Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Reménykedhet a Wesley-iskola

Szeged - Veszélybe került a szegedi Wesley János iskola működése, amely a Dél-Alföld 280 hátrányos helyzetű és tanulásban akadályozott gyermekét gondozza. Fenntartójukat, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséget törölték az egyházak közül.
Szegeden 4 éve működik a Wesley János iskola, amit a dél-alföldi hátrányos helyzetű és tanulásban akadályozott gyermekeknek tart fenn a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET). Hattyasi és a szentmihályteleki általános és középiskolájába 196 gyerek jár, orosházi tagintézménye 70 tanulóval kezd. Idén óvodát is nyitottak 10–15 fővel. Diákjaik kétharmada hátrányos helyzetű. – Megdöbbentő, hogy ezeknek a gyerekeknek a sorsa senkit nem érdekel – mondja jövőt firtató kérdésünkre Trócsányi Anna igazgató. Kálváriájuk tavaly tavasszal kezdődött. Egy épületbe akartak összeköltözni a mostani háromból. Nem hivatalosan a Dugonics-iskola megüresedő épületét ajánlották fel nekik, de az ügy elakadt. A városi ingatlanokért kedvezményes bérleti díjat fizetnek, évente 3 milliót.

Trócsányi Anna: Összeszorult gyomorral bizakodunk. Fotó: Schmidt Andrea
Trócsányi Anna: Összeszorult gyomorral bizakodunk.
Fotó: Schmidt Andrea

Oktatnak, hajléktalanokat gondoznak

Az utolsó pillanatban húzták ki a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséget az egyházügyi törvény 14-es listájából, amely az állam által elismert „történelmi" egyházakat sorolja fel. A hivatalos lajstrom azért nagyon fontos, mert ez alapján kapják a felekezetek az állami támogatást. Felrúgta a törvény azt a megállapodást is, amit a MET 2006-ban tíz évre kötött az akkori szaktárcával. Ezzel közoktatási és szociális munkájuk került veszélybe. Szegeden, Budapesten és Észak-Magyarországon régiós Wesley János iskolákat tartanak fenn, ahol részképesség-zavaros, tanulásban akadályozott gyerekekkel foglalkoznak. A Wesleynek még 25 általános, középfokú és zeneiskolája van országszerte, valamint főiskolája, ahol többek között lelkészeket, gyógypedagógusokat és szociális munkásokat képeznek. Közismertek hajléktalangondozó központjaik.

Óriási pénzgondokkal küszködik a Wesley-iskola. Az államtól tavaly ősz óta csöpögtetve kapják az egyházi normatívát. Emiatt eladósodtak, május óta tartoznak az ételszállító cégnek, az uszodahasználatért a sportigazgatóságnak, mindenhonnan jönnek a felszólítások, a szolgáltatók kikapcsolással fenyegetnek. A 35 tanár és gyógypedagógus végzettségű kolléga késéssel, de kap fizetést, azt az egyház előteremti. A MET hozzájut az állami normatívához, de az egyházi kiegészítő normatíva helyett csak jelképes összegek érkeznek, holott idén még járna a törvény szerint. A szegedi Wesley éves költségvetése 90–95 millió, ebből 40 millió az alap- és 50 millió az egyházi normatíva, a maradék tíz százalékot az egyház teszi hozzá. Folyamatosan 6–7 millió forintos adósságot görgetnek maguk előtt. Nem tudnak tovább húzni a derékszíjon. A szülők, akik tehetik, munkával, pénzzel segítenek, gyűjtést rendeztek, két pedagógust elbocsátottak, a karbantartó és takarító munkaidejét megfelezték.

