Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

Rekreáció: a jó minőségű élet megteremtése

Szeged - A jó közérzet, a jól érzés, a jóllét, a jó minőségű élet megteremtésének módja. Ez a rekreáció. A szó a munkában megfáradt ember feltöltődését, aktív kikapcsolódását, pihenését, felfrissülését, munkaerejének és munkavégző képességének újratermelését jelenti.
– Meg kell izzadni az egészségért! Egy héten 3–4-szer, alkalmanként legalább minimum 30 percig úgy kellene sportolnia minden felnőttnek, hogy életkortól függően 130–170-es legyen a pulzusszáma – az ilyen típusú és intenzitású mozgást tartjuk „kemény" rekreációnak. Míg például a torna, a tánc, a kocogás, a kerékpározás, a kertészkedés a rekreáció „puha" formája. Mindig az életkor és az illető munkájának jellege dönti el, hogy számára milyen rekreációs forma jelenti a kikapcsolódást, a feltöltődést. Hiszen ennek az életmódkultúrának csak egy szelete a fizikai, leginkább sporthoz köthető rekreáció – magyarázza Gáldi Gábor. Az ELTE nyugalmazott tanára sportszociológusként kutatója e témának, de egyetemi docensként oktatja is az SZTE rekreációszervező és egészségfejlesztő szakos hallgatóit a „minőségi élet tudományára".

Gáldi Gábor sportszociológus is. Fotó: DM/DV
Gáldi Gábor sportszociológus is.
Fotó: DM/DV

Napjainkban szabadidejének több mint felét a tévé előtt tölti a magyar felnőttek többsége. A 15–84 év közötti felnőtt lakosság 70 százaléka nem sportol, évente egyszer sem – a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2000. évi, életmódot vizsgáló időmérlege szerint. Az elmúlt évtizedekben nőtt a szabadidő, ellenben a fizikai rekreációra fordított idő csökkent. Ez kétszeres deficitet jelent.

– Az évezred elején a férfiak és a nők sportaktivitása között 10 százalék különbséget tapasztaltunk az erősebbnek mondott nem javára. A nagyvárosok lakosságának 40, a kistelepüléseken élőknek 20–22 százaléka szentel időt a sportnak – keresett összefüggést a számok között Gáldi Gábor, aki szerint az izgő-mozgó felnőttek társadalmilag is aktívabb, egészségesebb életet élnek. A sport prevenció is, vagyis a rekreáció gazdasági haszna kimutatható.

Olvasóink írták

 • 9. tommt 2010. november 22. 13:59
  „Ritka szar cikk...”
 • 8. favágó 2010. november 22. 09:57
  „"a kertészkedés a rekreáció ,,puha" formája" Kedves sport szociológus úr! Tudja maga mi az az ásó? Vasvella? Netán kapa? Szívesen látom az Ön által megválasztott időpontban "fittnesselni" a kertecskémben! Nem kell érte fizetnie sem! De a BPM-et én adom!:-))”
 • 7. zoltanszabo 2010. november 21. 23:44
  „A JÓ MINŐSÉGŰ ÉLET MEGTEREMTÉSE : legyél fityeszel talpnyaló politikus és lessz jobb életed!!!
  Becsületes munkából éhen döglesz!!!!!”
 • 6. zoltanszabo 2010. november 21. 23:39
  „Hol él ez a Gáldi G.???Miről beszél? Ez az ember lemaradt min.30 évet.
  A pulzus számunk 130-170 ?? Az emberek pulzus száma a rengeteg megszorítási törvénytől,gáz áremeléstől egyébb marhaságoktól min.200-220 a pulzusa!Nőtt a szabadidő?? Nem a szabadidő nőtt te szerencsétlen ha nem a munkaidő!! eddig 8 óra volt most 10-12 v.több!!!Ha olyan helyen dolgozol se szombat,se vasárnap nincs, 7 éve dolgozok egy helyen és még nem voltam szabadságon.A heti 1 nap szabad de ezt folyton cserélgetik hogy ne tudjak előre tervezni.Hőbörögsz??---ki vagy rúgva ,20-25 en várnak a helyedre.Sportolni?? inkább kialszom magam azon az 1 napon.
  Ez .... nem a valóságban él!!nézzen már körbe!!!!!”
 • 5. Mignon 2010. november 21. 20:46
  „Ezt, nem tudom kihagyni!

  A mai napig nem is tudtam, hogy van olyan foglalkozas hogy
  "sportszociologus".

  (Ha en serdölö koromban azt mondtam volna apamnak, hogy
  "sportszociologus" szeretnek lenni,

  biztos agyonvert volna...!)”
 • 4. Mignon 2010. november 21. 20:38
  „Nagyon rossz vagyok magyar helyesirasbol es nyelvtanbol.

  De, a "jollet"-et azt nem egy "l"-lel kellene irni..,?

  Jolet.

  Vagy, nem ugyan arra a szora gondolunk?

  Fogalmam sincs.”
 • 3. jozko 2010. november 21. 20:08
  „"Nem elég a célt látni:
  Járható útja kell..."

  Idézet : Váci Mihálytól
  A kritikai észrevétel: tőlem.”
 • 2. deszkás 2010. november 21. 18:10
  „Egyeske! Nincs mit hozzátenni ez kerek.”
 • 1. igazságkereső 2010. november 21. 17:45
  „Ki írta ezt a cikket? Nálunk nem hogy rekreáció nem folyik, hanem egyenesen az emberek tönkretétele zajlik, az viszont nagyon intenzíven.Hol él a cikket író, nem látja mi zajlik Szegeden és Magyarországon?! Miért és meddig kell az embereket hülyíteni, pontosabban hülyének nézni?! Ki írta cikket, miért nem merték megnevezni és csupán szerkesztőségi cikként aposztrofálni?!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A fény kutatói és a legek

Szeged - Ketskeméty István professzor tanszékvezetése idején, a 60-as évek második felében már… Tovább olvasom