Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Rendőrségi szóvivő, öt telefonnal

Szeged - Közleményt ír, telefonál, információt kér, SMS-t gyárt, interjút ad, olvas, referál és reagál. Pál János rendőrségi szóvivő munkanapja különösen pörgős volt.
– Milyen számon tudom hívni? Igen, felírtam. Egy órán belül visszacsörgök – mondta Pál János az ATV egyik munkatársának a telefonba, aki azzal a kéréssel kereste meg a megyei rendőr-főkapitányság szóvivőjét, hogy egyik műsorukba szeretnének riportot készíteni a Szatymazon történt brutális rablótámadás ügyének rendőrségi előadójával.

A sajtóreferens egy munkanapjába pillantottunk bele.

– Ha nincs itt minden sajtós, akkor jön a legtöbb hívás és kérés – beszélt a hét utolsó munkanapján a szóvivők közül egyedül szolgálatban levő alezredes, akit már kora reggel riasztottak munkatársai a szegedi Rókusi körúton történt halálos motorbaleset miatt. Ottjártunkkor is folyamatosan csöngtek a telefonok: három tévécsatorna a szintén ezen a napon Kiszomboron hőkamerával felfedezett határsértőkről szeretett volna forgatni.

Pál János rendőrségi szóvivő elmondta, külön figyelmet szentel lapunk Csörög rovatának Fotó: Frank Yvette
Pál János rendőrségi szóvivő elmondta, külön figyelmet szentel lapunk Csörög rovatának. Fotó: Frank Yvette

– Az egyik kereskedelmi tévének interjút is adtam, majd telefonáltam az illetékeseknek, hogy küldjék be a határsértőkről készült felvételeket. A Délmagyarország Csörög rovatának még három kérdést kell megválaszolnom, miközben több rendőrségi közleményt is be kell gépelnem, és elküldenem e-mailben a sajtó képviselőinek – sorolta Pál János egy órával munkaidejének letelte előtt, délután fél egykor.
Eközben érkezett a hír: az egyik kiszombori határsértőről kiderült, hogy ő az embercsempész. – Most ki kell adnom egy pontosítást az új információkkal – mondta az alezredes, és már pötyögte is a gépébe. A határsértős anyagot, mint megtudtuk, egy óra alatt készítette el: számtalan kollégájával kellett felvennie a kapcsolatot ahhoz, hogy az eset minden részletéről tájékozott legyen.

– A sajtótól napi 20-30 hívást kapunk. Mire minden kérdésnek utánajárunk, ez felduzzad félszáz telefonbeszélgetésre – magyarázta a szóvivő. Mindehhez három mobiltelefont, egy kizárólag SMS küldésére alkalmas eszközt, és egy rendőrségen belüli telefont használnak.

Pörgősebb munkakör

Pál János a rendőrség-határőrség januári integrációja előtt a szegedi határrendészeti kirendeltségen dolgozott. Az elfogott határsértők vizsgálatát, kihallgatását, ügyük idegenrendészeti eljárását irányította. – A szóvivőség sokkal pörgősebb – hasonlította össze a két munkakört.

S hogy nem csak megyei problémákkal kapcsolatban keresik meg őket, arra jó példa volt, hogy az egyik szegedi rádió a szintén ezen a napon az M5-ös autópálya fővároshoz közeli szakaszán halálos balesetet szenvedett szegedi taxis ügyében kereste Pál Jánost. Nem is csoda, ha a referens már nem egyszer találta zárva a rendőrség büféjének ajtaját, mikor késő délután ráeszmélt: elfelejtett ebédelni.

A nap végén az is kiderült, hogy a referensnek nemcsak azokkal az ügyekkel-kérésekkel kell foglakoznia, amit a rendőrség a médiával szeretne megosztani, illetve amit a sajtó szeretne megtudni a hatóságtól. – Minden reggel hat napilap átolvasásával kezdődik, amelyben a szóvivőnek kell megkeresnie, milyen írások jelentek meg a CSMRFK-val kapcsolatban, illetve melyek azok az események, amelyek összefüggésbe kerülhetnek a rendőrséggel. Külön figyelmet szentelünk a Délmagyarország Csörög rovatának: kapitányi utasítás, hogy a rendőrséggel kapcsolatos panaszokra, észrevételekre a szóvivőnek kell reagálnia – magyarázta az alezredes.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkéseltek egy hajléktalant Szegeden

Szeged - Megkéseltek egy hajléktalan férfit tegnap délután Szegeden, a Nagykörút Mars tér felöli részén. Tovább olvasom