Délmagyar logó

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Rendőr lőtt Szeged belvárosában

V. Józsefet önbíráskodás miatt akarták előállítani hétfő délelőtt az Attila utcából, de a férfi késsel támadt a rendőrökre.
„Dobja el a kést! Dobja el a kést!" – hallották a rendőri felszólítást a szegedi Attila utca 14. szám alatti társasház lakói lépcsőházukban hétfő délelőtt. Az egyenruhások a felszólítást a ház második emeletén élő V. Józsefhez címezték, akit önbíráskodás miatt akartak előállítani a rendőrségre – az 59 éves férfi ellen elfogatóparancs volt érvényben.

V. Józsefnek a lakók elmondása szerint több rendőrségi ügye volt, hivatalos értesítőit és leveleit jó ideje nem vette át – ezért érkeztek a lakására a rendőrök hétfőn. A társasház lakói nevüket nem vállalva beszéltek szomszédjukról, akitől tartanak, hiszen évtizedek óta megkeserítette életüket összeférhetetlen természetével. V. József egyik szomszédját a nyáron életveszélyesen megfenyegette, másiknak egyik fontos postai küldeményét vette át, amelyet napokig nem volt hajlandó odaadni neki. A férfi garázsát nyáron elárverezték, és amikor az új tulajdonos a férfi dolgait pakolta ki, V. József rátámadt, megragadta a nyakánál, és a földre rántotta.

Az Attila utca 14-es számú ház. Fotók: Frank Yvette
Az Attila utca 14-es számú ház. Fotók: Frank Yvette

Fegyver csak végső esetben

Számos esetben használhatja a rendőr pisztolyát, ám lőfegyverhasználatnak csak a szándékosan, személyre leadott lövés minősül. A lőfegyverhasználatot főszabály szerint számos más felhívásnak kell megelőznie. Csongrád megyében az elmúlt években a mostani eseten kívül csak kétszer kellett emberre lőni a rendőröknek. Idén júniusban fúródott golyó egy ceglédi férfiba Kistelek külterületén, miután három kábeltolvajt ért tetten egy rendőr. A tolvajok a rendőrre támadtak, aki ezután nyúlt fegyveréhez. Tavaly októberben Apátfalván lőttek emberre, miután egy osztrák férfi a Hummerjével halálra gázolta az őt megállítani akaró motoros rendőrt. 
– Huszonhét éve él a társasházban, az elmúlt négy évben indult el lefelé a lejtőn. Korábban jól menő vállalkozó volt, több lakása és autója volt. Munka közben érte egy közlekedési baleset, és mire felgyógyult, a vetélytársai már kiszorították a piacról. Tudomásom szerint ekkor vett fel hitelt svájci frank alapon, amelynek aztán nem tudta fizetni a részleteit. Négy éve a közös költséggel is tartozik – mesélte az egyik szomszéd.

A társasházban sokan voltak otthon a lövés eldörrenésének percében, ami az elmondások alapján nem járt különösebben nagy zajjal. A rendőrök kopogtattak V. József ajtaján, aki a benyomuló zsarukra már kivont késsel várt. A lövést leadó rendőr V. József mellé célzott, majd erősítést hívtak. A házat pillanatok alatt tucatnyi rendőr szállta meg.

– Az erősítés megérkezése után a férfit előállították, személyi sérülés nem történt. Az ügyben felfegyverkezve elkövetett, hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt folytat nyomozást a Szegedi Nyomozó Ügyészség. A férfit kedden hallgatjuk ki – tájékoztatta lapunkat Szanka Ferenc ügyészségi szóvivő. V. József ajtaján hiába kopogtattunk, azt senki nem nyitotta ki: a lakás zárja rendőrségi ragasztószalaggal volt lezárva.

Korábban írtuk:

Késsel támadt a rendőrökre egy férfi ma délelőtt az Attila utcában, a 14-es szám alatt. V. Józsefet - elfogatóparancs alapján - önbíráskodás miatt készültek előállítani az egyenruhások, de a férfi nem akart velük menni, és a lakásába belépő rendőrökre késsel támadt. Az egyik rendőr többszöri felszólítás után leadott egy figyelmeztető lövést, majd erősítést kértek a helyszínre. A férfit végül sikerült előállítani a rendőrségre, személyi sérülés nem történt.

