Délmagyar logó

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Rembrandt-tárlatra készül a REÖK

Szeged - 72 rézkarcot láthat a közönség a REÖK szeptember 1-jén nyíló Rembrandt-kiállításán. Az értékes művek tegnap érkeztek meg a bécsi Künstlerhaus közreműködésével Szegedre.
72 rézkarc és más vegyes grafikai technikával készült Rembrandt-kép érkezett tegnap Bécsből a REÖK-be, ahol szeptember 1-jén nyílik kiállítás a nagy holland mester műveiből.

– Régi partnerünk, az Andy Warhol-kiállítás létrehozásában is közreműködő bécsi Künstlerhaus segítségével kaptuk meg a kollekciót.

Rembrandt 1630-as években készült korai munkáitól kezdve a későbbi korszakokban születettekig számos érdekes alkotás szerepel a gyűjteményben. Önarcképeket, zsánerképeket, ószövetségi történeteket, fejtanulmányokat, koldusokról, rabbiról készült rézkarcokat is láthat a közönség. A Diana a fürdőben című képnek a művész felesége volt a modellje; 1634-ből a József és Putifárné című műve is a leghíresebb rézkarcai közé tartozik – mondja Nátyi Róbert művészettörténész, a REÖK művészeti vezetője.

A kiállítás kurátora hangsúlyozza: a válogatással nem a teljes Rembrandt-életmű bemutatása a céljuk. Festményeket csak sokkal nagyobb költségvetésből lehetne Szegedre hozni. A művész sokoldalúságát azonban ebből a keresztmetszetből is megismerheti a közönség. Nátyi Róbert szerint nemcsak Szegeden, de más vidéki városban sem volt még soha Rembrandt-tárlat. Budapesten 2006-ban, a festő születésének 400. évfordulóján rendeztek nagyszabású kiállítást a Szépművészeti Múzeumban.

Rembrandt legszebb rézkarcai több millió forintot érhetnek. Fotó: Schmidt Andrea
Rembrandt legszebb rézkarcai több millió forintot érhetnek.
Fotó: Schmidt Andrea

– Rembrandt festményeire az erőteljes fény-árnyék hatások keresése jellemző, ez a grafikai technikákban még inkább megfigyelhető, drámaiak a rézkarc képei is. Bízom benne, hogy ez a tárlat nem csak a szegediek érdeklődésére tarthat számot. Kifejezetten az iskolakezdésre időzítettük a kiállítást, így általános iskolától az egyetemig sok diák látogatónk is lehet.
A kiállítás annak a sorozatunknak a része, amelyben már eddig is világhírű alkotók – Picasso, Goya, Andy Warhol és Toulouse-Lautrec – grafikai munkáit mutattuk be. Szeretnénk ezt a rangos névsort a jövőben is méltóképp folytatni – mondja a művészettörténész, aki arra is felhívja a figyelmet: a Rembrandt-rézkarcok „intim méretűek". Akadnak gyufacímke nagyságúak; sok a levelezőlapnyi, a vallási témájúak akkorák, mint egy rajzlap.

Milliókat érhetnek. Rembrandt rézkarcai, grafikái rendszeresen felbukkannak Nyugat-Európában a nagy aukciókon és a legrangosabb galériákban. Méret, tematika és állapot szerint változó az értékük: a kisebbekhez akár már néhány ezer euróért is hozzá lehet jutni, de a jobb művekért sok tízezer eurót is elkérhetnek.

Olvasóink írták

  • 1. varadipal 2010. augusztus 25. 12:01
    „Ha nem kérnek lehetetlen összeget a belépőért, akkor megnézném.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Papp István újra az APEH élén

Vida Ildikó, az APEH elnöke kedden személyi ügyekben döntött: Papp Istvánt, az adóhatóság központi… Tovább olvasom