Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 23°C Még több cikk.

Rendeleteket alkotunk, közben a tinik vedelnek

Szeged - Azzal alighanem mindannyian egyetérthetünk, hogy senki sem örülne, ha az iskolák és az óvodák mellett kocsmák nyílnának, de vajon a gazdasági bejáratoktól mért távolságoktól függ-e, hogy gyermekeink isznak-e alkoholt vagy sem?
Nem a spanyolviaszt akarjuk feltalálni, amikor egy meglehetősen régi rendelet hiányosságait mutatjuk be, csak szeretnénk rávilágítani arra, hogy nem tegnap kezdődött a furcsa szabályalkotás a vendéglátásban, és egy évtized sem volt elég arra, hogy az illetékesek rájöjjenek: nem jó ez így senkinek. Legfeljebb azoknak, akik szeretnének minél hamarabb megszabadulni a problémáktól. Emlékezzünk csak az év eleji huzavonára a napi standolás körül. 

A vendéglátásra vonatkozó szabálykönyv sok furcsa regulát tartogat azoknak, akik be akarnak szállni a bizniszbe. Az egyik legértelmetlenebb szabály talán a már jól megszokott 200 méteres rendelet, amely ez év elején tovább szigorodott, bár a lényegén nem sokat változtattak. Tilos szeszt mérni az alsó- és középfokú oktatási, egészségügyi, gyermek- és ifjúságvédelmi intézmény bármely bejáratától számított 200 méteres közúti (közterületi) távolságon belül.

Időzítés és konyha

A rendelet

4/1997. (I. 22.) Korm. rendelet az üzletek működéséről és a belkereskedelmi tevékenység folytatásának feltételeiről

15. § (1) Tilos a melegkonyhás vendéglátó üzlet kivételével szeszes italt kimérni az alsó- és középfokú oktatási, egészségügyi, gyermek- és
ifjúságvédelmi intézmény bármely bejáratától számított 200 méteres közúti (közterületi) távolságon belül. 

A jogszabály alól kivétel minden olyan üzlet, amely már létezett a rendelet előtt. Rájuk mindez nem vonatkozik, csak az új belépőkre. Így fordulhat elő, hogy akár egy óvodával szemben is halálra ihatjuk magunkat, ha egy régi kocsmában tanyázunk, míg egy újonnan nyílt helyen legfeljebb kólázhatunk, ha a rendeletben említett intézmények valamelyike a közelben van. A jogszabály megkerülhető, ha az új hely tulaja konyhát nyit. Ebben az esetben adhat alkoholt a vendégeinek. Igaz, ez az üzemeltetés költségeit jócskán meg fogja emelni.

A szegedi Garaboncziás borozó igazi állatorvosi lova a kérdésnek. Sokáig a város peremén üzemelt a klub, nem is zavart senkit. Ihattak a vendégek, ahogy a torkukon lefért. Túl messze volt azonban a városközponttól, és mivel a nagykörúton kívül már nincs éjszakai élet Szegeden, Cziráki Zsolt, a tulaj úgy döntött: beköltöznek. Kerül, amibe kerül. Meg is találták a megfelelő helyet a belvárosban.

A környéken éppen bezárt egy középiskola, a legközelebbi általános a 200 méteres határon kívül esik. Úgy gondolták, nem lesz belőle baj. Hamarosan azonban konyhát kellett nyitniuk. Igaz, még szinte soha senki nem evett egy fia mustáros flekkent sem, de kell a konyha, ha szeszt akarnak árusítani. Az iskola mégis túl közel van.

Ha akarom, 200 méter, ha akarom, kevesebb

- Kiszámoltuk az elején. Az iskola főbejárata, amit a diákok használnak és a mi bejáratunk, amelyiken a vendégek bejönnek elég messze van. Több mint 200 méter a távolság. Igen ám, de a sulinak van egy gazdasági bejárata is. Még ezt is megúsztuk - kezdi el a kacskaringós történetet a tulaj, akivel a pultra támaszkodva beszélgetünk, ahol dohányozni nem lehet, mert már van konyha. Ezt egy másik paragrafus írja elő. - A suli gazdasági bejárata azonban, amelyiken egyébként diák nem megy be soha, már közelebb van, de még elég messze - folytatja mosolyogva. A történeten már ő is csak nevetni tud.

- Nekünk azonban van egy ajtónk, amit nem használunk. Az már belelóg a tiltott zónába. Az iskola gazdasági bejárata és a mi használaton kívüli ajtónk között nincs meg a szükséges 200 méter.

