Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

''Reményem sem lehetett sajátra''

A szegedi önkormányzat több mint ötezer bérlakását pályázatok alapján utalja ki az IKV. Az elmúlt hét végén a legújabb, nyáron átadott Cserzy Mihály utcai bérházban néztük meg: kik laknak ott?
Sárdiék jól érzik magukat a Cserzy Mihály utcában. Fotó: Gyenes Kálmán
Januárban épült fel a szegedi önkormányzat ötven új bérlakása a Cserzy Mihály utcában. Májusban hirdetett eredményt az ingatlankezelő a pályázók között, a legelső családok júniusban vették át a kulcsokat. Eltelt fél év, a hét végén elmentünk a házba, hogy megtudjuk: kik laknak ott?
A falak maszatosak, sokan rajtahagyták már a kezük, sőt a lábuk nyomát. Csikkek szanaszét.

Sárdiéknál a másodikon megszületett a második gyerek. Érkezésünkkor Sárdiné Anikó éppen a kiságyába fektette a kis Kamillát, hogy hozzákezdhessen a főzéshez. A kisszobában a nagyfiú, Robi birkózott a matekleckével.

– Mindenhez közel vagyunk. Itt a Mars téri piac, busszal bárhová eljutunk – mondta a fiatal asszony. A Kereszttöltés utcai bérgarzon után mindenképpen nagy előrelépés számukra, hogy most már mindnyájuknak lehet külön sarka. Hogy mit jelent a Csillag-börtön szomszédságában lakni? Anikó elhessegette már a gondolatot, és szerinte, ha jobban megnézzük, a börtön oldalfala nem is olyan riasztó.

Harmada hibás

A szegedi önkormányzat húsz szociális bérlakást pályáztatott meg nyár végéig első beköltözőknek. 323 család 719 pályázatot adott be húsz félkomfortos és komfortos lakásra. A beadványokat jelenleg értékelik. A pályázatok egyharmadát idén is formai hibák miatt utasítják el. Típushibák: nem szerepel aláírás az adatlapon, nincsen ötéves folyamatos munkaviszonya vagy bejelentett szegedi lakóhelye a kérelmezőnek. Sokan a tizenkét hónapra igazolt jövedelemhez csak idei összegeket írtak be. Az elutasított pályázókat az ingatlankezelő két héten belül értesíti. Eredményhirdetés december 20-án lesz.

Sárdiék alatt, az első emeleten egyedülálló fiatal nő nyitott ajtót. – Megnéztem tavasszal az Arany János utcában meghirdetett új bérlakásokat is, de emellett döntöttem. Jó a lakás fekvése, napfényes, tágas – indokolta a választását Hegyi Andrea. Az egyetemi oktató az óráira készült a konyhával összenyitott nappaliban. – Belvárosi bérlakásba születtem. Reményem sem lehetett sajátra, ezért egy ugyancsak bérlakásban élő nénivel kötöttem eltartási szerződést. Így költözhettem később abba a sötét, 38 négyzetméteres, egyszobás lakásba. Tudtam, kölcsönből saját garzonra se futná. Idén hirdették meg ezeket a Cserzy Mihály utcai új bérlakásokat. 1,4 millió forintot kellett pluszban kifizetnem a méretbeli különbség miatt, hiszen ez kétszobás, 59 négyzetméter. A másikat leadtam, a tisztasági festése 185 ezerbe került.

Végül a bebútorozással és a költözéssel együtt sikerült kihozni 2,5 millióból az új lakást. Szeptemberre lett olyan, amilyennek megálmodtam. Most a havi 25-30 ezer forintos részletekkel meg kell húznom magam. A szerződésem határozatlan időre szól, a bérleti díj 7600 havonta. Eddig az IKV egyszer ellenőrizte, hogyan lakom. Elégedett vagyok, öröm hazajönni.


Fokozatok

A város idén nem épített és nem vásárolt szociális bérlakásokat. Az IKV idén 60-70 millió forintból 150, zömében komfortos lakást tesz újra lakhatóvá. Ezekbe jövőre költözhetnek lakók. A megüresedő bérlakásokat komfortfokozat szerinti sorrendben pályázhatják meg a rászorulók. Akik először pályáznak, szociális rászorultságuk és fizetőképességük szerint komfort nélküli, félkomfortos vagy komfortos otthonhoz juthatnak. Innen továbblépni – üresedés esetén szintén pályázattal – összkomfortosba lehet. Szegeden 635 komfort nélküli, 174 félkomfortos, 1478 komfortos és 2777 összkomfortos szociális bérlakás van. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Katalin napsütést, a december havat hoz

A távlati előrejelzések azt mutatják, beigazolódhat a népi megfigyelés. A mai meleget a jövő héten… Tovább olvasom