Délmagyar logó

2017. 02. 23. csütörtök - Alfréd 5°C | 15°C Még több cikk.

Rendőrök razziáztak a Tiszán

Szeged - Aki arra készült, hogy a kánikulai hétvégén jókat pancsolhat a tilosban, annak csalódnia kellett. A szegedi vízi rendőrök ugyanis éppen erre a hétvégére időzítették razziájukat.
A nagyszabású ellenőrzésben a vízi rendőrökön kívül közlekedési rendőrök, vámosok, a határrendészeti kirendeltség járőrei, a szolnoki Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság egyik nyomozója, vízi mentők és a Tisza Halászati Kft. elnöke is részt vett. – Az országhatártól, a tiszaugi hídig terjedő 108 kilométeres szakaszon ellenőrzünk öt hajóval és két gépkocsival – mondta indulás előtt Dávid Imre, a Szegedi Vízirendészeti Rendőrőrs parancsnoka, akitől megtudtuk, a vízen közlekedőkön kívül az illegálisan fürdőzőket, a töltésen közlekedőket, a horgászokat, halászokat, vadászokat is ellenőrzik.

A vízi rendőrök mérik a csónakok sebességét. Fotó: Segesvári Csaba
A vízi rendőrök mérik a csónakok sebességét. Fotó: Segesvári Csaba

A rendőrök a vízen közlekedők haladási sebességét is mérték, hiszen a legtöbb folyószakaszon a megengedett maximum sebesség: 20 kilométer. Mi is ennyivel csorogtunk a rendőrségi hajóállomástól a Fokáig.
A nagy hőségben legtöbben az árnyékos partot választották. Jól tették, hiszen ha valakit akár csak bokafürdőzésen kaptunk volna, helyszíni bírságot kellett volna fizetnie. Legrosszabb esetben 20 ezer forintot. A kishajókat is figyeltük, hiszen amelyik kajak, kenu vagy evezős csónak mellett halad el, annak be kell tartania a 30 méteres távolságot, hogy fel ne borítsa a kisebb vízi járművet. Ha mégis felborítja, vízi közlekedés veszélyeztetése miatt indítanak eljárást ellene. Dávid Imre a szülői felelősségre is felhívta a figyelmet: azt a szülőt, aki magára hagyja a vízben hat év alatti, illetve tizenkét év alatti, úszni nem tudó gyermekét, megbüntetik.

A szombati razzia során 24 szabálysértési feljelentést tettek a vízi rendőrök – kettőt gyorshajtásért. Három helyszíni bírságot szabtak ki, és egy embert mentettek ki a vízből: a Tiszában úszott, a rendőrségi csónakba emelték, és a partra vitték.

Olvasóink írták

 • 4. CSJ 2008. július 14. 12:28
  „Nem az a baj, hogy razziáznak, hanem az, hogy időnként túl lőnek a célon. Szomorú dolog, hogy Szegeden nincs kijelölt hely a fürdőzésre a
  Tiszán. Valamikor volt, és csak azokat parancsolták ki avízből akik a tilosban fürödtek. Most ott tartunk, hogy Szeged fő utcáját csak nézni lehet, de használni nem. Nagyon keveseknek adatik meg, hogy
  csónakkal, vagy más vizijárművel közlekedjenek rajta. Ha mégis, akkor fizetheti a büntetést.”
 • 3. micsoda 2008. július 14. 11:47
  „Nem gyűlölnek. Betartatják a jogszabályokat. Magyar ember csak ebből ért, mivel hiába van kitáblázva például hogy tilos fürdeni a Tiszában, mennek gyerekestől, én magam is láttam pici gyerekeket lubickolni. EGyiknek-másiknak az anyja se volt sehol... a gond ebből a kiragadott esetből az lehet, hogy ha mégis elmerül valaki a habokban, jönnek a vizimentők, búvárok és keresik. Legfeljebb csak a holttestet találják meg. De ki fizeti ki ezt a költséget? Senki. Az én adóforintjaimból finanszírozzák a felelőtlenek mentését is. Tök jó.”
 • 2. Julien 2008. július 14. 09:35
  „Kedves rend őrei!

  Miért kell gyűlölni az embereket?”
 • 1. 921222 2008. július 14. 09:09
  „Miért kell ekkora szigor??
  Mindenkinek, felnőtt emberekre gondolok, szíve-joga vízbefulladni ha akar. 40 fokos melegben ha valaki lógatja a lábát a vízben akkor az 20 ezer? Mi ez terror? Hová vezet mindez? Tiszát nevezik Szeged főutcájának. No de mit ér egy utca, ha nem lehet menni rajta?
  A hajózással kapcsolatban pedig: nagyon sok módosításra váró jogszabály teszi azt lehetővé, hogy a rend őrei legyenek az urak a vízen. Ha valaki délelőtt 9-11-ig ki akar csónakázni akkor 50 kiló felszerelést is vinnie kell. Pl. elemlámpát pót izzóval és pót elemmel, délelőtt!!
  Szörnyen sok hajójuk és úgylátszik benzinük is lett a rend őreinek. Miért kell megkeseríteni a pihenni vágyók amúgy is kevés szabadidejét?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keddtől indul az Anna-kúti építkezés

Szeged - Szegeden az Anna-kúti csomópont átépítése miatt az odavezető utakat minden irányban teljes… Tovább olvasom