Délmagyar logó

2016. 12. 04. vasárnap - Borbála, Barbara -5°C | 4°C

Reményfy Dániel Hoffmann Rózsánál – nincs előrelépés

Hoffmann Rózsa januári szegedi előadása előtt azt ígérte a szegedi gimnazistáknak, találkozik velük a fővárosban. Tegnap Budapesten fogadta a Középiskolai Hálózat tagjait, köztük egy radnótis diákot.

Hoffmann Rózsa még oktatási államtitkárként tartott előadást Szegeden január végén. Az azóta lefelezett hatáskörű, már csak közoktatási államtitkárként dolgozó politikust akkor a szegedi Középiskolai Hálózat (KiHa) tagjai várták a városháza előtt, krétát, rózsát és egy levelet vittek neki. Írásban és szóban is azt kérték tőle, üljön le velük személyesen is tárgyalni. Hoffmann Rózsa megígérte, hogy megteszi. Tegnap a fővárosban fogadott két diákot – „kötetlen beszélgetésre". Köztük Reményfy Dánielt, a KiHa egyik alapítóját, a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium már lapunkban is bemutatott tanulóját.

– Élveztük a beszélgetést, de bebizonyosodott, hogy szavak helyett tettekre lenne szükségünk. Az államtitkár asszony meghallgatott bennünket, de semmiben sem született kompromisszum. Ez valójában egy gesztus volt tőle, sok újat nem tudtunk meg a másfél órás megbeszélésen – mondta lapunknak Reményfy Dániel a találkozó után. Pedig határozott javaslatokkal készültek a diákok. Többek között azt tanácsolták, hogy az államtitkárság hallgassa meg a szakmai szervezetek elképzeléseit, például a Magyar Tudományos Akadémia tagjait. A gimnazisták elutasították az iskolák államosítását, mert szerintük nem szolgálja az emberek érdekeit. Szerintük az igazgatók jogköre lényegesen csökkent, miközben felelősségük ugyanakkora maradt. Felhívták a közoktatási államtitkár figyelmét, hogy egy közvélemény-kutatás szerint a tanárok kétharmada nem ért egyet a változtatásokkal.

 – Hangsúlyoztuk, hogy a politikai kétharmad nem írhatja felül a társadalmi kétharmadot – mondta a diák. Kiemelte, hogy a kerettantervek túlzsúfoltak, ezáltal a hátrányos helyzetű diákok még inkább kiszolgáltatottá válnak. Javasolták, hogy ne csak idegen nyelvből és informatikából lehessen előrehozott érettségit tenni. Reményfy Dániel elmondta, ezzel épp a tehetséges gyerekek esélyei romlanak. – Kiemeltük, hogy a 16 éves korig tartó tankötelezettség nem elegendő – sorolta fel a témákat a gimnazista. Elmondta, hogy szerettek volna még egy időpontot kérni, de nem sikerült, Hoffmann Rózsa azt mondta, túl elfoglalt mostanában.

A mintegy másfél órás találkozó utáni tájékoztatón Hoffmann Rózsa az elhangzottakról konkrétumokat nem mondott, de azt jelezte, méltányolja, ha felkészült, tájékozott és a másik fél jóhiszeműségét nem megkérdőjelező partnerekkel ülhet egy asztalhoz. Mivel kompromisszum nem született, a KiHa újabb bejelentett tüntetése nem marad el. Közölték, pénteken folytatódnak az utcai megmozdulások Szegeden is. „A diákok követelései nem teljesültek. A kormány nem képes kompromisszumokra se a köz-, se a felsőoktatást érintő reformok ügyében, ráadásul jogsértő módon akarja bebetonozni rossz változtatásait az ország Alaptörvényébe. Az iskolák államosítását körülvevő zűrzavar egyre csak növekszik" – áll a közleményben. Szerintük a végzős gimnazisták egyre kilátástalanabbul rohannak a március elsejei felsőoktatási jelentkezési határidő felé, a kormányzat nem meri kiadni a felvételi tájékoztatót.

Ma temetnek
Szegeden ma délután 5 órakor gyülekeznek a diákok a Móra Ferenc Múzeum előtti téren. Ezután beszédek következnek, majd átsétálnak a kormányhivatal épülete elé, ahol este 6.30-tól temetik el a közoktatást. A kihelyezett sírba mindenki elhelyezheti azt a tárgyat, ami számára az oktatást jelentette.

Olvasóink írták

34 hozzászólás
12
 • 34. jozko 2013. február 17. 23:01
  „Kedves 1942-es "évjáratú" Bill!

