Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Rendezett lesz az egykori KGST-piac

Szeged - Húszéves történetében több változást megélt a Cserepes sori piac – kereskedői az idén nagy átalakításba fogtak a túlélésükért. Az eddigi terület felére húzzák össze magukat a rendszeres árusok, külön helyet kapnak a hétvégi kereskedők és az őstermelők.
Hatfős brigád dolgozik a Cserepes sori piac bódésorán délutánonként, amikor elül a forgalom. Költöztetik a palával fedett asztalokat. A Szabadkai úti sarokból beljebb telepítik a fémárudákat; előbb vágnak, bontanak, selejteznek, hogy arrébb, az új „címen" megint összehegesszék, -csavarozzák az építményeket.

Kis Béla háztartási felszereléseit közvetlenül a bejáratnál árulta 1992 óta. Azt mondja, átírta az élet a Cserepest, most hátrébb került az üzlete. Nem bánja, így is szemben van a bejárattal. Egy nap alatt kiköltözött, átemeltette a bódéját daruval, és visszarendezte a portékáját. Úgy számol, összesen 70 ezer forintot költ, mert most látni, hogy a kopottas üzlet eddig földbe süllyesztett részét hangos harapásokkal eszi a rozsda, festeni kell. Pufi, a kínai árus már közelebb húzódott a kínai sorhoz. Ez marad a helyén, mert eddig is komplett volt. A férfi tört magyarsággal magyarázza a lényeget: jó lesz együtt, vonzzák majd a vevőket.

Maguk bontanak, építenek a Cserepes soriak Fotó: Segesvári Csaba
Maguk bontanak, építenek a Cserepes soriak
Fotó: Segesvári Csaba

Az „előszoba" változik tehát: a villamos felől úgy rendezik át a piacot, hogy egymás mellé kerüljenek az asztalsorok, és mintegy betereljék a vevőket a bódés „sétálóutcákra". A kínaiakét már el is nevezték viccesen Kárász utcának. Gaskó János táskás divatsarkával kezdődik a Kígyó utca, tegnap éppen ezt töltötték fel üzletekkel. Mire reggel a pultok, dobozok, bódék gazdái megérkeznek, már az új helyükön pakolhatják ki az árujukat. Gaskó János szerint visszatér a köztudatba, hogy aki spórolni akar, a Cserepesre jár. A jólét ugyan elcsábította a kuncsaftok javát a plázák, a hipermarketek, a belváros felé, de most a kényszer visszahozza őket.

Az átköltöztetést minden kereskedő elfogadta. Érzik, hogy meg kell tenniük a magukét a boldogulásukért. Nem panaszkodnak, glancolják a talpalatnyi üzleteket. Az is megtalálja majd a számítását, aki fűtött próbafülkés üzletre számít, márkás áruval. Nyárra új asztalsorokat telepítenek, hogy a szűkülő Mars térről befogadhassák az őstermelőket. Gondolnak a külcsínre is; csakhogy a rozsdás bádogkerítés átfestése annyiba kerülne, mint az egész átépítés.

Rendezett lesz az egykori KGST-piac - KÉPGALÉRIA

Hegeszt az igazgatóhelyettes

A Cserepes sori piac a szerb háborúra épült, azóta a vízum is korlátozta a keresletet. A megmaradt vevőket jobb kiszolgálással kell megtartani. Ezért, hogy ne kelljen bolyongani a 30 ezer négyzetméteren az árusok után, átcsoportosítják őket – a terület felére. Akik csak szombaton árulnak, azokat is egy helyre irányítják. Húsvét után új asztalsorokat építenek fel. Ezzel koncentrálódnak a kereskedők és a vevők, csinosabb környezetben. Áremelés nem várható – hallottuk Erdős Istvántól, a Cserepes sori Piac Kft. humánerőforrás- és marketingmenedzserétől. Az igazgató helyettese – merthogy saját erőforrásaikat kiaknázva építkeznek – szabadidejében hegeszt, ha kell.

Húsz év

1989: A Szent István térről a Cserepesre költözik a „KGST-piac". Megalakul a Cserepes Sori Piac Kft. 1994: a 16 ezer négyzetméteres terület 22 ezerre bővül, csatornáznak, aszfaltoznak. 1995–96.: megépül a parkoló. 2004: környezetvédelmi beruházást hajtanak végre, olajfogót építenek be a parkolóba. 2007: bekerítik a parkolót. A piac alapterülete (a parkolóval együtt) már 45 ezer négyzetméter. Az elvégzett saját erős beruházások értéke 150 millió forint. 2008: ingyenes a 15 ezer négyzetméteres parkoló. 2009: a nagy átalakítás.

