszeres, az ötvenszeres, a hatvanszoros, valamint a hetvenszeres véradók emléklapot vehettek át. Szikszer László és Lovai Mihály már hetvenszer adtak vért.

Közel százan jelentek meg a bordányi véradáson. Fotó: DM/DV
Közel százan jelentek meg a bordányi véradáson. Fotó: DM/DV

– 1975-ben vagy 76-ban adtam először vért a szegedi véradó állomás átadási ünnepségén: a mi szocialista kőműves brigádunk végezte az épület vakolását, és a brigád tagjai nemcsak verítéküket, hanem vérüket is felajánlották az ünnepség tiszteletére. Azóta szinte minden évben adok vért, mostanában már évente akár háromszor is – mondta Lovai Mihály. Az 56 esztendős férfi egyszer sem volt rosszul a tűszúrások miatt, de a negyven év alatt természetesen egyre rutinosabb lett.

– A véradás előtt több folyadékot szoktam inni, és eszem is előtte. Utána pedig néhány napig sok céklát és lila káposztát fogyasztok, ami jót tesz a vérnek. Alkoholt sosem fogyasztók, így a véradások után a folyadékveszteséget ásványvízzel pótolom. Éppen az ünnepségen beszélgettünk régi véradókkal, hogy a 70-es, 80-as években a véradók nyolcvan százaléka férfi volt, míg mára a nemek aránya ötven-ötven százalék. Jó látni, hogy egyre több fiatal is fontosnak érzi a véradást, sokan egész családjukkal mennek vért adni – magyarázta Lovai Mihály.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az IH 100 milliós mentőövet kap

100 milliós plusztámogatást kap az IH a várostól, hogy adósságait rendezze. A pénzügyi bizottságban heves vitát váltott ki a pénz felügyelete. Tovább olvasom