  Egy korosztály vagyunk, nem foglak bácsizni, de tegeződve is igyekszem tiszelettudó maradni.
  Pályamódosítás során úgy alakult az életem, hogy sok emberrel akkor kerülök kapcsolatba, amikor mások már "lemondtak" az esélyről, hogy szót érthessenek velük - nekem szokott maradni ez a kihívás.
  Meg lehet szokni - sőt nagyon is érdekes tud lenni ez a dolog.
  Áldás vagy átok, jó adag tapasztalat után kissé jobban "belelátok" az emberekbe.
  Neked például a legnagyobb jóindulattal azt javasolnám, tartsd meg a "partneri viszonyt" a kommentelő társakkal.
  Nem jó az, ha az embert "kötözködő", okvetetelnkedő alaknak tartják.
  Becslésem szerint szenvedsz ettől eleget a környezetedben.
  A hozzászólásaidat olvasva jól látható, hogy élsz halsz a vitáért!
  Ilyennek születtél - de régebben jobban ment ez neked!
  Biztos vagyok abban, hogy a legváltozatosabb témákhoz hozzá tudtál szólni - mert felkészültél!
  Ha kellett, mélyre ástad magad egy egy szűkebb "szakterületen" , hogy ne tudjanak lenyomni.

  Legalább 2 dolog viszont megváltozott:
  A vitapartnerek gyors /néha felszínes.../informálódását / elősegíti az internet - neked is alaposabbnak kell lenned, mert sok területen "megkoptál".
  Másrészt pedig éppen a net kitágítja a kapcsolatok körét /pl. a fórumok is/- és a "megszokott" partnereidhez képest jóval több és felkészültebb a vitapartner!
  Talán lassulsz a felkészülésben és túl könnyen elhiszed magadnak, hogy most is igazad van ...hiszen korábban sokaszor az volt?!

  Ne ragaszkodj előítéletekhez.
  Az 1942-es év /és az azt követő gyerekkori éveid/ háborús évek voltak, miilió megpróbáltatás érhettett és minden bizonnyal ért is a szüleiddel együtt.
  Én például tiszteletben tartom ezt - de a "mai fiataloknak" ez már történelem - és a szüleid is, mi is azért dolgoztunk, hogy nekik már jobb legyen.

