Délmagyar logó

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -3°C | 10°C Még több cikk.

Rendeletek korlátozzák a kutyatartást: rá kell bólintania a szomszédnak

Csongrád megye - A megye nagyobb városaiban társasházaknál a tulajdonosok, szomszédok hozzájárulása szükséges a kutyatartáshoz.
A szegedi állattartási rendelet liftekre vonatkozó szabályozást nem tartalmaz, szükségessége nem merült fel. Viszont ha egy állat lifttel szállítása zavaró, a panaszos birtokháborítási eljárást kezdeményezhet a jegyzőnél. Többlakásos épületekben, bérházakban lakásonként egy kutya, illetve két macska tartható, amihez (elsősorban kutyáknál) a tulajdonosok, bérlők, közvetlen szomszédok kétharmados hozzájárulása szükséges. Ha valaki ezzel nem rendelkezik, és bejelentés érkezik a polgármesteri hivatalhoz, megtiltják az ebtartást – tudtuk meg Vécsey Ágnes sajtófőnöktől. Évente 15–20 különböző panasz fut be az önkormányzathoz.

A kutyasétáltatásnak is vannak szabályai. Illusztráció: Frank Yvette
A kutyasétáltatásnak is vannak szabályai. Illusztráció: Frank Yvette

A megyében liftezhetnek

A pécsi példa, a kutyák liftből való kitiltása egyelőre nem ragadós. Csongrád megye minden nagyobb városában (Szeged, Hódmezővásárhely, Makó, Szentes, Csongrád) liftezhetnek az ebek a toronyházakban. Ez nem is szabályozható központi, városi rendelettel, az egyes lakóközösségek dönthetnek úgy: a lépcsőházra korlátozzák a házi kedvencek és gazdáik mozgását.

Társasházaknál Makón is a tulajdonosok, szomszédok beleegyezésével lehet kutyát tartani a lakásban. Ezzel, valamint az ebek „renitens" viselkedésével, szabálysértéssel kapcsolatban kevés észrevétel érkezik az önkormányzathoz, annál több gondot okoznak a gazdátlan, elkóborolt kutyák, amelyeket a gyepmester segít befogni.

Az állattartás Csongrádon is önkormányzati ügy, és Szubally Brunó aljegyző tájékoztatása szerint az elmúlt 10 évben mindössze három panasz érkezett a társasházakban élő kutyákról, ebből egy igényelt hatósági eljárást – elvitték az ebet. Kutyát nem saját, illetve többlakásos ingatlanban a tulajdonos(ok), társtulajdonos(ok), bérlőtárs(ak), önkormányzati tulajdonnál a ház kezelőjének hozzájárulásával lehet tartani. Kivételt jelentenek a magas és középmagas épületek erkélyei, közös helyiségei, míg szabadon csak bekerített területen lehetséges.
Szentes belterületén maximum két kutya tartható, társasházakban pedig a lakóközösség, a szomszédok engedélyével, beleegyezésével egy.

Haszonállatok esetében a korlátozás heteken belül változhat. Bérházakból ebekre a közelmúltban nem volt panasz, kertes házban tartott állatokkal kapcsolatban tavaly egy, a portát folyamatosan ellenőrzik.
Hódmezővásárhelyen is a kedvtelésből való állattartásra vonatkozó jogszabály a mértékadó, a társasházak lakóközösségei azonban saját alapszabályukban is rendelkezhetnek erről. Tavaly 8–10 bejelentés érkezett az önkormányzathoz, ezek 90 százaléka azt kifogásolta, hogy hangosan ugat a szomszéd kutyája.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. csiperke73 2012. május 24. 17:07
  „Nagyon helyes hogy megkérdezik a szomszédokat mi a véleményük erről.
  Aki akar az lakjon társas kutyaszájszagban én nem díjazom.
  Kutyának macskának az udvaron a helye ,panelba nem való!
  Nem mondom ki hogy állatkínzás, mert nem az, de ami a természetbe való annak ott a helye !
  Tisztelet a kivételnek (vakvezető).”
 • 22. szegedivagyok 2012. május 24. 09:13
  „Felesleges ezt a kérdést az emberekre bízni. A magyar ember úgysem tud megállapodásra jutni senkivel, de a szomszéddal különösen nem.Magyarországon az uralkodó hozzáállás a "dögöljön meg a szomszéd tehene is".”
 • 21. Horthyszobor 2012. május 23. 16:32
  „Az állattartók felelősek az állataikért! Soha sem az állat. Ezt kellene legelsőnek megtanulnia akinek háziállata van! A jogaik csak a kötelességeik után jönnek, ez a második.”
 • 20. kumisz 2012. május 23. 16:25
  „Az a rendelet vajon mikor születik meg, hogy "rendes" munkáért köteles a munkáltató "rendes" bejelentett bért fizetni?????????”
 • 19. roxper 2012. május 23. 15:14
  „Én nem tartanék soha sem állatot lakásban, de csak egy kérdés mi lesz azzal az állattal amelyikről úgy döntenek a szomszédok, hogy nem kell??? Megy a teltházas menhelyre, esetleg az utcára vagy...??? Erre is tessenek gondolni drága szomszédok...”
 • 18. macs 2012. május 23. 14:56
  „16. apollonius,
  úgy őszintén, szerinted mit csinál egy kutya egész nap?
  Szüleim kertes házban élnek, két kutyájuk van. Napközben felváltva alszanak a tornácon, a kertben a fák árnyékában, télen a szobában. Esténként mennek sétálni.
  Az én kutyám lakásban élt. Napközben aludt, esténként 1,5-2 órát sétáltunk, futottunk.
  Kíváncsi vagyok, másnál ez hogy van?”
 • 17. +mondo 2012. május 23. 14:46
  „16. apollonius 2012.05.23. 14:37