Lepecsételve
Lepecsételve

Az eset kapcsán az ügyészség felfegyverkezve elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt folytat nyomozást. Információnk szerint a férfit holnap hallgatják ki.

A házban lakók elmondták, hogy V. Józseffel már évek óta rossz viszonyban voltak, több feljelentést is tettek a férfi ellen. Az egyik szomszédot a nyáron életveszélyesen megfenyegette, míg elálverezett garázsának új tulajdonosára pedig rátámadt.

Olvasóink írták

33 hozzászólás
12
 • 33. MarcusPhoenix 2013. november 06. 09:19
  „32. Nem az életkor szabja meg a figyelmeztető lövés jogosságát ebben az esetben és nem is a helyszín. De nem vitatkozom, mert gondolom oldottál már meg ilyen szituációt.”
 • 32. 3evesférfi 2013. november 06. 07:07
  „31. SP 2013.11.05. 22:44 Jol irtad! 30. MarcusPhoenix 2013.11.05. 22:06 Egybol fegyver?! Egy lakasnal indokolatlan egy 59-evessel szemben.”
 • 31. SP 2013. november 05. 22:44
  „ok, túlkombináltam”
 • 30. MarcusPhoenix 2013. november 05. 22:06
  „28. Szerinten egy szájba vágás után is itt kárálna mindenki. Teljesen mindegy, hogy mi történik, valakinek mindig b...a valami a csőrét és mindenki okosabb, mint azok akik ott voltak. Hogy mennyi professzionális rendőr bújkál köztünk álruhában.
  29. Lehet nem fogalmaztam tisztán, de a lakás témát vitatjuk.”
 • 29. SP 2013. november 05. 20:19
  „""Szerinted mit kellett volna?""

  Rendőri intézkedés kezdetén már
  észre kellett volna venni, hogy a sofőrnél valami nincs rendben. Akár a korábbi tanulmányaiból vagy rutinból merített tapasztalatból.

  Hagyni kellett volna
  szabadon tovább haladni legalább a lakott területen túlra. Mások, lakosság veszélyeztetése miatt.

  Rádión kérhettek volna
  ezek után erősítést, szaktanácsokat.
  Technikai útzárral nagyobb baj nélkül a teljesen nem tiszta járművezető, járműve megállítható lett volna.

  Nem lenne most áldozat sem, rendőrgyilkos sem.”
 • 28. Francois 2013. november 05. 20:11
  „27. MarcusPhoenix 2013.11.05. 19:48 59-éves férfi, hangosan rákiáltok, ennyi! :) Vagy ha ketten voltak a rendőrök, sz...ba verem és mondom neki, jó testvérem itt az idéződ, ballagj be, én sem teszek feljelentést , te se, úgy Pesties intézkedés! :) D nem tudjuk mi volt,hogy volt, de egyből fegyvert?! És ha vissza pattan a golyó?! Egyébként mibe lőtt, a padlólapba?! 2013 -as törvény szerint, ha az ürgének igaza van, nem biztos hogy jogos fegyverhasználat! Itt lezárnám , engem nem izgat! :)”
 • 27. MarcusPhoenix 2013. november 05. 19:48
  „26. Egyből? Ha jól olvasom, akkor felszólították többször is. Szerinted mit kellett volna? Én nem merem bírálni az intézkedést, mert nem tudom mi volt a szitu. Az újságírók által leírtak egy sima pletykával érnek fel. Hozz jó döntést fél másodperc alatt! Ha már itt tartunk. Írd már le nekem, hogy mi is lett volna a helyes eljárás!”
 • 26. Francois 2013. november 05. 19:07
  „25. MarcusPhoenix 2013.11.05. 17:50 Nem fordultam a rendőrség ellen, de mért kell egyből lövöldözni?! Ezt nem értem! Abban viszont biztos vagyok ha nem lőnek rá anno Thomas B-re, lehet nincs tragédia! Mellé lakáson, belül hova a francba tud célozni?! És ha van gyerek vagy valaki a környezetében?!”
 • 25. MarcusPhoenix 2013. november 05. 17:50
  „24. Nem hiszem, hogy a rendőrség tekintélye 100%-ig személyi feltételeken múlik. Tettek ezért az állapotért sokat és sokan. A kés elleni harc terén biztos igazad van, hiszen a sajtóból tudom, hogy van benne gyakorlatod. Honnan tudod milyen kondiban volt az az 50-es? Milyen érdekesen ellene fordultál a rendőrségnek. Én nem pártolom őket, nem tudom hogy mennek ott a dolgok, de ha valaki késsel állna velem szemben, akkor nem biztos, hogy mellé céloznék.”
 • 24. Francois 2013. november 05. 14:53
  „14. MarcusPhoenix 2013.11.05. 09:15 Mi vicc?! Hogy az előzmény az volt a gázolásnál, hogy Magyarcsanádon már rá lőttek?! Ez igaz erről senki nem tudott! Egyébként elég baj ha két kiérkező rendőr nem tud megfékezni egy 50-es embert! Talán olyan rendőröket kellene alkalmazni , akiknek van tekintélyük is! Azt vizsgálják mért támadt rájuk?! Lehet a garázsa is szép árért ment el az új tulajnak, ahogy lenni szokott egy árverésen!”
 • 23. SP 2013. november 05. 14:18
  „21., 22.