  Másképpen látják a dolgokat /jól/, mint mi annak idején.
  Nem azt mondtam - az előző hozzászólásomban sem ! - hogy mindenben támogatni kell őket!
  Illúzióid viszont ne legyenek: pont a legéletrevalóbbak, a legtöbbet érők fognak elrepülni, ha nem biztosítunk itthon vonzó fészket a számukra!
  Csak a szárnytollaik levágásával nem tarthatjuk itthon őket!
  Én már építettem pár "fészket" - azt várom a most hatalmon lévőktől, hogy találják meg a módját, ne veszítsük el az okos és munkaképes fiataljainkat.
  A kormányon lévő pártnak erre több az esélye - és ez is a feledata!
  Nagy szégyen , ha a "baloldaliak" nyerik meg a diákokat - és nem az lesz a legnagyobb baj, hogy a segítségükkel /"tömegbázisukkal" / szerzi vissza?? a hatalmát a mostani ellenzék - hanem ez esetben a kormánypárt behozhatatlan időt és esélyt pazarol el! /és közben még jobban lemaradunk.../
  Nem csak az oktatás területén szorít a cipő: de a f i a t a l s á g problémáit mindenképpen kiemelt helyen kell kezelni.
  Mindannyiónknak.
  Nekem nincs szégyellni valóm /sok legalábbis nincs.../.
  Gondold át.
  Jó pihenést kívánok.”
 • 33. Bill42 2013. február 17. 22:07
  „kedves Lidi!
  Sajnálom a semmitmondó válaszát.Ennél többre becsültem.Részemről a társalgás befejeztem.”
 • 32. lidi 2013. február 17. 21:48
  „kedves Bill, téved, nem tanítok. és valószínűleg rossz társaságban is mozgok, mert tanárismerőseim között csak olyanok vannak, akik napi 4 óránál sokkal többet töltenek az iskolában (pedig dolgozatot már otthon javítanak és az óráikra is otthon készülnek fel), és egyiküknek sincs luxusautója.
  Persze az is igaz, hogy 1 órában is lehet annyi érő információt átadni, mint hatban, az autó meg magánügy. Szerintem nem az autója márkája határozza meg azt, ki milyen minőségű oktató.”
 • 31. Bill42 2013. február 17. 14:09
  „Kedves LIDI !
  Olvasgatom,immár többedszer "kedves" birálatát,amit köszönöm és arra a megállapitásra jutottam, hogy Ön kedves Lidi vagy egy nagytudásu magyartanár, vagy az álltalam nagytisztelere méltó Grétsi László prof.ur tanitványa ami a helyesirás tudománya illeti.Remélem tudja ki az a Grétsi prof ur. Ha nem akkor nézzen utána.
  Nos felteszek egy egyszerü kérdést Önnek,remélem nem kapja elő a számologépjét,mert bizom benne annélkül is tud számolni, nemugy mint egyes egyetemisták.
  Na a lényeg Én 1948.ban tanultam a betüvetést,kitudja számolni, hogy hány éves vagyok???????????Na ha sikerült akkor megkérdezem,tudja-e hogy azóta hányszor változott a helyesirási szabályok??? Biztosan fogalma sincs róla.
  Na már ha itt tartunk,és Én arra hajlok, hogy Ön egy nagytudásu tanár aki nek minden kevés ami csak létezik.
  Nekem a nővérem lánya igencsak tanárnő és valahogyan a beszélgetésünk során folyton azt szajkozta "Tomikám hidd el mi nagyon jól megvagyunk fizetve azért amit dolgozunk" Sokáig érthetetlenül álltam e felvetésre.De aztán rájöttem arra, hogy igaza van.Én a megyeszékhelytől 8.km-re lakom egy "zsákfaluba" gondolom nemkell elmagyarázni, hogy mit jelent.Nos a falubaveztő ut a házam elött megy el és feltünt , hogy tanárnök,tanárurak reggel 7.30 -és7.45 között mint az örültek mennek a falu iskolájába ///nem skodával,suzukival hanem merci,volvo luszus autokkal oktatni a nebulokat/ s láss csodát 11.45.kor rajzanak haza.Az csak hab a tortán,hogy férj és feleség természetesen külön autóval járnak.Na ezért jár itt az oktatás ahol jár,és még ezek akarnak sztrájkolni.
  Ha nem érintett esetleg ebben a témába akkor elnézését kérem de ez is megért egy misét,mert nembaj ha mások is kapnak tályékoztatást.Az esteleges "hibákért-elütésekért- mély tisztelettel elnézést kérek.”
 • 30. lidi 2013. február 16. 20:54
  „hogy egy szakember is megszólaljon:
  http://www.vasarnapihirek.hu/fokusz/alattvalok_iskolaja_interju_vekery_tamas_gyermekpszichologussal”
 • 29. lidi 2013. február 16. 20:01
  „Bill42: alig lehet egyáltalán kibogozni, amit írsz a helyesírási hibák miatt. Aztán ha ez megvan, már csak abban a katyvaszban kéne kiigazodni, amiket összeírsz tartalmilag. Aztán akkor el kéne dönteni, hogy most Soros Ördög György vagy az adófizetők pénzelik-e a diákokat. (az persze egy percre se zavarjon, hogy épp most vontak el - az adófizetők megkérdezése nélkül - súlyos milliárdokat az egyetemektől, közvetve az egyetemistáktól, kicsit szélesebbre és távolabbra tekintve, a jövőnktől. Szóval tőled is elvettek, és nem ő.

  Egyébként az az érzésem, egyre többen nyilvánítanak olyanok véleményt ebben a kérdésben, akiket ez közvetlenül nem érint - sem maguk, se a gyerekeik vagy unokáik révén, se adófizetőként - hallottam már olyan embert verni a mellét, hogy maradjon itthon, aki az én pénzemen tanul, aki se most, se korábban nem fizetett adót. És biztos nem ő az egyetlen. A hetvenes években nem volt ilyen értelmiség-ellenes a hangulat, mint amit az utóbbi néhány évben sikerült itthon összehozni a kormánypártnak, teljesen tudatosan - szégyellhetnénk magunkat, mi okos felnőttek, hogy már a gyerekeink se maradhatnak ki ebből. Hogy egy 16-17 évest képes vagy gyalázni, szerintem inkább az a nonszensz.”
 • 28. lidi 2013. február 16. 19:39
  „16. KingTiger: két egyszerű kérdést tettem fel, amikre nem válaszoltál.
  Ehelyett jött egy újabb közhelycsokor-kioktatás arról, hogy aki szaharban van, az vessen magára. Hát képzeld, engem meg éppen az bosszant, hogy ma már arra néznek görbe szemmel, akiben maradt még némi szolidaritás. Pedig épp a válságnak kellett volna ráébreszteni sokakat, hogy velük is fordulhat a világ, minden erőfeszítésük ellenére (hallottál már a devizahitelesekről, ugye? Igen, nyilván felelőtlenek is voltak közülük sokan, de rajtuk kívül álló okoknak is köszönhetik a sorsukat.) Az, hogy valakivel/valakikkel szolidaritást vállalunk, nem jelenti azt, hogy egyúttal fel is mentjük a felelősség alól. De miért is tételezed mindenkiről, hogy csak a segélyre vár? Tán annyi a szabad, kihasználatlan munkahely ebben az országban?