Sakk-matt

Cziráki Zsolt a Garaboncziás tulajdonosa először arra gondolt, hogy befalaztatja a használaton kívüli ajtót és kész, de hamar kiderült, hogy hiába tennék. A bűnös bejárat, amely legfeljebb 3-4 méterrel van közelebb az általánoshoz, mint az ideális távolság hiába falaznák be. A klubnak ugyanis van egy udvara is. Azon keresztül érkezik az áru. Ennek az udvarnak van egy kapuja, amely már jóval közelebb esik az iskola gazdasági bejáratához. A távolság legalább 10 méterrel csökken általa.

- Igaz, azon a kapun át nem lehet bejutni a pulthoz. A kaputól maga az épület is vagy 100 méter séta az udvaron át. A törvény szerint azonban a közterületen mért távolság számít, tehát az első olyan ponttól mérnek, ahol az én üzletem az utcával érintkezik, függetlenül attól, hogy azon a kapun be lehet jönni sörözni, vagy sem. Így most konyhánk is van. Meg szakácsunk is. Árulhatunk alkoholt, de ez havonta 200-300 ezer forint veszteséget jelent, hiszen alig akar itt enni valaki - összegzi a tulajdonos a vaskapu okozta galibát. - Arról nem is beszélve, hogy 18 év alattiaknak, akiket a jogszabállyal elvileg védeni akarnak tőlünk, nem is adunk alkoholt, hiszen ezt a törvény is tiltja. Azok, akik még nem múltak el 18 évesek, pecsétet kapnak a kezükre a bulikon. Így tudjuk kiszűrni őket - teszi hozzá Cziráki Zsolt.

- Talán kapunk rá engedélyt, hogy tanítás után konyha nélkül is adhassunk sört a vendégnek. Ha öt után nyitunk, elvileg megszabadulhatunk a konyhától, de ne kiabáljuk el - vázolja a reményeket a tulajdonos. Igaz, itt szemben hamarosan fekvőbeteg ellátó intézmény nyílik, és akkor nem tudom mi lesz. Lehet, hogy újra főzni kell - legyint rá végül.

Fókuszban az ifjúság?

Azzal alighanem mindannyian egyetérthetünk, hogy senki sem örülne, ha az iskolák és az óvodák mellett kocsmák nyílnának, de vajon a gazdasági bejáratoktól mért távolságoktól függ-e, hogy gyermekeink isznak-e alkoholt vagy sem? Vajon betért-e a jogalkotó Szeged vagy bármely magyar város kocsmáiba egy péntek estén? Látta-e, ahogy a szülők pénzén vett söröket, borokat, rövideket és minden egyebet kórusban tölti magába az ifjúság? Látta-e valaki a nonstop előtt csordába verődő kezdő alkoholistákat?

Látta-e valaki, hogy péntekenként nem "csak" decikről van szó? Nem csak pár pohárral isznak, mint ahogy azt egervári tinik tették néhány hete iskolába menet. Hét deci pálinkát ittak meg, amíg a suliba beértek. Végül a mentők vitték el őket, mert kissé a fejükbe szállt. Hét decit ketten. Egy felnőtt is kifeküdne tőle. Kiszámolta-e már valaki azt, hogy ahhoz, hogy ez ne így legyen - ahhoz, hogy a magyarok ne tinédzserként kezdjenek el inni -, milyen messze kell lennie egy kocsmának az iskolától? Csak mert úgy tűnik: 200 méter nem elég!

Olvasóink írták

59 hozzászólás
 • 59. dragboyz 2009. március 25. 17:36
  „Hát az...”
 • 58. flexsnake 2009. március 25. 16:06
  „57. hernyó :D”
 • 57. dragboyz 2009. március 25. 00:08
  „kaktuszkom
  Lehet... Tényleg kár idegelnem magam az ilyen....... na mind1! Én Relax-ban vagyok, csak evvel a "hernyó" komplexussal már idegesít.”
 • 56. kaktuszkom 2009. március 24. 22:32
  „Helló!

  Bocs, dragboyz, de kimeritő az idióta kötekedésed.

  Ha szerinted a flexsnake hülye, azt elég EGYSZER leírnod, és aztán menj babázni, vagy mittomén, mert így csak még jobban felhúzod magad, és neked árt, hidd el.

  RELAX!