– Készülünk a tanévkezdésre. Összeszorult gyomorral bizakodunk. A napokban vezetőnk, Iványi Gábor lelkész oldalán Szegedről tizenöten virrasztottunk a fővárosban a lelkiismereti és vallásszabadságért, praktikusan a MET hivatalos elismertetéséért – teszi hozzá Trócsányi Anna. – Reméljük, év végéig megegyezés születik a kormánnyal, ami biztosítja a működési feltételeinket. Meg vagyok róla győződve, hogy mély érzésű, figyelő politikusok és nem politikusok nem fogják végignézni, hogy a több ezer wesleys gyereksereget szélnek eresszünk az országban. Kétségtelen, hogy a többi iskola be tudja őket fogadni, de életük ezzel megint zsákutcába jut, oda, ahonnan hozzánk kerültek.
Kerestük a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumot, hogy megtudjuk, milyen megoldás kínálkozik. Mára ígértek választ.

Reménykedhet a Wesley-iskola

Adósságban fuldoklik a Wesley-iskola című csütörtöki írásunkban Trócsányi Anna, a dél-alföldi hátrányos helyzetű és tanulási zavarral küzdő gyerekeket gondozó Wesley János iskola igazgatója elmondta: bizonytalan az intézmény sorsa, mert a fenntartó Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséget (MET) az új egyházügyi törvény elismert „történelmi" egyházakat tartalmazó listájából törölték. Ráadásul az idei egyházi kiegészítő normatívát sem kapják meg teljesen és időre, emiatt adósságban úsznak.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) sajtóirodája ma válaszolt megkeresésünkre. Azt írják, hogy „a kormány – épp a zavartalan, folyamatos működés és ennek megfelelően a finanszírozás biztosítása érdekében – kormányhatározatban hatalmazta fel a KIM-et és a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot, hogy 12 szociális intézményfenntartó egyházzal – így a MET-tel is – kössön az év végéig terjedő időszakra finanszírozási megállapodást. Ezen túlmenően az egyházi törvény lehetőséget biztosít arra, hogy az egyházi nyilvántartásban jelenleg nem szereplő intézmények is kérhessék az egyházi nyilvántartásba vételt."