  Nem jó,
  hogy a lakótelepen lőtér van.
  Kint a reptér mellett, máshol, pl. a libalegelőn kellene pufogtatni.

  De
  az általam említett lövések,
  legalább is a hangja alapján, a taxi állomás- kocsma felől jöttek. Pár perccel a két dörrenés után rendőrségi járművek is a helyszínen voltak. Legalább kettő.”
 • 22. MarcusPhoenix 2013. november 05. 12:01
  „21. Szép környék lett ez a felsőváros. Lassan lehet gyakorolni a városi harcot. Az erkélyről lövöldözőnek meg be kéne pattintani egy 40 mm-es puskagránátot.”
 • 21. olvasock 2013. november 05. 11:44
  „14! Nem a lőtéren lövöldöztek a múltkor sem az esti órákban. SP a múltkor írta, hogy a kocsma környékén, 31-én pedig egy lakás erkélyéről lövöldözött egy <moderálva>.”
 • 20. pachakuti 2013. november 05. 11:14
  „Azért egy antiszociális pszihopatát (akit ráadásul bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt elő kellett volna vezetni) nem kellene védeni, meg a bankokat és a szomszédokat belekeverni az ügybe! Pláne, hogy a jóravaló,kedves késes támadó előéletéről semmit se tudunk.”
 • 19. vakanyad 2013. november 05. 11:07
  „Sajnálom ezt az embert.
  A kormány mikor fogja hazazavarni ezeket a külföldi uzsorabankokat akik milliók életétt tették tönkre?”
 • 18. igazságkereső 2013. november 05. 10:31
  „Svájci frank alapon!Ezzel tettek tönkre a bankok Magyarországon közel másfél millió embert! Minek kell, kellene még történnie ahhoz, hogy az illetékesek végre és végleg rájöjjenek a bankok trükközéseinek nagyon súlyos és évek hosszú sora óta tartó következményeinek visszamenőleges és végleges felszámolásának elkerülhetetlenségére!A maszatolást és a további trükközésnek kellene már véget vetni!! Pont!!”
 • 17. alfoldi 2013. november 05. 09:59
  „egy régi példa:
  http://nol.hu/belfold/20131102-ne_faraszd_magad_endri”
 • 16. Faktor 2013. november 05. 09:31
  „Biztos vagyok abban, hogy míg pénze volt, akkor voltak barátai, és családja is.”
 • 15. micz 2013. november 05. 09:22
  „Én az egészben csak azt nem értem, hogy az újságíró miért kopogtatott a lakás ajtaján, amikor látta, hogy rendőrségi szalag van a záron. Gondolom meglepődött volna, ha valaki kinyitja.”
 • 14. MarcusPhoenix 2013. november 05. 09:15
  „8.SP. Szeged városi lövészklub, Etelka sor 17. esetleg? (bár nem tudom működik-e még)
  12. Francois. Remélem ez valami vicc a részedről. Elég komoly csalódás lenne.”
33 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Darvasi László mesélt a Somogyiban

A 3emeletes mesekönyvet mutatta be a gyerekeknek hétfőn a szegedi Somogyi-könyvtárban Darvasi László. (képgalériával) Tovább olvasom