Délmagyar logó

2017. 11. 21. kedd - Olivér 1°C | 8°C Még több cikk.

Rendőrkézen a trükkös pénzforgatók

Szeged – Csalássorozat miatt került rács mögé az a két 36 és 34 éves román férfi, akik az ország számos városában különböző bankokat járva jutottak pénzhez trükkös módszerükkel.
„Nincs új a nap alatt" – ezzel a mondattal kezdte ma délelőtti sajtótájékoztatóját Zélity László szegedi rendőrkapitány, aki egy banki csalássorozat két gyanúsítottjának trükkjeiről számolt be.

A 34 és 36 éves temesvári férfi a '90-es évek közepén gyakorta használt pénzpörgetés módszerét porolta le: általában 20 darab 20 ezrest adtak oda különböző bankok pénztárosainak azt kérve, hogy váltsák át nekik 10 ezer forintosokra. A 10 ezresek átvétele után arra hivatkoztak, hogy meggondolták magukat és az összegért eurót szeretnének. Mivel a pénztárosoknál nem volt euró, visszakérték a 20 ezreseket, amiért ők a 10 ezreseket adták vissza. Csak jóval később derült ki, hogy a kapottnál 10-15 darabbal kevesebb 10 ezrest adtak vissza az alkalmazottaknak. A csalópáros május 17-étől kezdve volt Budapesten, Kecskeméten, Makón és Szegeden. 6 bank 12 kirendeltségében jártak, és 9 alkalommal sikerült 100-180 ezer forint pluszpénzzel távozniuk.

„Nem tehetek róla, hogy profi pénztárosok nem számolják meg a pénzt" – mondta pökhendien egyikük kihallgatásán. A rendőrök a párost szerda kora délután kapták el Szegeden, nem sokkal egy újabb sikeres pénzpörgetéses csalás után. A temesvári férfiak egy olasz rendszámú X5-ös BMW-vel közlekedtek: az autó származási helyét és a csalók esetleges olasz kapcsolatait a rendőrség még vizsgálja. A férfiaknál összesen 1 millió 250 ezer forintot találtak, de ennek csak töredékét forintban. Volt náluk 1400 euró, némi román lej és szerb dinár is. A magyar bankokból bizonyíthatóan csak forintot vittek el, így a rendőrség vizsgálja, hogy a jelentős összegű euró hogyan kerülhetett hozzájuk: a forintot váltották-e át, vagy eurót használó más államokban is hasonló módszereket alkalmaztak. A férfiakat őrizetbe vették és kezdeményezték előzetes letartóztatásukat. Büntetésük 3 évig terjedő szabadságvesztés is lehet.

Korábban

A megalapozott gyanú szerint a férfiak tucatnyi alkalommal tértek be különböző bankfiókokba azzal a szándékkal, hogy nagy címletű bankjegyeket kívántak felváltani, majd miután ez megtörtént mégis elálltak a pénzváltástól és a pénztáros figyelmét elterelve kisebb összeget adtak vissza tévedésbe ejtve, és kárt okozva ezzel a pénztárosnak, illetve a banknak.

A rendőrségre számos feljelentés érkezett a csalássorozat miatt, így a Szegedi Rendőrkapitányságot nem érte váratlanul a férfiaknak a városban való felbukkanása. A két román szerda délben Szeged egyik bankfiókjában próbálkozott pluszpénzhez jutni bevált módszerükkel. A rendőrök a személyleírásnak köszönhetően hamar elfogták és őrizetbe vették a csalókat.

Kihallgatásuk során elmondták, hogy azért jöttek Magyarországra, mert itt jobb az euro árfolyama, Szegedet pedig egyébként is szeretik a kiváló halászléje miatt. A román férfiakkal szemben üzletszerűen, társtettességben elkövetett csalás megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárás a Szegedi Rendőrkapitányságon.

Olvasóink írták

 • 3. igazságkereső 2012. június 01. 16:39
  „Hirtelen az első sorokra pillantva, azt hittem, hogy a banki indexálási trükköt folytató bankárok kerültek rendőrkézre, de nagyot csalódtam,persze a cikkben szereplők is megérdemelték sorsukat!”
 • 2. Qllancs 2012. június 01. 14:43
  „Kettős állampolgárok ! élelmes emberek, de a banki -pénztárosok se semmi !!!”
 • 1. Emberségetavilágnak 2012. június 01. 12:25
  „Nem románok, hanem román állampolgárok.
  A magyar nyelvet törik, de a román nyelvet is.
  Majd kapnak is egy kis ejnye-bejnyét, szép halkan, meg ne sértődjenek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leszakadt az ég Kecskés felett

Egyik pillanatról a másikra felhőszakadás zúdult Kecskésre. Tovább olvasom