Olvasóink írták

 • 18. tanna1954 2011. augusztus 19. 23:33
  „Tisztelt és Kedves Hozzászólók!
  Megtisztelő, hogy véleményüket "gép"-re vetették. Mindannyiukkal egyetértek, hiszen egyedi véleményeik nyílván tapasztalatból és helyismeretből fakad. Egy dologban azonban néhányukkal vitáznom kell, hiszen a gyerekek mind egyediek - ugyanúgy, mint a felnőttek, nincsenek mindenkire egyformán ráhúzható sémák, hogy önmagukhoz képest a legjobban fejlődjenek. A József Attila tagintézményben csak 7.osztálytól szakmaszerzésig, a Sólyom utcában 8. osztály végéig tanulhatnak az iskolaköteles tanulók. A Wesleyben, mely többségi iskolaként működik 1-12.osztályig fogadunk jelentkezőket. Nemegyszer küldtünk hozzánk jelentkező diákokat a József Attilába, vagy a Sólyomba, mert úgy ítéltük meg, hogy az ő egyéniségüknek, fejleszthetőségüknek jobban megfelelnek az előbb említett intézmények. A Wesleybe is jöttek már onnan. Jónéhány pedagógusát és vezetőjét ismerem a két intézménynek, kiváló szakemberek, elhivatott pedagógusok dolgoznak ott is. Azért írom, hogy ott is, mert a Wesleyben is kiválóan képzett, lelkiismeretes tanárok dolgoznak. Kazikázmért megnyugtatom, hogy a tanítói és szaktanári végzettségeik mellett a tantestület 80 %-nak igazi gyógypedagógusi végzettsége is van, szeretném azt is pontosítani, hogy nem azonos szolgáltatású intézményekről van szó, hiszen a Sólyom utcai kizárólag szegregált osztályokat működtet - ők a klasszikus gyógypedagógia, a József Attila pedig a szakképzésben kiváló. A Wesley, mint inkluzív intézmény működik, s azok a szülők,családok, akik gyermekükkel kilátástalan utat bejárva végül nálunk kötnek ki, vagy ajánlás útján eleve hozzánk jönnek megtapasztalhatják az inkluzív szemlélet és az egyénhez igazított haladási ritmus eredményességét. Iskolánk nyitott, munkánk megtekinthető a szakembereknek és az érdeklődőknek egyaránt, hogy véleményt személyes tapasztalatok alapján alkothassanak a Wesleyről. Trócsányi Anna”
 • 17. nomadi 2011. augusztus 18. 23:35
  „Zongoristának:
  Az integrációs program teljes csőd, és ezt tudta mindenki a kezdet kezdetén. 14 évvel ezelőtt egy előkelő óvodába fogadták be az akkor 4 éves Downos kislányunkat, mert az ottani dadáknak kellett egy "alany" az integrációról szóló diplomamunkájukhoz. A vége az lett, hogy tavasszal ki kellett vennünk a gyereket, és magándadát fogadni mellé. A szülők lázadoztak, hogy "gyogyóssal" ne járjon a gyerekük. A gyerekek kb. 4 éves korig elfogadták, a nagyobbak már csak csúfolták. Az integráció megalázó a fogyatékosok számára, mert azt kívánja tőlük, hogy ne azok legyenek, amik. A külvilág pedig soha nem fogja őket elfogadni "nem fogyatékosnak". Többnyire ugratják őket, vagy elhúzódnak tőlük, még a családban is. Az integrációra szánt pénzt inkább a nekik megfelelő környezet kialakítására kellene fordítani, német, angol, amerikai minták után.”
 • 16. nomadi 2011. augusztus 18. 22:43
  „Kedves Kazikázmér, Ön többet tud nálunk, Kérem mondja meg, mely iskolák nyújtanak még középfokú foglalkozást középsúlyos fogyatékosoknak és betegeknek, ezek évente hány diákot tudnak fogadni, és milyen típusú foglalkozást nyújtanak. Emellett mondja meg, kérem, Csongrád megyében hány fogyatékos él, ha már úgy gondolja, hogy sok a két vagy három iskola. Mellesleg nincs ennyi. Három évvel ezelőtt 11 gyereknek nem volt hová mennie, és azóta is jó sok olyan gyerek nőtt fel, akinek a Sólyom utcai általános után nincs hová mennie. A katolikusok által a Kálvária sugárúton fenntartott intézmény három évvel ezelőtt 2 darab fiatalt fogadott. Hódmezővásárhelyen bentlakásos intézmény van. A Wesleysek az egyetlenek, akik befogadták és a megfelelően gondozzák ezeket a fiatalokat.”
 • 15. sbert 2011. augusztus 18. 20:41
  „11. Kazikázmér 2011.08.18. 14:02

  A fényképcsere egyébként nagyon ildomos volt, mert nem illett bele a cikk tartalmába! Nehezen, de előkerült az igazgató is!

  Tisztelettel, Barátom!
  Ő is az intézmény dolgozója, csak más beosztásban!
  Már megbocsáss....!”
 • 14. zongorista 2011. augusztus 18. 19:59
  „Sokmindent lehet írni.....
  Mi tapasztaltuk, hogy a HHH-s gyereket nem vitték kirándulni,..,...
  Tudták, hogy kollégista, hétfőn beragasztottak neki ellenőrzőbe értesítést szerdai vagy csütörtöki "eseményről" amire a szülőnek reagálni kellett volna...
  Úszás: Be volt írva, hogy reggel az uszoda előtt találkoznak - hogy a tanulásban akadályozott a kollégiumból hogyan jut el oda, (esetleg a kollégium nem tudja ezt megoldani!!!-egyébként nem is feladata), a gyerek(ek) nem ismerik a várost, egyedül nem is tudnak a városban közlekedni, és hogy hónapokig úgy jártak iskolába, hogy még az osztályfőnök se tudta, hogy nincs buszbérletük......NA EZ SENKIT SE ÉRDEKELT OTT!!!
  Ezen kívül: szerintem a hallássérült is (főleg, ha még súlyos diszes is mellé), a tanulásban akadályozott is, az autista is a saját specifikus iskolájában kapja meg a legjobb ellátást - és nem heti 1-2 óra fejlesztésben.....hanem minden órán....
  A különböző intézményekből ugyanis kezdenek visszaszivárogni az ún. "szegregált" iskolákba a hasonló "fogyatékosságokkal" bíró gyerekek, és igen alacsony szinten vannak a mindent elsöprő integrációs láz után!!!
  Ha szerencséjük van, akkor még van hová visszavenni őket.....
  Nem mindenki alkalmas az integrációra - ehhez a szülőnek, a befogadó tanárnak is nagyon topon kell lenni!