  :) :) :)”
 • 55. flexsnake 2009. március 24. 21:20
  „51. hozzászólás dragboyz 2009.03.24. 14:45
  Megkapargatnám azt a gesztenyét elcsodálkoznál :D Aki nagyon kárál, na pont az ő kölke szúrja a hernyót :D
  Ha annyira ismernéd a kölyköd, nem itt tépnéd a szád :)”
 • 54. CID 2009. március 24. 20:16
  „http://www.delmagyar.hu/hodmezovasarhely_hirek/a_szivbeteg_david_nagy_alma_egy_bicikli/2092419/”
 • 53. Rehepapp 2009. március 24. 18:04
  „ahj. véleményem szerint a jó nevelés nem a vasfegyelmet és vasszigort jelenti. nekem is voltak botlásaim. de ahelyett, hogy "kéthétszobafogságsetelefonsesemmi", mindig meg lehetett beszélni. mert a tiltás meg dacot szül. a jó nevelés legfontosabb kulcsszava a bizalom szülő és gyerek között. hogy akkor is lehessen beszélni ha baj van. főleg akkor. a mintamintaság meg nem feltétlen jelenti a jó nevelést. ahol minden tökéletes(nek látszik) az már eleve gyanús. az mű. mert ott mindig van valami "mosolyogjunk és söpörjük a problémát a szőnyeg alá ne is lássuk mert akkor nem is létezik." nameg a gyerek ne azért ne igyon, mer én aztat mondom nekije hogy mánpediglen nem, hanem mert belátja, hogy nem attól lesz menő.. pf”
 • 52. man 2009. március 24. 16:24
  „Csak én láttam sok olyan "mintacsalád mintaszülő mintanevelő azéngyerekemnemiszikmerénaztmondomnekihogyrosszésőnemmondnekemellentsoha" sarjait tablettásboros hányásos stb... mámorban fetrengeni a belvárosban?
  Annyi okoska van ebben a városban aki a saját elcseszett életét akarja másokra erőltetni, szívesen megnézném az arcukat amikor a szeretett szófogadó porontyukat ez plázaklozet-videón látják viszont a neten...”
 • 51. dragboyz 2009. március 24. 14:45
  „50. flexsnake
  Ízlelgessed csak! Rád is fér..... Elég baj ha a szavad a gyerekeddel szemben szart sem ér! Ezen gondolkozz el! Tirpák!”
 • 50. flexsnake 2009. március 24. 14:02
  „44. hozzászólás dragboyz 2009.03.23. 22:42
  Tudod mit vegyél be...
  Tanulj meg fogalmazni.

  ízlelgesd a 46. -os hozzászólást. Akármit tilthatsz, akárki lehetsz, szart sem ér.”
 • 49. man 2009. március 24. 12:00
  „Annyira "jó szülők" itt néhányan, hogy akár nevelési road show-t is tarthatnának...”
 • 48. bambinaXX 2009. március 24. 04:31
  „32. comet! sztem is nagy marhaság a sörkert sörnélkülisége.. oda leginkább egyetemisták járnak, ők pedig nagykorúak, (ráadásul nyáron van nyitva sztem akkor már vizsgaidő van, nem szorgalmi?). amúgy meg csop. társaim óra után mentek a vízműbe, v máshova - aki akar, az megtalálja a helyét, módját, hogy igyon. aki pedig ilyenért hullik ki az egyetemről, az nem is oda való..
  (amúgy a sörkerttel szemben is van ovi - v bölcsi?)