  Amúgy pedig az a tapasztalatom, már meg ne sértődj, hogy akik ilyen arrogánsan kioktatják a náluk rosszabb körülmények között vergődőket, mert hogy csak a sültgalambot várják, vagy a segélyt, azok a leghangosabbak, ha az ő vélt vagy valós juttatásukat fenyegeti veszély - szóval másokra vonatkozik a tételük, magukat viszont kivonják alóla. De ha scak simán mellébeszéltél a kérdéseimre adott válasz helyett,m az se jobb opció.”
 • 27. Bill42 2013. február 16. 19:21
  „jozko nak szeretnék reagálni.
  Minden szavát átrágtam:ez a Dani gyerek a nonszensz,eminens tanuló.Gondolom Ő állami támogatással tanul az adófizetők pénzén.Ez eddig rendben is van-nagyszerü- de akkor mi a p...csát keres a höbölgök között.Örüljön, hogy ilyen tehetséges,foglakozzon a holnapi orákra,bövitse tudását.”
 • 26. jozko 2013. február 16. 12:24
  „24. Bill42:

  Hidd el, nem rajtad múlik - mármint Reményfy Daniék diplomája.
  Ő és a hasonló kvalitású évfolyamtársai megszerzik azt a diplomát summa cum laude - politikai hátszél nélkül is.
  Én rendszerint kritizálom a tevékenységét - de nem rá, inkább "érte haragszom".

  A mostani hozzászólásában volt egy nagyon megszívlelendő mondat:
  meg kell /próbálni.../ megérteni a 16-17 évesek gondolkodását!
  Az övé ugyan már "idősebbére" vall /és ez nem mindig jó!/- de ebben igaza van - nagyon nagy a felnőttek felelőssége -pártállástól függetlenül!

  Nagyobb ostobaságot el sem tudnék képzelni, mint eltaposni a fiatal tehetségeinket!
  Vadhajtások nyesegetése, a burján pusztítása körölöttük - az még beleférhet.
  A jövőnket / mert tetszik vagy sem, azt a fiaink valósítják meg/ nem téphetjük szét saját magunk!

  A szél a természet /kifogyhatatlan/ energiája és örülni kell neki.
  Hozzáértő hajós tudja milyen és mekkora vitorlát húzzon fel az éppen uralkodó szélben - és a vitorlák meg a kormány ügyes kezelésével jól halad a hajója, ügyesen manőverezik / akár az "áramlatok" számításba vételével is!/
  Nem a szél a hibás, ha a hajós irányt téveszt vagy zátonyra fut!

