Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 23°C Még több cikk.

Rektorválasztás: mit üzennek az érvénytelen voksok?

Szeged - Eredménytelen lett Szegeden a rektorválasztás, mert az univerzitás irányításához szükséges támogatottságot egyik pályázó sem kapta meg a szenátustól. Az okokról, a lehetséges új aspiránsokról kérdeztük az egyetemi tanács néhány tagját.
– A szegedi egyetem szenátusához méltatlan a rektorválasztó hétfői ülés néhány körülménye – jelenti ki Galambos Gábor. A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) pedagógusképző karának frissen újraválasztott dékánját nem az eredmény vagy eredménytelenség keserítette el, hanem a szavazás furcsaságai, amelyek arra utalnak, hogy az egyetem közélete nem a kívánatos irányba halad: az értékek ütköztetése helyett a lokális érdekek érvényesítése kerül előtérbe.

– Az európai egyetemi hagyományokkal ellentétes az a sokféle törvénymódosítás és a helyi szabályzatokat érintő ötletelés, amely az egyetem „béna kacsa" állapotához vezetett, és a rektorválasztás dicstelen eredményét hozta – összegez Dux László. Az orvosi kar biokémiai intézetét vezető professzor a szenátus póttagjaként úgy látja: nem véletlen a két ciklusban maximált vezetői időszak az MTA irányítójától a köztársasági elnökön át az USA első emberéig. Szerinte zsarolhatóvá válik az a vezető, aki nem a munkára, hanem újraválasztására koncentrál.

– A szenátus tagjai egyik rektorjelölttől sem kérdeztek, véleményt sem mondtak, csak voksoltak. Ugyanakkor a tanári testület mindkét jelöltet alkalmasnak tartotta a posztra – árulja el Szabó Imre. A jogi kari dékán szerint a döntés elodázása nem jó az egyetemnek, bizonytalan helyzetet teremtett.

– Nem tudom értelmezni, számomra idegen, hogy a szavazás első fordulójában 9, a másodikban 5 érvénytelen voksot produkált a szenátus – fogalmaz Pál Attila. Az SZTE klinikai központjának elnöke szerint fontos, hogy mielőbb megszűnjön a bizonytalanság, és új rektora, költségvetése legyen a szegedi univerzitásnak.

Milyen a jó rektorjelölt?

Kérdésünkre Szabó Imre és Galambos Gábor kijelentette: most nem kívánna szegedi rektor lenni. Dux László és Pál Attila korainak tartotta a fölvetést. Galambos szerint nehéz ma olyan alkalmas pályázót találni, akinek magas a szakmai reputációja, de alacsony az életkora, közben jó kommunikációs és menedzserképességgel rendelkezik, látja egy ilyen heterogén egyetem összes karának gondját, de a két nagy politikai erőnél is megfelelő az elfogadottsága, miközben hajlandó néhány évig kilépni a munkából, kockáztatva teljes szakmai karrierjét.

Gondolkodnak

Az egyetem közleményben is megfogalmazott hivatalos álláspontján túl nem kívánt nyilatkozni a rektorválasztás hétfői fordulójáról Szabó Gábor. „Azt intézmény jelenlegi rektora rendezi gondolatait" – tudtuk meg Keczer Gabriella sajtószóvivőtől. „Nemet mondott a szenátus az egyetem jelenlegi, erősen központosított irányítására, az eddigi stílus helyett a 12 kar demokratikus, kiegyensúlyozott irányításával szimpatizált" – fogalmazott Wittmann Tibor. Az orvosprofesszor szerint higgadtan értékelni kell a szenátus voksokban megnyilvánuló véleményét. Ő maga az új pályázati kiírás ismeretében dönt arról, ismét megméretteti-e rektorjelölti programját.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. vörösdémonka 2010. március 12. 08:57
  „Én azok közé az emberek közé tartozom, aki még soha nem írt ilyen helyekre. De most úgy érzem, billentyűt kell ragadnom :-) Mindenkinek üzenem, hogy gondolkozzon el egy kicsit, és ne kitalációk beírásával, mások pocskondizálásával élje ki itt névtelenül a boldogtalan életét vagy az elfojtott gyermekkorát. Mindenki forduljon egy kicsit magába, gondolkozzon el azon, miért lett ilyen. Mindenhol csak az irigykedés és a gyűlölködés. Mire jó ez? Túl rövid az élet ahhoz, hogy így éljünk. Nagyon sajnálom azokat, akik ahelyett, hogy a boldogságot és a szeretet keresnék, csak a negatívumokat lökik magukból. Ezáltal saját magukat is telepakolják a sok rosszal, amelyek hamarosan betegségeket fognak okozni. Kinek jó ez? A legszánalmasabb számomra pedig az, hogy az anonimitást kihasználva, szenátorok is szövegelnek. Elfelejtették, hogy esküt tettek...”
 • 20. török 2010. március 10. 23:50
  „tök jó lenne, ha Wittman, a csontra eladósodott ÁOK-s dékán lenne a rektor, és leszívná az összes többi kart az ÁOK miatt. már ígyis rohadt sokat szívunk emiatt, nem kell még a Wittmann-csomag”
 • 19. redboat 2010. március 10. 14:33
  „"Milyen a jó rektorjelölt?