  Stb...stb....”
 • 13. krisztoballit 2011. augusztus 18. 19:57
  „3. Együgyű

  Nem is gondolnád, hogy Németországban ma is így működik: mindenki fizet egyházadót.”
 • 12. szpalika 2011. augusztus 18. 15:25
  „A cikkben fontos lehet az alap és egyházi normatíva összege. Itt végre leírják, hogy miért érdeke az önkormányzatoknak egyháznak adni az iskolákat. Melyik kis önkormányzat tud 40 millió állami normatívához még 50-t hozzátenni? Azaz 1,25 szörös saját forrást betenni az állami mellé?”
 • 11. Kazikázmér 2011. augusztus 18. 14:02
  „A fényképcsere egyébként nagyon ildomos volt, mert nem illett bele a cikk tartalmába! Nehezen, de előkerült az igazgató is!”
 • 10. Kazikázmér 2011. augusztus 18. 13:59
  „Nekem már az is gyanús volt, amikor a régi kormány alatt egyházügyi kérdésekben gyakran sőt állandóan Iványi Gábor nyilatkozott! Az várható volt, hogy amelyik egyház nem felel meg a kritériumnak annak a sorsa lassan megpecsételődik! Ha viszont megfelelnek a későbbiek során, akkor semmi akadálya nincs a támogatott egyházzá nyilvánításnak! Minden szülőt meg tudok érteni, amikor a gyereke fejlődését veszi először figyelembe amikor véleményt nyilvánít egy intézményről! De megint megkérdezem nem sok egy ekkora városnak 3 intézmény fenntartása, mert bizonyos szempontból a "SZISZI" József Attila tagintézmény is hasonló célból jött létre annak idején! Vagy tévedek?”
 • 9. szunyi 2011. augusztus 18. 12:26
  „Úgye ez az egész egyházi törvény arról szólna, hogy a kamu egyházakat kiszorják a támogatott kőrből.
  Hát a szokásos Fidesz , elgondolás OK, megvalósítás az piszkosul csak a konkrét személyes ellentétekből fakadó ki b betüzése a dolgoknak,embereknek.

  Közeli rokonok jártak/járnak mindkét intézménybe. A Wesley magasan veri a Solyom utcait.”
 • 8. picipest 2011. augusztus 18. 11:00
  „Lutetia!itt a pont...”
 • 7. igazságkereső 2011. augusztus 18. 10:30
  „Bizony,bizony adósságban úszik minden és mindenki,hála a Gyurcsány-Bajnai, Draskovics-Veres tandemeknek és sajnos a Magyarországon engedélyezett pénzügyi oligarcháknak,kik napról-napra milliárdokkal apasztják az ország büdzséjét! Lehet,hogy az országunk szándékos tönkretétele zajlik a háttérben,csak nagyon sokan nem tudunk még róla?! Bizony jó lenne végre rendet vágni a telhetetlen "bendőjű" és pénzügyi zavarosban halászó "orvhalászok" között,magyar nevén: az országunkban működő leánybankok között!”
 • 6. erikazs 2011. augusztus 18. 10:28
  „Kazikázmér,