  Eredménynek az tartanám a Reményfi Dániel kvalitású fiúk esetében / és sokan vannak ilyenek, ha nem is mindig ilyen harcos kiállásúak.../ ha elfogadnának valamennyit a tapasztalatainkból és azt megtermékenyítve a fiatalos ötleteikkel és lendületükkel - hasznosítanák!
  A köz érdekébe!
  Csak akkor nincs erre esély, ha félrelökjük vagy "eltapossuk" őket.
  Megértés, meggyőzés - kölcsönösség.
  Ezt ajánlom konfrontálódás helyett!”
 • 25. macs 2013. február 16. 12:08
  „Most már tényleg magyarázza meg nekem, de úgy, hogy megértsem, mert nagyon buta vagyok, hogy miért bűn, ha ebben az országban valaki nem fogadja el gondolkodás nélkül, amit mondanak neki?
  Elolvastam többször is Reményfy Dániel hozzászólását, de hitoktatásról nem beszél, erkölcstanról igen. És sajnos igazat adok neki, attól, hogy papolunk az erkölcsről, de a szavak nincsenek szinkronban a tettekkel, a fiatalok viselkedése nem fog megváltozni. Majd, akkor, ha felnőttektől azt látják, amiről az órán hallanak.”
 • 24. Bill42 2013. február 16. 11:01
  „Kedves Reményfy Dániel.
  Kedves fiatal Ur!
  Többetszer olvasom irását,de felvetődőtt bennem hogy nem az aki,de mindeggy.
  Engem egy pillanatra sem tudott meggyözni politikai hovatartozásával kapcsolatba,mert monanivalója minden sorába kicseng valami ami baloldali.Lehet, hogy Őn -fiatal barátom-még nemigazi balos de a neveltetése az bizony az.Miért??? Felveti a hitoktatást,na itt árulta el magát.Na ez az igazi baloldaluság.
  Kár fényezni magukat amikor aligtudo ripalany elismerte S.Gy pénzbeli támogatásukat.
  Nagyon bizom az uj államtitkárba aki majd rendet fog Őnőkkőzt csinálni mert Őnök az állam pénzén, mitöbb az adófizetők pénzén csinálják a "cintányéros" kabarét. Önöket azért fizetik az adózók, hogy tanuljanak nem peddig azért,hogy bohockodjanak.Ha rajtam mulana ilyen "párt"fütött gyerekek sohasem szereznének diplomát.”
 • 23. Sziddhártha 2013. február 16. 09:12
  „Dániel! Délmagyaros bérfirkászokkal és provokátorokkal soha nem érdemes foglalkozni, csak felhúzod magad rajtuk, inkább csak nevess, de ne vedd magadra, azt élvezik, ha kötözködhetnek! Tudom nehéz, de így kell tenni, de persze azért néha reagálni is kell! Ha netalán egyszer olyan pozícióba kerülsz, hogy neked tapsolhatnak, meg fogják tenni! :) Nektek pedig hajrá!!!”
 • 22. ReményfyDániel 2013. február 16. 01:39
  „Nem reagálnék egyesével, de kicsit fáj a szívem, amilyen oltári nagy tájékozatlanságot mutat itt néhány ember hozzászólása.
  Kezdjük a szakmai dolgokkal, csak úgy röviden, ha érdekelt volna bárkit, már utánanézhetett vna (én megtettem, csakúgy ahogy jórészt az összes kerettantervet végigrágtam):
  1. Az MTA, A Történelemtanárok Egylete, Magyartanárok Egyesülete több oldalon át, többször fejtette ki, hogy a kerettantervbe pakolt, kötelezően tanítandó és tanfelügyelők által ellenőrzendő tananyag túlzsúfolt, a gyerekek jelentős része számára az elégséges szint se teljesíthető ha a játékszabályokat betartjuk (márpedig arra játszani h majd úgyis elcsalják, meglehetősen ostoba dolog), és ki fognak szóródni az oktatásból, hiszen megutálnak iskolába járni, mivel minden órán meg van kötve a tanárok keze nem marad idő felzárkóztatásra (tehetséggondozásra sem), valamint a saját módszertani ismeretek alkalmazására. Ezek kőkemény tények. De mondjak jobbat? Maga az államtitkár mondta (hangfelvétel odabentről!!!) hogy a diákok kb 8 százalékáról elismeri, hogy nekik ez nem lesz teljesíthető (a szám egyébként jóval nagyobb, de tudjuk h van ez), még elégséges szinten sem. Kérdeztem hogy akkor velük mi lesz, mire kitérő választ kaptam. Nem érdekli őket ez a 8 százalék, nem olyan vészes az. Járulékos veszteség. A buta, képzetlen tömeg tapsol nekik hogy végre, nem odabent az iskolában rontják a levegőt, am is lógósok stb.. De ez egy pedagógiai, létező, valós, megoldandó probléma, ez viszont nem megoldás, ez annyit fog okozni, hogy rengeteg ember áramlik az utcára képzetlenül, szakképesítés és / vagy érettségi NÉLKÜL! A munkanélküliség nő. Szerintetek reális konkurencia lesznek később végzett társaikkal szemben? Ugyan már. Szerintem ez fontos dolog, és a szociális érzéketlenség tetőfoka. Senkit sem hagyunk az út szélén, mi? Ha ezért baloldali vagyok, akkor igen, baloldali vagyok. Csak hát mocskosul kár az, hogy ilyen beszűkült, befolyásolt gondolkodása van itt néhány embernek, hogy értelmileg korlátolt világképében a jobb meg a baloldal létezik. Ennek ellenére meg merem kockáztatni, hogy a kb 90-100 magyar vers, amiket kívülről tudok, vagy a tényanyag mennyisége ami történelemből a fejemben van nagyobb szám, mint amit az itt nemzeti közhelyeket puffogtató, de egyébként néha még a Szózat 4. versszakába is belesülő butuskodók magukénak mondhatnak. De ebbe ne menjünk bele, mert akkor már egoista is leszek (amit még vállalok is). Az a baj, hogy a gondolkodás helyett elfogadtok olyan kolosszális marhaságokat, mint pl h az erkölcstan majd javítani fog a diákok viselkedésén. A nagy francokat, egyszerűen jól hangzik a kampányban h ők rendet tesznek.. Ennyire nem láttok tisztán? Az erkölcs tanításának lépései kb a látjuk->elfogadjuk h ez helyes -> példát veszünk róla -> mi is elkezdjük úgy csinálni -> gyakoroljuk. Nem pedig órán majd bejön egy tanár és megmondja a frankót. Ennyire nem láttok a 16-17 évesek lelkébe, akiknek ha ezt a szájukba akarják rágni, akár még az én elit értelmiséginek csúfolt sulimban is kb a tanárra borítanák az asztalt? Miért nem lehet ezt integráltan tanítani? A tanár már alapvetően képvisel egy erkölcsöt. És most nincs kedvem tovább sorolni a számtalan politikai döntést, amit szakemberek nélkül hoztak meg, szakmai felmérések, vizsgálódások, előkészületek nélkül. A tanfelügyelők közül rengetegnek se irodája, se mobilja, se alkalmazottai nincsenek még, ráadásul tanácstalanok. A semmiből kerültek ide, de nem gond, párthűk úgyhogy minden rendben, nem gáz ha nem értenek hozzá. Majd a Klebelsberg Parazitaklub összeszed magának ezt azt a sulikból, bútorokat, új fajta LCD TV-t mint Nyíregyházán, aztán megtiltjuk az igazgatóknak h nyilatkozzanak és everything´s gonna be all right.