  Nagyon súlyos szavak hogy aki kutyát tart a panelben az már állatkínzó . Remélem ha így gondolod fel is jelentetted őket állatkínzásért .”
 • 16. apollonius 2012. május 23. 14:37
  „Végre valami jó ötlet azoknak akik nem szeretik,ha a szájukba ugat a szomszéd kutyája!!! Én a panelban nem is engedném a kutyatartást,mert az egyenlő az állatkínzással....meg néha emberkínzással!!!!!!!!!!!!”
 • 15. windsor 2012. május 23. 13:04
  „Szerintem ha valaki felelősen tart állatot, akkor teljesen mindegy, hogy lakásban tartja-e vagy sem. Nekem lakásban van kutyám a belvárosban. A környéken mindenki ismeri és szereti, holott egy sokszor érdemtelenül meghurcolt fajtáról van szó. Volt, amikor 2 kutyám volt. Amikor a szomszédoknak feltűnt, hogy már csak egyikükkel sétálok, akkor nagyon sajnálták a dolgot. Sosem volt semmilyen konfliktusom velük a kutyák miatt, pedig én vagyok a legfiatalabb lakó a társasházban, úgyhogy akár rám is szálhattak volna unalomból a nyugdíjas szomszédok, de mivel mindent megteszek annak érdekében, hogy ne zavarjuk egymást, így sosincs gond. Több kutya megfordult már a kezeim és a lakás falai között, de sosem volt ugatás, hiszti, akkor sem, amikor nem voltam otthon. Direkt megkérdeztem a közvetlen szomszédot, mert ők irodaként használják a lakást, így napközben ott vannak. Egy normálisan tartott kutya akkor sem rendez hangversenyt, ha egyedül hagyják. Nem kutya, hanem gazda függő. Ha valakinek nem megy a normális kutyatartás, az ne tartson kutyát, mert a kutyának sem jó ha egész nap hisztizik. Az én kutyám a magányos óráiban alszik. Minden normálisan tartott kutya így cselekszik... Ami áthallatszik a szomszédba, az max a horkolása :)”
 • 14. hahaha62 2012. május 23. 12:45
  „jaja budapesti krt 34/ b ...mögött ott sz....rik a kutya...a gazdája meg néz bambán....nagy farkaskutya...hogy ugyi összeszedik.....hát...mé ...kéne,?????agyilag zokni nem érti miért...majd megy a panelproli gyerek oda játszani...és....innen jön a horror..........szép volt-régen volt-látam...hát????????????????????????????????

  helyes..kutyának és állatiasan viselkedő szomszédnak nincs helye társasházban,,,”
 • 13. állatbarát3 2012. május 23. 12:10
  „5. Tralala
  Csatlakoznék több előttem szólóhoz, kiegészítve, hogy a NEVELETLEN gyerekek hangoskodása, rohangálása a lakásban mennyire zavaró és bosszantó tud lenni.”
 • 12. Queenmargareth 2012. május 23. 11:33
  „5. Tralala 2012.05.23. 10:45

  Azok a kutyák annyi zajt sem okoznak, mint az állandó falfúrás!!!”
 • 11. SP 2012. május 23. 11:21
  „Nem tiltanám be az őrző, jelző kutyust a panelban sem.