  az én autista fiamnak a Wesley iskola oktatási módja teljesen megfelelő. Mindkét iskolát ismerem, mielőtt választottam alaposan utána jártam. A gyermekem 1 év alatt rengeteget fejlődött, még a szemészeten meg is kérdezték, hogy melyik suliba jár, ugyanis emlékezett rá az orvos és enyhén szólva meg volt lepődve...És a tanító nénije, akit imádnak a gyerekek, autista specifikus gyógypedagógus.
  Úgyhogy nem tudom, miről tetszik beszélni...”
 • 5. Lutetia 2011. augusztus 18. 09:43
  „A MET rövidítés valójában a metodista egyházat takarja. Ismert képviselője a cikkben is említett Iványi Gábor lelkész, aki egész életét a rászorulók megsegítésére tette fel. Arról is ismert, hogy ő adta össze Orbán Viktort és feleségét, valamint a nagyobb gyerekeiket is ő keresztelte. Ez még Orbán liberális időszakában történt.
  Aztán jött a Nagy Pálfordulás, Orbán kikérte a házasságlevelet és a keresztleveleket Iványitól, és átigazolt a Katolikus Egyházba, mert ez tűnt előnyösebbnek a számára. Iványi lelkész úr - akinek életfilozófiája és egész tevékenysége merőben eltér a Katolikus Egyház tekintélyelvűségétől - egyházával együtt ettől kezdve szálka volt OV szemében.
  A KDNP egyházügyi törvénytervezetében még szerepelt a MET a támogatandó egyházak között, de a Fidesz az utolsó pillanatban megfúrta a tervezetet, és többek között a MET-et is kivette az elismert egyházak kategóriájából. Ez pedig az egész ország szégyene.”
 • 4. vélemény 2011. augusztus 18. 09:42
  „"Szlovákiában gyerekeik iskolai teljesítménye alapján kapnának támogatást az arra rászoruló cigány családok. Folytatni kívánják a roma gyerekekkel foglalkozó pedagógusok szakképzését, valamint anyagilag is megfelelően akarják jutalmazni őket, figyelembe véve munkájuk nehézségét."”
 • 3. Együgyű 2011. augusztus 18. 09:36
  „Adósságban fuldoklik a Wesley-iskola

  Ahogy a cikket olvastam az alábbi következtetésre jutottam.
  Lesznek itt még problémák az egyházak fenntartásába átadott iskolákkal, mert az állam nem lett jobb.
  Hű de örült az álam, hogy megszabadult tőlük!!!
  De lehet csöbörből vödörbe jutott?
  Van megoldás a problémára! Kivetni mindenkire a múltbeli kötelező egyházi adót!!!
  Ehhez az állam adjon segítséget!

  Vivát! Vissza mögyünk újra a múltba!”
 • 2. tatár 2011. augusztus 18. 09:04
  „Majd átveszi a püspök atya,onnantól kezdve dől az adófizetők pénze. Nem elég kereszténynek lenni, katolikusnak is lenni kell. Csak a katolikus a jó keresztény.:-)”
 • 1. Kazikázmér 2011. augusztus 18. 08:56
  „Már bocsássanak meg a újságolvasók, ha tévedek, de mintha volna egy másik és állítólag sokkal jobb intézmény Szegeden, ahol ezekkel a gyerekekkel foglalkoznak, és a valóban gyógypedagógus végzettségű és elkötelezettségű tanárok szeretettel várják a tanulókat! Itt a lehetőség a Kistérséghez tartozó Sólyom iskolának, hogy segítsen a szülőknek a gyerekük jó elhelyezésében, ha gondnak látják az Wesley-iskola jövőjét! Több ismerősöm gyereke jár oda, maximálisan meg vannak elégedve. Egy városnak nem luxus 2 azonos intézmény fenntartása?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kajak-kenu vb: tűzoltóautó és rock and roll a megnyitón

A szerda esti ünnepélyes megnyitóval hivatalosan is kezdetét vette az idei év egyik legfontosabb hazai sporteseménye. Tovább olvasom