Délmagyar logó

2016. 10. 25. kedd - Blanka, Bianka 12°C | 19°C

Rendhagyó tanítási óra bivalyokkal

Mórahalom - A mórahalmi Nagyszéksós-tó élővilágával ismerkedtek tegnap az ásotthalmi erdészeti szakiskolások. Nyárig rendhagyó természetvédelem-órán vehet részt a megye 43 iskolájának 10 ezer diákja a Megyezöld 2011 programban.
Bivalyokat figyeltek meg Mórahalom határában a Nagyszéksós-tónál hétfőn a csongrádi Bársony-szakközépiskola diákjai, tegnap az ásotthalmi Bedő Albert erdészeti szakiskola kilencedikes és tizedikes tanulói. Az ásotthalmi osztályok rendkívül élvezték a három kilométeres sétát, főként azért, mert – mint elárulták – matematika-, kémia-, angol- és irodalomóráról maradtak le a rendhagyó környezetismeret-óra kedvéért. A bivalygulyát többször bemutattuk már lapunkban. A mostani létszámellenőrzésnél Rómeó bika oldalán 43 tehenet és 20 borjút számolhattunk össze. Persze csak óvatosan, a villanypásztortól is távol; mert párzási időszak lévén a 600 kilós tenyészállat féltékeny minden idegenre. Rengett a föld a patái alatt, ahogy beindult a szikes tó partján háreme védelmében. Az erdészpalánták nem győzték fényképezni a szilaj bikát, de fotogénnek találták azt a tehenet is, amelyiknek egyik szeme fekete, a másik fehér.

Alsós általános iskolásoknak természetvédelem-, felső tagozatosoknak és középiskolásoknak környezetvédelem- órákat tart a szabadban és az iskola falai között a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága (KNPI) a megyei önkormányzat Megyezöld 2011 nevű programjában. A közel 2,2 millió forintos költség háromnegyedét a Rendezvényház Nonprofit Kft., a többit a nemzeti park állja. Februártól a tanév végéig 43 megyei általános iskola és megyei fenntartású oktatási intézmény 10 ezer tanulóval vesz részt a programban.

Tessék mosolyogni! Készül a fotó a bivalycsordáról. Fotó: Frank Yvette
Tessék mosolyogni! Készül a fotó a bivalycsordáról.
Fotó: Frank Yvette

– Öttömöstől Pitvarosig, Szentestől Ásotthalomig arra akarjuk rádöbbenteni a fiatalokat, hogy akaratlanul is milyen rossz beidegződéseket tanulnak meg otthon, illetve az internetről, reklámokból – fogalmaz a programról a KNPI koordinátora, Ábrahám Krisztián környezeti nevelő. Ezért mutatják meg nekik a Nagyszéksós-tó, a csanyteleki Csaj-tó és a szegedi Fehér-tó élővilágát.

Cowboy az űrben

Ábrahám Krisztián tanmesében hasonlítja össze az elavult és a környezettudatos gondolkodásmódot. A cowboyok jelképezik a régi világot, amikor Amerika felfedezése után számolatlanul ölték le az állatokat, irtották ki az erdőket, mintha végtelen lenne a készlet. Az űrhajósok ezzel szemben a rideg ürességben keringenek egy kabinba zárva, ahol számláló mutatja, mennyi vizet, levegőt, energiát kell beosztaniuk. Az emberiség – hangsúlyozza a szakember – úgy viselkedik, mint cowboy az űrhajóban.

Olvasóink írták

  • 1. saturnus 2011. március 30. 12:50
    „A bivajok vad állatok ezt ne feledjük el! Sohasem lehet tudni mikor és miér megvadulhatnak és kitörhetnek a karámbol,vagy arról a területről ahol tartózkodnak. Eltiporhatják az embereket életek kerülhetnek veszélybe. Az az egy szál drót semmitől sem véd meg,ha csordában megvadulnak. Ha megtőrténik a baj akkor találni fognak felelősöket,most nem?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szocialista részországgyűlés Szegeden

A parlament MSZP frakciója tartott szerdán részországgyűlést az IH Rendezvényközpontban. Olvassa el online tudósításunkat az eseményről! Tovább olvasom