Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 23°C Még több cikk.

Rendőrök is járnak néha a tilosban

Szeged - Főkapitánysági parkolási engedéllyel rendőrök nemcsak a nekik fenntartott helyeken parkolnak, hanem a Lechner tér más részein is - szabálytanul. Ellenőrzi, sőt bírságolja is őket az SZKT.
A városi rendőrkapitányság mögötti utcákban sok autó parkolt december közepén a megyei főkapitányság engedélyével. A Lechner téren egyik nap 17 ilyen járművet számoltunk össze, holott mindössze 6, kifejezetten a rendőrségnek fenntartott parkolóhely van. A Szappanos utcában 7, a Szűcs és a Füredi utcában 2-2, a Bercsényi utcában 1 gépkocsi szélvédője mögött láttunk parkolási engedélyt.

Azt tüntették fel rajtuk, hogy a megyei rendőr-főkapitányság állította ki az iratokat, és kézzel írtak rájuk rendszámot. Némelyiken az áll, hogy 2015-re, másokon pedig az, hogy visszavonásig érvényes. Azok az autók, amelyek nem fértek be a fenntartott helyekre, a fizetős sárga zónában parkoltak, ennek ellenére egyikre sem tettek ki parkolójegyet vagy -bérletet. Lehet, hogy gazdáik SMS-ben váltottak parkolójegyet. Parkolóellenőrök nem jártak arra. Mikuláscsomag egyiken sem jelezte, hogy ne lenne érvényes parkolóbérletük, -jegyük.

Körbenéztünk a két ünnep között is. Akkor nyilván a szabadságolások miatt jóval kevesebben éltek a kapitánysági engedély adta lehetőséggel. A fenntartott helyek akkor is megteltek, azokon kívül egyik nap 4, másnap 5 autót figyeltünk meg a különleges parkolókártyával. Egyetlen kivételt találtunk: a Madách utcában egy fekete Toyota várakozott kapitánysági engedéllyel és parkolóbérlettel.
 
 Szabálytalan. A megyei kapitányság engedélye csak a fenntartott helyekre érvényes. Vagy SMS-ben fizetett az autó gazdája? Fotó: Frank Yvette
Szabálytalan. A megyei kapitányság engedélye csak a fenntartott helyekre érvényes. Vagy SMS-ben fizetett az autó gazdája? Fotó: Frank Yvette

Kíváncsiak voltunk, melyik jogszabály alapján érvényesek a kapitánysági engedélyek a fizetős parkolóhelyeken. Azt is megkérdeztük, ha ezek nem érvényesek, büntetik-e az autók tulajdonosait a parkolóőrök. Szintén tudni szerettük volna, kik és hányan kaphattak ilyen engedélyeket. A megyei rendőr-főkapitányság azt válaszolta: a rendőrség által a rendőrségi alkalmazottak számára kiadott parkolószelvénnyel kizárólag a rendőrségi objektumok közvetlen közelében kialakított és jelzéssel ellátott parkolóhelyen lehet várakozni, ezenkívül más helyre ezek nem érvényesek. Ha valaki nem a kijelölt helyeken parkol saját használatú autójával, és SMS-ben sem vált parkolójegyet, a parkolási társaság pótdíjjal sújthatja. Ilyen esetre az elmúlt hetekben már több alkalommal sor került.

Kojedzinszky Richardtól, az SZKT év végén leköszönt igazgatójától megtudtuk, a társaság a hatályos és érvényes jogszabályok, illetve helyi rendelet alapján ellenőrzi a közterületi parkolást. A rendőrséggel közös álláspontjuk szerint minden gépjármű tulajdonosa úgy és azon a területen használja a parkolási engedélyét, ahova az szól. Az, hogy az érintett területen is ellenőrzéseket végeznek, jól tetten érhető azon, hogy az elmúlt időszakban is számos büntetést róttak ki, és azok befizetése megtörtént.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meztelen holttestet találtak a focipályán

Meztelen holttestet találtak a focipályán
Nem történt tavaly gyilkosság Csongrád megyében. Az erőszakos halálok száma a korábbi években folyamatosan csökkent, de gyilkosság nélküli esztendőre az elmúlt évtizedben nem volt példa. Tovább olvasom