  Most pedig hogy pár személyeskedésre is reagáljak:
  1. R.hadtul nem érdekelnek a pártok, nem állnék be jó szívvel semelyik oldalra sem. A KiHa pártfüggetlen, és az is marad. Keresett már meg MSZP-s alpolgármester, elutasítottuk. Miért olyan nehéz elhinni hogy érdekelhet csak úgy szimplán a dolog? Egyébként sincs szükségem pártokra, az S. Gyuri bácsi most utalta a 2 millámat ezért a találkáért.
  2. Azoknak, akik a nyikhaj szót használták - az, hogy ilyen szavakat lőttök, ami a szocializmus idején volt menő, elég nagy hát öhm nyelvi műveletlenségre utal. És ezek után Ti "vádoltok" baloldalisággal? Az ilyesmin mindig jókat mosolygom.
  3. Elképesztő, brutális az a tudatlanság amit pl Bill mutat - a Kihának nincs pénzügyi kerete, hogy jön ide a Haha, milyen nyilatkozatunkban nem tudjuk kimondani a nevünk, és pénzel minket a Gyuri?
  4. A kocsmatöltelékséggel a kitűnő bizonyítványomra célzol amúgy?
  5. Jövőre programozót és közgázt egyszerre fogok végezni, 2 neves egyetemen. A politikai pálya se nem motivál, se nem perspektíva számomra. Undorodom az olyan politikusoktól, akik anélkül akarják megmondani a tutit, hogy legalább 10 évet ledolgoztak volna a szakmájukban vagy vállalkozóként munkahelyeket teremtettek volna, jobbá tették vna az országot.”
 • 21. Bill42 2013. február 15. 18:53
  „KI ez a Reményfy Dániel ????
  Szeretném megismerni a családi hátteret.
  Szegfücsokor mögött hány luszus autóval közlekednek a szülök.”
 • 20. Bill42 2013. február 15. 18:46
  „Nagyon sajnálom, hogy Hoffman Rozsa szobaáll ilyen nyikhajokkal akik még a nevüket sem tudják kimondani-nézzétek a nyilatkozatukat- Ki az a HA_HA, kiaz a Ki-ha. egy nyavajás provokátor brancs akiket -nyilatkozatuk szerint- Soros ur pénzeli őket.
  Nagyon bizok abba , hogy az uj államtitkár kalapács modra lesujtani az ilyen provokátorokra///a neve másik része leforditva kalapácsot jelent/
  Sajnos odajutottunk, hogy a mai középiskolások,egyetemisták kocsmatöltelékek.Ezt a délmagyar ujságra hivatkozom, nézzetek utána.
  Az adófizetők pénzén lébecolnak néhány szegfüsszülök gyermekei.Megtehetik anyagi háttérrel.”
 • 19. jozko 2013. február 15. 16:47
  „Kár ezért a tehetséges gyerekért...

  Vicc nélkül a következőket gondolom:
  Ez a "tárgyalás" Hoffmann Rózsa és Reményfy Dani között szárnyvonalra, vakvágányra futott, legalább is ami a
  /reménybeli/hasznát illeti.
  Az államtitkár asszony megígérte még Szegeden, hogy fogadja őket- csak közben leszűkült a kompetenciája - ha akarna sem tudna az udvarisakodáson túl bármivel is a hasznukra lenni.
  Reményfi Daniék egyelőre csak álmodoznak olyan legitimitásról, hogy a "tárgyalásaik" sikereket hoznak az elképzeléseikhez képest.
  Ezen a legjobban ők lepődnének meg...