  Trolin utazva hallottam,
  mert nem suttogtak, kb. 2 órája,
  kevesebb mint 16 éves csávó mesélte a hasonló korú hölgy ismerősének, hogyan kell eltulajdonítani, hogyan lehetett eltulajdonítani 9 db mobiltelefont a Tesco-ból.

  Ugyan most hibáztak
  mert az áruházban, mikor elkapták a haverjával, az kibeszélte ijedtében, hogy kint várakozik még két haver és náluk van a már ellopott 9 mobil.

  Nos négyen együtt
  sem érték még el az életéveket összeadva a nyugdíj kórhatárt.

  Van aki egyedül is idősebb.
  Kölcsönösen vigyáznak egymásra a kutyával, nagy szeretetben.”
 • 10. macs 2012. május 23. 11:12
  „7. virág25,
  vedd fel az ugatást és játszd le a szomszédnak!
  Egyébként, ha a tulaj nem fizet közösköltséget, akkor nem csupán a kutya liftezik ingyen. :-)”
 • 9. macs 2012. május 23. 11:09
  „Emlékeim szerint a lakók hozzájárulása eddig is kellett, ez nem újdonság. A gond csak az, hogy mindig van olyan szomszéd, szomszédok, aki/akik minden eszközzel igyekeznek betartani a kutyásoknak. Ez amolyan, "ha én nem érzem jól magam, más se legyen boldog" érzés által kiváltott hozzáállás.
  S mivel éveken keresztül kutyás voltam, engedtessék meg néhány tanács. :-) A kutyások, éppen szeretett kedvencük érdekében ne adjanak fel magas labdát a kutyát nem szeretőknek. Vigyenek magukkal zacsit és szedjék össze az összeszedendőket, ha véletlenül baleset történik a lépcsőházban, liftben mossanak fel, és mindig mosolyogjanak azokra, akikről tudják, hogy nem szeretik őket. :-)”
 • 8. SP 2012. május 23. 10:56
  „6.

  SZMSZ+ önkori rendelet.
  Közgyűlés, határozat. A határozat megtámadható. Bírósági döntés.

  De ez nagy cirkusz,
  és nem ingyen van, sem a kutyásnak, sem a közösségnek.
  Célszerű a kölcsönös tolerancia, kiegyezés.”
 • 7. virág25 2012. május 23. 10:52
  „Meghívlak hozzám. Az alattam lakónak van egy kicsi kutyája, aki soha nem ugat, ha otthon a gazdi. Azt meg nem hiszi el, hogy ha ő nincs otthon, akkor egész nap ugat! És még neki áll feljebb. Szerinted ez normális? És mellesleg nem fizet közös költséget már évek óta, így a kutya lifteztetés költségeit is a közösség fizeti. Helyette! Mondj valami törvényeset, mit lehet ilyenkor tenni?”
 • 6. mihalikné 2012. május 23. 10:49
  „T. Szerkesztőség! A Szeged Retek u.7/A.B társasház kutyatartó lakóinak a kedélyét is ugyan ez a téma borzolja!A legutóbbi lakógyűlésen merült fel ez a szankció. Ezzel kapcsolatban lenne néhány kérdésem,amire választ szeretnék kapni: 1.,Ha az alapító okiratban nem szerepel ez a kitétel,akkor is alkalmazni kell?-vagy új alapító okiratot kell készíteni.2.,Ha a kutya az A-lépcsőházban van,akkor miért kell a B,-lépcsőház összes lakójának az aláírása? 3., Csak a szomszédok,vagy az egész lakóközösség aláírása szükséges? 4.,Amennyiben ha nem jön össze az aláírás akkor mi lesz a kedvencekkel? Viszik a sintér telepre? Elaltatják? Ki kell rakni az utcára? Ilyenkor hol van az állatvédelmi törvény? Mit tehetnek az állatvédők?”
 • 5. Tralala 2012. május 23. 10:45
  „panelban alap betiltanám a kutyatartást...a kutya és a szomszédok érdekében is!”
 • 4. SP 2012. május 23. 10:31
  „Növényeket kitiltják a házból, és környezetéből.
  Most a kedvenc állatokon a sor.

  Hova jutunk?
  Üres betondobozokban, cellákban bekattant emberek halmaza.”
23 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aláírták a megállapodást a Konfuciusz Intézetről

Mindkét fél aláírta azt a megállapodást, amelynek értelmében elindulhat a Konfuciusz Intézet megszervezése a Szegedi Tudományegyetemen. Tovább olvasom