  Vmit félreértenek egyesek! Nem az ovisok mennek a kocsmába, nyilván nem ilyen ok miatt nem jó, ha a közelben kocsma van..
  A 14-18évesek megszerzik maguknak a piát vhogy(megkérnek egy idősebbet, h vegye meg) ez világos de ovi, suli KÖZELÉBEN azért ne kelljen már kerülgetni a részegeket v az összehúgyozott/hányt járdát, amikor kisgyereket hoznak/visznek...
  Sztem ez tipikus marhaság egyébként: az elv szép és jó - de mi van, ha TE épp a kocsma mellett(közelében) lax? akkor is kénytelen vagy kerülgetni a részegeket a járdán a kisgyerekeddel.. uh. sajnos akkor is láthatja :(”
 • 47. Rehepapp 2009. március 24. 00:18
  „Azzal egyetértek, hogy ne nyíljon óvodára a kocsmaajtó a sok fetrengő alkoholista miatt. De ez a törvény ez röhej. Mert nem értem, mi különbséggel működhet vígan az ovi mellett a Jate, és miért nem a Garaboncziás egy olyan suli közelében, amit én egyébként még egyszer nem is láttam, hogy lenne. (azt nem is említvén, hogy a főbb történések a Garabban hétvégén, illetőleg olyan időpontban folynak, amikor aztán az iskola közelébe nem megy senki). De ez annyira magyar. Hozunk is törvényt meg nem is, nagyon ne kavarjuk meg a szart, de azért inkább rosszabbat teszünk mint jobbat végeredményben. Hagyjunk csak egy halom kiskaput, hogy a cimborákkal ne szúrjunk ki, stb. Kabaré, de tényleg.”
 • 46. Yossarian 2009. március 23. 23:40
  „ez az egész úgy hülyeség ahogy van! tényleg azt gondolja valaki, hogy ha egy ovoda közelében vendéglátó hely nyílik, akkor majd az ovisok átugranak időnként egy felesre??? vagy ha az iskolák tíz kilóméteres körzetéből kitiltják a kocsmákat, akkor majd nem isznak a fiatalok??? mikor fogjuk már fel, hogy a bezáratások, tiltások, korlátozások sosem vezetnek sehova. ha egy fiatal italozni akar, akkor fog is. hatalmi szó, erőszakos tiltás nem vezet sehova.”
 • 45. dragboyz 2009. március 23. 22:46
  „Rehepapp
  Erről beszélek én is, de egyesek csak kötözködni járnak ide! "Ha meg akar lógni akkor meglóg" pfffff ennyi szavad sincs, hogy egy gyereknek megmond mikor mehet el otthonról? Te tudod miről beszélsz? Szerintem te vagy az akinek fingja sincs itt az egészről! De írjad csak, úgy is mondasz még valami kiégetőt!”
 • 44. dragboyz 2009. március 23. 22:42
  „flexsnake
  Vedd be a gyógyszered és feküdj le! Annak több érteleme lesz!”
 • 43. juccccc 2009. március 23. 21:47
  „Nem tudom már ki írta,de én pl. nem tudom,hogy hová költözött a Garabonciás, és a leirtak alapján sem jöttem rá pontosan. szoval ai azt irta hogy ráleht jönni... szeritem szó sincs erről”
 • 42. flexsnake 2009. március 23. 21:41
  „40. hozzászólás dragboyz 2009.03.23. 21:05
  Nagyon zsibbadt vagy .... Fogalmad nincs miről beszélek, de akkor ne kommentáld.
  Az hogy mikor van az utcán és mikor nem az italtól függ meg persze nem tőled :) Ha meg akar lógni akkor meglóg. Bizonygatod itt hogy te vagy a legjobb szülő de akkor nem itt vernéd a nyálad egész nap :D
  Majd felnősz egyszer te is.”
 • 41. Rehepapp 2009. március 23. 21:31
  „dragboyz, tökéletesen egyet értek. Ugyan még nem vagyok szülő, és azt is belátom, hogy manapság nehéz dolog szülőnek lenni, de igenis a nevelésen múlik a nagyja. Ha rendesen nevelik a gyereket, megtanítják arra, mi a jó és mi a rossz és legfőképp, hogy _miért_. Illetve a gyereknek van esélye _mindent_ megbeszélni a szülővel, akkor a gyereknek lesz is annyi esze ideális esetben, hogy adott helyzetben fel tudja mérni mi a jó és mi nem az. A tini korom nincs olyan messze, eléggé emlékszem. Nem tiltottak semmit, csak kérték, hogy legyen helyén az eszem. Ráadásul "rokker, hínárhajú csűrhében szocializálódtam (éljenek a sztereotípiák), és sem akkor sem azóta nem dohányzom és alkoholista sem lettem. Mert hét éves korom körül feltettem a kérdést gyárkémény édesapámnak, hogy "apu, mi olyan jó a cigiben?" és azt a választ kaptam, hogy "hát próbáld ki", na attól a fél slukktól majd meg fulladtam, azóta is hányok a füsttől. Ami a Garaboncziást illeti: pont nem az igénytelen kocsma lenne a fő profilja. Hanem ahol a diumdisu igénytelenség helyett élő zenét lehetne játszani és hallgatni. De a városnak tényleg ez a heppje, hogy a kreativitás írmagját is kiirtsa. (városi rock klub, ami azóta is folyamatosan nyílik amióta kidobták a régi helyről ugye...) aztán csodálkozik, ha a kölkök az utcára mennek. Már megint nem tudtam rövid lenni, de a lényeg, hogy minden a nevelésen múlik. Ez meg amit Colossal és a Garaboncziással művelnek, banális. Ezen tényleg csak nevetni lehet.”
 • 40. dragboyz 2009. március 23. 21:05
  „Te még mindíg mással neveltetnéd a gyereked de nem baj..... mondjad csak.
  "ÉS ez nem nevelésen áll hanem azon hogy sokkal több időt tölt egy közösségben aminek a tagjai az iskolatársak" Na igen ha a szülő már leszarja, szerencsétlennek valakivel lenni kell! 11 után mit keres azutcán egy 14 éves, de 8 után se sok keresni valója lenne, dehát mindent nem tilthat az ember, de akkor is a szülő engedi el.
  És én egész jól megoldom a problémáimat, és nem másokra, meg közösségekre próbálom ráfogni! Mert ugye az könnyebb......”
59 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csavard fel a szőnyeget - Szavazzon a legnépszerűbb dalra!

Javában tart a delmagyar.hu videoszavazós játéka, amelyben olvasóinkra bízzuk, hogy eldöntsék: melyik a legjobb Hungária-sláger. Tovább olvasom