  Kérdésünkre Szabó Imre és Galambos Gábor kijelentette: most nem kívánna szegedi rektor lenni. Dux László és Pál Attila korainak tartotta a fölvetést. Galambos szerint nehéz ma olyan alkalmas pályázót találni, akinek magas a szakmai reputációja, de alacsony az életkora, közben jó kommunikációs és menedzserképességgel rendelkezik, látja egy ilyen heterogén egyetem összes karának gondját, de a két nagy politikai erőnél is megfelelő az elfogadottsága, miközben hajlandó néhány évig kilépni a munkából, kockáztatva teljes szakmai karrierjét."

  A Professzori Karból pl. Kovács Árpád volt ÁSZ elnök pont jó lenne....”
 • 18. kispacni 2010. március 10. 14:13
  „De hidd el, azt sem tartanám helyesnek, ha pl. egy orvos végzettésgű rektor előírná a fizikus Szabó Gábornak, hogyan kössön szerződést a Lézerfizikai Központról.”
 • 17. kispacni 2010. március 10. 14:03
  „Csirén nem érted még mindig a lényeget. Ebben az esetben e rektor nem lenne egy erős jogkörrel gyakorló személyiség. Viszont ez a rendszer azt jelenti, hogy egy mérnök, vagy orvos ne pofázzon bele pl. a zeneművészeti kérdésekbe sem, hanem abban a ZeneművészetiKar dékánja kapjon erősebb jogosítványt.

  De konkrétan az se forduljon elő, hogy egy mérnök rektor (és fizikus stratégiai rektorhelyettes) ne foglalkozzon az egészségügyi kérdésekkel és ne forduljon elő, hogy az Orvoskar kifejezett tiltakozása ellenére a Rektor egymaga eldöntse az egészégügyi integrációt, és utána az Orvoskart kiáltsa ki az egész egyetem a hiánny felelősének. Vannak még néhányan olyanok Sezeged, aki részvettek azon az integráció előkészítő nyilvános forumom, ahol az orvoskari és Klinikai centrumvezetők kifejezték nyilványos ellenkezésüket az egészségügyi integráció (különösen kiemelve az integráció előkészítetlensége miatti aggályukat) ellen, és ott a rektor kijelentette, hogy ő eldöntötte és EGY SZEMÉLYBEN FELELŐSSÉGET VÁLLAL vállal az integrációs szerződésért. Most amikor ott volt a második nyilvános vitán (a klinikai központos vitán) és ezt is szemére vetették valahogy már másképpen emlékezett természetesen és elkezdett ködösíteni.
  Na ezért nem kell erős rektor, mert jelenleg nincs egyetlen olyan képzett személy, aki ért az orvostudományhoz, mérnőki tudományhoz, fizikához, joghoz, irodlaomhoz, agrártudományokhoz stb.
  Erős FELELŐS dékánok kellenek, és egy egy rotációs elven működö rektor, aki kifelé képviseli a Karok/dékánok autonóm döntését. Azokon az egyetmeken, ahol ilyen sokrétű képzés van, igy szokták. Kisebb egyetmeken, ahol nem ennyire szerteágazó a kézési struktura működhet a szuperrektor fogalma.”
 • 16. Csirén 2010. március 10. 13:24
  „9./ Talán említsd meg a két önálló kar dékánjának.......”
 • 15. Csirén 2010. március 10. 13:23
  „kispacni.
  Hát lehet, ( minden elismerésem mellett), hogy egy operaénekes, vagy zongoraművész kiváló rektora lenne az Egyetemnek. Kérdés meddig bírná a mocskolódást....”
 • 14. kiokushyn 2010. március 10. 12:36
  „És hol van a csendesen ezideig háttérben húzódó harmadik?”
 • 13. Mathiasking 2010. március 10. 11:07
  „Borítékolható volt az eredmény. Oka: 2010.04.11. Szabó Úrnak nem mindegy hogyan szerepel a nagy politika a választásokkor. Elfogy a hátszél, leáll a hajó!”
 • 12. kispacni 2010. március 10. 10:29
  „Egyébként a legideálisabb a volt SZOTE/JATE mezsgyéjén történő felbomlás lenne.”
 • 11. kispacni 2010. március 10. 10:28
  „elnézést shalomka, de te el is olvasod amit irsz. Rektor megszüntet Karokat. Az király vagy diktátor lenne, és nem rektor. És akkor amikor lánya férjhez megy a veje megörökli a az após fele rektorságát is :-)”
 • 10. kispacni 2010. március 10. 10:25
  „Csirénnek.