  Tisztázzuk az elején: a hallgatókat / bocs, de mondjuk már egyetemi szinten/ komoly partnernek tekintem a Kormány illetékeseivel folytatott érdemi tárgyalásokhoz olyan témákban, amelyekben az ő sorsukról is döntenek.
  Tárgyalásról és nem hallgatói ultimátumokról beszélek!
  Ígérni senki sem szegény - de egy egész ország sorsáról felelősséggel dönteni köteles kormány a társadalom egyetlen rétegének sem ígérhet és adhat a többi rétegeket feltűnően hátrányos helyzetbe hozó előnyöket.
  Van kivétel: ha a társadalimi összérdeket képviselő grémiumok /Parlament és szakmai fórumok/ egyértelműen deklarálják, hogy egyes területeket húzóágazattá illetve kiemelten fontos, a többiek érdeke elé helyezendő
  ágazattá nyilvánítanak , akkor utasíthatják a kormányt a "kivételezésre", a kiemelt fontosságú feladatok
  finanszírozásához szükséges források előteremtésére, elkülönítésére vagy elvonására a kevésbé fontosnak ítélt területekről!
  A törvényhozási joggal felruházott testület határozatát a Kormány is köteles végrehajtani.
  Egyezkedni a törvényalkotás előtt kell...és a választások előtt kellettg -volna többet- gondolkodni!
  Ha egyes csoportok /most éppen a diákkpviseletek/ úgy gondolják, hogy a Kormányt "rábeszélve"
  átcsoportosíthatók a követeléseik teljesítéséhez szükséges források, már csak két dolguk van:
  Sürgősen oszlassák fel a Parlamentet, mert felesleges, ha nem tud jó törvényeket hozni és nem tud azoknak érvényt szerezni- másrészt alkossanak agitációs csoportokat akik elmagyarázzák a társadalom különböző rétegeinek, miért a diákság igényei most a legfontosabbak!
  Mégegyszer mondom, elismerem : fontosak!
  Csakhogy momentán egy egész országot kell megóvni a "bedőléstől", nem csak néhány egyetemet!

  Visszatérve a KiHa mozgalomhoz.
  Próbálgassák csak a szárnyaikat, sőt a karmaikat , de:
  A kiemelt tehetségek elismert gondozója , a méltán híres Radnóti Miklós Gimnázium diákja,a kiváló képességű, rangos versenyeket nyert matekzseni /Reményfy Dániel/, aki garantáltan képes lenne több tantárgyból is előrehozott érettségit tenni - az életkori sajátosságait tekintve mégicsak a nagykorúság határán áll.
  Hasonló kvalitású, talán egy egy tantárgyra nem ennyire "kihegyezett" , nem "zseniképzős" évfolyamtársai az életkoruknak megfelelően /jó tanulmányi eredmények mellett/ most esnek át az első diákszerelmeken,
  diákzenekart alapítanak, osztályfilmeket készítenek, jó osztálybulikat szerveznek - és végezzék is mindezt, az életkorukhoz igazán illő tevékenységet, ne legyenek koravének!
  Az a sanda gyanúm, hogy Reményfi Dani sem feltétlenül akart/akarna kimaradni a diákélet derűs dolgaiból -
  de hozzáértő szemek időben felfigyeltek rá és ráállították a politikai karrier útjára - amit nem irigylek tőle!
  Sőt egy kicsit sajnálom.
  Egyrészt mert túl korán él meg ilyen kudarcokat, amik ezt a demonstrációt is kísérik és előbb utóbb madzagon mozgatott bábnak fogja érezni magát sikerélmények híján...
  Másfelől -és ez már sokkal izgalmasabb!!- nem talál kihívót a korosztályába tartozó, nem kevésbé értelmes és közönségszolgálatra alkalmas fiatalemberek közül - mert ők ezt még elsietett fontoskodásnak tekintik és a korukhoz és természetükhöz jobban illő- fent említett- elfoglaltságokat gyakorolják.
  Megfordulok ebben a közegben gyakran és sok reprezentánsát ismerem - pró és kontra.

  A diákok és hallgatók egy része ugyan felsorakozik ugyan a Reményfy Dániel és diákvezér-társai alkotta "mag" mögé - de nem igazán érzik képviselve a saját nézeteiket, problémáikat!
  Ők az igazán tárgyalóképesek - de nem az utcán!
  Nagy a felelőssége azoknak a felnőtt politikusoknak, akik egyengetik ugyan ezeknek a kétségtelenül tehetséges gyerekeknek a politikai karrierjét /és időben gondoskodnak pártjuk vezetésének fiatalításáról.../ de torzókat nevelnek!
  A Fidesz vezetői se érezzék viszont azt, hogy most elvertem a port a KiHa aktivistáin és akkor most ezzel el is vannak intézve!
  A nem baloldal elkötelezettségű, sőt a teljesen el nem kötelezett diákok közül sokan politikai vonzalom nélkül ugyan, csak úgy brahiból poénkodnak az oktatás reformján görcsölő politikusok bénaságain - és csak ügyes baloldali agitáció kell a megfelelő pillanatban és máris ott masíroznak a KiHa , a HaHa vagy a fene tudja
  milyen "balos" diákmozgalmárok zászlai alatt...

