Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Reményfy: Miért nem állnak ki megméretni az állami tankönyveket?

Miért hiszik, hogy a magyar családokban fontosabb az olcsó tankönyv, mint az, hogy a gyermekeik tankönyve a lehető legjobb legyen? - kérdezi nyílt levelében a szegedi Mozaik kiadó ügyvezető igazgatója.

Nyílt levelet tett közzé Reményfy Tamás, a szegedi Mozaik kiadó ügyvezető igazgatója az Index.hu portálon, Hegedüs István tankönyvellátásért felelős miniszteri biztoshoz címezve.

A szegedi kiadó vezetője szerint a minőséget veszélyeztetik, ha az "olcsóságra" hivatkozva államosítják a tankönyvpiacot. "Miért hiszik önök azt, hogy ismerik a varázsszót, hogy a magyar emberek csupán az „olcsóbbra" vágynak? (...) azokban az országokban élnek jól az emberek, ahol magasak a fizetések, és ott magasak a fizetések, ahol magas szintű az általános képzettség. Miért hiszik azt, hogy a magyar családokban nem az a legfontosabb, hogy a gyermekeik jobb oktatást kapjanak, hogy a tankönyveik a lehető legjobbak legyenek?" - írja Reményfy Tamás.

A szegedi kiadóvezető érvei:

  • Az olcsóságra hivatkozva a kormány attól az esélytől fosztja meg a tanárokat, szülőket, hogy a minőségi tankönyvekből a lehető magasabb általános képzettségi szintet nyújtsák a gyerekeknek.
  • A „kötelezően ajánlott" tankönyvlista, amelyről ismeretlen szempontok szerint maradtak ki minőségi tankönyvek, valójában a magyar diákoknak a legmagasabb szintű tudás megszerzéséhez fűződő, alaptörvényben rögzített jogát sérti. Mindez a diákok versenyképességét, jövőjét veszélyezteti.
  • A tankönyvpiac államosításának kormányzati érve, az „olcsóság" egyben pazarlással is jár, mivel olyan évfolyamokon is lecserélik a tankönyveket, ahol a régieket lehetne használni.
  • Az államosítás rövid idő alatt tönkreteheti a rendszerváltozás óta eltelt években kialakult tankönyves értékek jelentős részét, azokat a tankönyves műhelyeket és kisvállalkozásokat, amelyeknél évtizedes tapasztalat gyűlt össze.
  • Reményfy Tamás azt kéri, hogy tegyék közzé azokat a szempontokat, amelyek alapján az idei tankönyvlistát összeállították, valamint a tavalyi tankönyvrendelési adatokat, amelyek alapján a pedagógusok szakmai döntésére hivatkoznak.

A Mozaik kiadó ügyvezető igazgatója szerint a tankönyvpiac államosítása sérti az uniós versenyjogot, és további 6 ponton az uniós szabályokat, alapjogokat is. Reményfy rámutat, hogy a szabadverseny oldaláról nézve sem hiteles az olcsóbb tankönyvek kormányzati érve:

A tankönyv eddig sem szabadáras termék volt. A típusonként meghatározott legmagasabb árat és az áremelés lehetőségét már bő egy évtizede miniszteri rendelet szabályozza. Ha valóban az árak csökkentése lett volna a valódi cél, azt elérhették volna a tankönyvek maximált árát szabályozó miniszteri rendelet módosításával – írja a tankönyves szakember.

Reményfy szerint hamis az az érv is, hogy a tíz, korábban legnagyobb példányszámú könyvből kilenc szerepel a listán. Itt ugyanis nem 10, hanem évfolyamonként és tantárgyanként legalább 90 eset van, amelyből 80-nál kihagytak minőségi könyveket. „Miért érdekelné a szülőt az, hogy kilencedikben az egyik könyvet 70 ezer példányban rendelik, ha az ő ötödikes gyerekének nem rendelhetik a szakmailag legjobbnak tartott – egyébként „csak" 50-60 ezer példányban rendelt – tankönyvet, mert önök kihagyták a listáról?"

Ugyancsak a szabad piac oldaláról kérdezi Reményfy Tamás, hogy vajon, ha az állami könyvek jobbak és olcsóbbak, mint a többi tankönyv, akkor miért kellett államosítani?

Miért nem állnak ki az állami tankönyveikkel, és mérettetik meg magukat a pedagógusok és a diákok előtt? Ha jobb az állami, akkor legyen az állami! De micsoda szégyen lett volna, ha az „új, állami kiadók" könyvei helyett az iskolák a mozaikos könyveket akarták volna megrendelni! Ezt az összevetést nyilván nem vállalhatták fel - írja Reményfy Tamás.

A Mozaik a tankönyveit használó iskoláknak eddig ingyenesen nyújtott színvonalas digitális tananyagokat, nemrég pedig felajánlotta a kormánynak, hogy a mozaLearn digitális rendszert a teljes magyar közoktatásnak ingyenesen biztosítaná. Választ sem kaptak a felajánlásra – írja Reményfy Tamás.

A szegedi kiadó 10 országgal áll tárgyalásban e-learning rendszere külföldi bevezetéséről. Eközben Hoffmann Rózsa államtitkár azt nyilatkozta, hogy a világban nő a digitális tananyag szerepe, de Magyarország lemaradt ebben a versenyben. Reményfy nyílt levele szerint a kormány érvelése hallgat arról, hogy egy multival, a Microsoft céggel kötnek szerződést digitális fejlesztésekre, miközben ingyen kapták volna a mozaikost.

Mindaz, ami ma az oktatásügyben folyik, kétségbe vonja a szakmaiságot, elbizonytalanítja, sőt sakkban tartja az oktatás valamennyi szereplőjét. Hiteltelenné teszi és megalázza a tanárokat és az igazgatókat, kiszolgáltatottá teszi a gyerekeket és a szülőket. Tiltakozunk az ellen, hogy a kormányzat semmibe veszi a tanárok szakmai kompetenciáját, és az ingyenes tankönyvek központi költségvetésből való finanszírozására hivatkozva magához vonja a tankönyvek kiválasztásának jogát. A költségvetési pénz nem az államé, hanem az állampolgároké.

"A gyerekeinknek is csak egy élete van: ki vállalja a felelősséget, ha az önök programja kudarcot vall?" - zárja nyílt levelét Reményfy Tamás, a Mozaik kiadó ügyvezető igazgatója.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

250 millióért eladó a tiszai luxus szórakozóhely

Négy év után megválik tulajdonosa a Tisza River Cafe Club nevű úszóháztól. Tovább olvasom