  Ahogy működik azokon a helyeken, ahol ilyen szisztéma van. A dékánok a Karok erős vezetői, erős automómiával, és természetesen felelőséggel. És akkor kurvára mindegy hány tagú a Kar. És rotációs elven, fél évtől két évig egyik Kar dékánja rektori funkciót is ellát, értelemszerűen korlátozott hatalommal, amit az egyeteme szenátusa, és dékáni tanácsa ellenőriz.”
 • 9. shalomka 2010. március 10. 10:07
  „szerintem a mostani nagy szte vízfejet szét kellen bontani. az orvoskar a fogorvosokkal, a gyógyszerkarral és az egészségügyi karral együtt újra lehetne egy szuper egészségügyi kar. a bölcsészek, a tanárképző, a ttk, a jogászok és agazdászook pedig a régi JATE-t. a mérnökkar és a mezőgazdasági kar szakjait pedig integrálni kéne a ttk-ba, a gazdasági tárgyaikat pedig a gtk oktatná”
 • 8. Csirén 2010. március 10. 10:02
  „5./ Egyik kar 70 fős, a másik kar 500 fős, az x.-dik kar 2700 fős. Hogy gondolod?”
 • 7. dondongó 2010. március 10. 10:02
  „Az alapvető baj az, hogy az universitas a jelenlegi formájában egy mesterséges tákolmány, épp ezért irányíthatatlan. Mutasson valaki a világon még egy olyan várost, ahol még a közegészségügyet, az egészségügyi alapellátást is az egyetem végzi. Feleslegesen sok társadalmi feszültséget és problémát emelnek be az egyetem működésébe.”
 • 6. shalomka 2010. március 10. 09:38
  „éppen nem egy középerős hatalmú rektor kell, hanem egy erős, akinek lenne mersze karokat és tanszékekekt megszüntetni és összevonni, mert a mostani szétaprózott szerkezet a sok képzés esetén minimális létszámú halllgatóval és egyes esetekben túl nagy más esetekben minimális óraterhelésekkel egyszerűen tarthatatlan”
 • 5. kispacni 2010. március 10. 09:13
  „Visszatérni a régi SZTE szisztémához. Középerős hatalmú, rotációs elven működö rektor. Egy olyan egyetemen, ahol ilyen sok és eltérő profilú Kar (zemenűvészet, természettudomány, jog, bölcsészet stb) van, ez az egyedüli működési elv. Nem véletlenül így van nagyon sok helyen. Nem lehet elvárni, hogy olyan rektor "üljön" az egyetemen 4-8 (12 !!) évig, amely nem sérti néhány Kar érdekeit.”
 • 4. unknown 2010. március 10. 09:09
  „Azzal semmi gond, hogy az egyetemet továbbra is kiemelten kezelje bármilyen szinezetű jövőbeli kormány. A lézer beruházással és a klinikai tömb bővítésével inkább közelebb kerültünk a komolyabb nyugati egyetemek rangjához, ezért sokkal higgadtabban kellene nekifutni a rektorválasztásnak. Ez most - úgy tűnik - túlontúl előkészítetlen, indoklással nem alátámasztott volt. Olyan snassz, régies. Szerintem egy semleges, nyugati nyelveket jól beszélő rektorra lenne szükség. Viszont kellene két gazdasági menedzserrel megtámogatott két erős szakmai dékán, akik külön-külön vinnék a két fejlesztés előtt, alatt álló részt. Ezért nem jó szerintem a két mostani jelölt személye.”
 • 3. mininova 2010. március 10. 08:37
  „Egyébként szerintem Galambos (párttól függetlenül) mind szakmailag, mind emberileg jó rektor lehetne, ugyanakkor jó lenne, ha a többi oktató is kapná magát és benyújtaná a pályázatát, mert szerintem roppant idegesítő, hogy csak 1-2 ember próbálkozik meg a rektorsággal, mondjuk az is igaz, hogy sokan többre tartják a szakmai megbecsülést, mint a jelenlegi rektori fizetést. Szabónak pedig nem rendezni kellene a gondolatait, hanem csupán kevesebbet taktikázni.”
 • 2. babfozelek 2010. március 10. 08:06
  „Számomra egyértelműnek tűnik, hogy az időhúzás a cél. Közelednek a választások, s annak eredményétől függően fognak kormányközeli embert választani a posztra, hogy az egyetem továbbra is kiemelt támogatásban részesüljön. Csak ezt akkor be kellene vallani, nem hülyíteni a jónépet... Végeredményben nincs is ezzel semmi baj...”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ex-nyomozó állítja: Farkas Helgát egy tóba dobták

A máig megoldatlan Farkas Helga-ügy egykori nyomozója, Palatinusz Gábor szerint a lány holtteste a… Tovább olvasom