Olvasóink írták

 • 15. IVY 2009. március 20. 09:44
  „Továbbra sem lesz az életem része.
  Messze van hozzám és a tömegközlekedés (busz) is kritikán aluli arra.”
 • 14. bambinaXX 2009. március 19. 14:31
  „és mi lesz mögötte a putrival?”
 • 13. babocska 2009. március 19. 08:44
  „Rendezetteb lesz és megszépül,itt az eladóval kapcsolatban van az ember.A multinál lejárhatod a lábad mig egy eladót is találsz.Amennyiben keresed amit nem találsz,s közben Ő sem tudja,mert nincs is áruismerete.A piacon pedig alkudhatsz is.Aldi ha odaköltözik mellé,esélye se sok,mert örült drágán árul és akinek nincs pénze,az úgyis a Cserepesre megy,meg a vásárba.Az biztos a vizum sok vásárlót elvitt,mert az is a szerbeknek pénzbe kerül.De,hogy miért nem lehet ingyen a magyar származásunak,hogy anyaországába bejöjjön,nem tudom megérteni?A nagy politikusok csak a mellüket döngetik,ilyenkor hol is vannak?Az pedig ,hogy a piacon egymás mellett lesznek,nem kell összejárni,ha valamit keres az ember,okos ötlet.Igény lesz rá,mert kispénzü ember van ,de sok.”
 • 12. Kasza 2009. március 19. 00:57
  „SAJNOS EZ IS CSŐDBE FOG MENNI MEG ÖLI A SOK MULTI,HISZ MÁR A PARKOLÓJA IS INGYENES. MINDENKI MEHET AMERRE LÁT KÖSZI BOTKA PAJTÁS.”
 • 11. joy 2009. március 18. 22:19
  „"...A kínaiakét már el is nevezték viccesen Kárász utcának..."
  Precíz!
  A belvárosi Kárász utcában is ugyan azokat a kínai cuccokat árulják, csupán árban különbözik némileg.
  :o)

  "...Gaskó János táskás divatsarkával kezdődik a Kígyó utca, tegnap éppen ezt töltötték fel üzletekkel..."
  Mármint az utcát töltötték föl üzletekkel, vagy a divatsarkot!”
 • 10. misztral 2009. március 18. 22:15
  „Jó lenne, ha "csinosabb" lenne a Cserepes sori piac, de én így is szeretem. Szórakoztat a sokfélesége, kedvelem az ismerős árusokat, és élvezem, ha süt a nap nézelődés közben.”
 • 9. abrakapokusz 2009. március 18. 20:31
  „Jó lett volna olyannal iratni a cikket, aki össze tudja hasonlítani a "Lengyel Piacot" a Szabadkai Piaccal.
  Ott négy hatalmas fedett csarnokban kulturált körülmények között lehet vásárolni.
  Ráadásul igazi délszláv hangulatot áraszt. Van amikor csak a hely hangulatáért járunk ott egyet...

  A piac legyen piac jellegű, ne elfuserált pláza.”
 • 8. rozator 2009. március 18. 20:09
  „Azért annak is volt hangulata amikor aSzent István téren mondta az árus hogy minyimum mádám!”
 • 7. persona 2009. március 18. 20:08
  „Jéé, az ott a Feri! Már lassan őskövületnek számít a piacon..:)”
 • 6. arvisura 2009. március 18. 19:39
  „A vásárok és piacok már nagyon régóta biztosítják a lakosság számára az ellátást.
  A sajnálatos, hogy szinte minden városban a hagyományosan kialakult piacok mellé odaengedték települni az üzletláncokat.
  Szerintem sokkal hangulatosabb a vásárlás egy piacon, ahol meg lehet az eladóval beszélni az igényeinket. Egy multiban szinte csak a kasszasoron találkozunk alkalmazottal, ha kérdés merül fel, akkor keresgélni kell az eladót, és ha találsz, nem biztos hogy ért hozzá.
  Érdekes, amikor virágoztak ezek a piacok és vásárok, akkor a lakosságnak is jobban ment.”
 • 5. flexsnake 2009. március 18. 18:53
  „4. ezt jó hogy említetted. Ahhoz képest minden jobb :D
  Régen még a másik sarkon is plédről árultak, aztán egyre beljebb költöztek. Az ilyen vásároknak, piacoknak hangulata van. De azért nem olyan mint egy kirakodó vásár :D”
 • 4. andrisne 2009. március 18. 17:42
  „Nem mondom,hogy szép,sőt!!!!!!!De igény volt,van és úgy tűnik ezután is lesz rá!!!!!Akinek meg nem tetszik,az ne járjon oda.Egyébként a Józsefvárosi piachoz képest még tiszta és biztonságos is.”
 • 3. imna 2009. március 18. 17:39
  „Ti értitek hogy merre költöztetik a bódékat beljebb? -mert én nem. Szerintem a cikkből végképp nem derül ki; vagy az is lehet, azért nehéz felidézni számomra a helyet, mert az utóbbi években rengeteg turkáló nyílt és nem járok arra...”
 • 2. petermeister 2009. március 18. 16:46
  „én most voltam először pár napja. (nemrég költöztem Szegedre). Hát... Nagy élmény volt, mert ilyent már rég nem láttam. Még vásároltam is, így nem tudom azt mondani, hogy le kell dózerolni. Sajátos íze van, hangulata. Annak örülök, hogy kicsit normálisabbak lesznek a körülmények, de szerintem meg lehetne menteni. Az igény is biztosan megvan rá, különben nem lenne ott egyetlen árus sem. Másrészt nap mint nap mellette megyek el a munkahelyemre, undorító látvány. Ha valaki a Szabadkain jön be Szegedről, lehet, hogy visszafordul. Szóval legyen szebb kicsit, de maradjon. :)”
 • 1. Szecskamester 2009. március 18. 16:40
  „Le kellene dózerolni az egészet...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pácban a kis patikák

Szeged - Egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülnek a kisebb forgalmú gyógyszertárak Szegeden is, bár – a vásárhelyiekkel ellentétben – még egyik sem húzta le a rolót. Tovább olvasom