  Az életkoruknak , életkori tulajdonságaiknak megfelelő elfoglaltságot űző diákoknak kellene olyan hasznos, vonzó
  és "versenyhelyzetet" generáló élethelyzeteket termteni, hogy sikerélményeket gyüjthessenek.
  Ne csak a kereskedelmi televíziók "celebválogatói" és ne csak a gombamódra elszaporodott "szépségversenyek" jelentsenek alternatívát - és ne csk Dubaj vagy a tiszavirág életű , sokszor hamis sztárság lehessen az elérhető vonzó cél!
  Nem direkt és erőltetett politikai céllal, sokszor életidegen vallási befolyásolással - de tudatos neveléssel és orientálással!
  Ennek hiányában sok tehetséges fiatal elkallódik, oda áll, ahova a sors vagy éppen a pillanatnyi szeszélye löki -
  és akikre a legnagyobb szükség lenne azok közül sokan - odébbállnak.
  Pár határral odébb.
  Ahol felimerik -és ki is használják, de megfizetik - a tehetségüket!
  Hatalmas felelősség a fiataljaink nevelése , tanítása - és megtartása!
  Ha ezt elrontják, több politikai párt "felnőttei" osztozkodhatnak a felelősségben !”
 • 18. roxper 2013. február 15. 16:36
  „16.
  Hangzatos maszlag, ami a dél-alföldön, észak-magyarországon és dél-dunántúlon sajnos semmit nem ér, nem a képzettség a legfontosabb, hanem a tapasztalat, hiába állsz egyszerre több lábon, tanulsz rengeteget, ha szakmai tapasztalatot nem tudsz felmutatni nem sok esélyed marad a túlkínálat miatt. Egy biztos az idősebb korosztály hatalmas hátrányban van a nyelvtudás hiánya és számtech ismeret készségszintű használatának hiánya miatt.”
 • 17. KingTiger 2013. február 15. 16:09
  „roxper, figyelmébe ajánlom 16. számú hozzászólásom utolsó mondatát. Valakire biztosan rá fog ismerni. (Ha nem a hiba nem a szövegben van...)”
 • 16. KingTiger 2013. február 15. 16:01
  „Kedves lidi!

  Az esélyt nem mástól kell mindig várni, hanem saját magunknak kell először tenni érte. A legegyszerűbb rálegyinteni és bosszankodni, hogy ez már a korom/körülményeim/külső okok miatt úgysem lehetséges. Ilyenkor mindig másokra a legkönnyebb haragudni, hiszen ez a legkényelmesebb.
  Tudomásul kell venni, ma már un. nyugdíjas állás nincsen. Bizonyos képzettségek (vájár, kohómérnök, orosztanár, stb.) idővel elavulttá válnak, és ezeknek az embereknek is át kellett képezniük magukat, hogy tovább tudjanak dolgozni. Sajnos a gazdasági változások felgyorsultak, és valóban nehéz kitalálni, hogy milyen irányba érdemes mozdulni, de sok minden kikövetkeztethető az állásajánlatokból, vagy a gazdasági élet történéseinek figyelemmel kíséréséből.
  A lényeg, hogy mindenkinek TENNI kell azért, hogy boldogulni tudjon , és nem a sült galambot várni, vagy másokat hibáztatni mindenért.”
 • 15. roxper 2013. február 15. 15:58
  „Egyre inkább úgy tűnik, hogy kár a gőzért fiatalok, ebben az országban semmi nem fog változni amíg diktátor ül a trónon és minden eszközzel arra törekszik, hogy véletlenül se tudjuk leváltani, mindent bevet, rajzolgat, szavazati jogot ad, megoszt és a sok hívője is ellenetek hangolja a társadalom korlátolt agyú részét, ahogy a mellékelt ábra is mutatja! Mindenesetre sok sikert, de rózsikát felejtsétek el, csak egy előretolt báb, nem írom le sakkban hogy hívják.”
34 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fődíjas lett Sári álomútja

Útjavítást, munkagépeket és rakétakilövőt is rajzolt a képére a Magyar Közút Zrt. pályázatán fődíjas Gera Sára. Tovább olvasom