Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Rendszeresen meghibásodik a hídon a galambriasztó

Szeged - Cikkünkből értesült a Belvárosi hídon működő galambriasztó kivitelezője, hogy meghibásodott a rendszer. Lehet, hogy a napokban helyrehozzák, de elképzelhető, hogy a madarak még a hídon szilvesztereznek.
– Meglepődve hallottam a hírt, hogy galambok lepték el a hidat, egy szegedi ismerősöm mutatta meg először az interneten megjelent cikket – mondta Schmidt Ferenc ügyvezető. Az általa vezetett balatonalmádi cég végezte a szegedi Belvárosi híd galambriasztó rendszerének kivitelezését 10 évvel ezelőtt.

alambürülék a Belvárosi hídon: már tisztítják. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Tüskétől a matricáig

Az interneten komoly irodalmat találtunk a a madárriasztó rendszerekről. A tüske egy mechanikai madárriasztó, biztosítja a keskeny, kiálló felületek madármentesítését. Átlátszó, UV-álló aljzatának és vékony rozsdamentes acéltüskéinek köszönhetően alig észlelhető. A háló a nyitott felületek teljes lezárásával biztosítja a madarak távoltartását, vékony, időjárásálló szintetikus szálakból, horganyzott acélból vagy csomózott hálóból áll. A matrica segít a repülő madaraknak felismerni az átlátszó vagy tükröződő üvegfelületeket, megelőzve ezzel, hogy a galambok az üvegnek repüljenek. A Belvárosi hídon meghibásodott elektromos riasztó pedig egy olyan rendszer, amely elektromos impulzusokat bocsát ki a lefektetett huzalokba, amelyeken a madarak nem tudnak megülni.

Megírtuk, hetek óta nem működik a riasztó, galambok lepték el a hidat, a járókelők ürülékben gázoltak. Kérdéseink után a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. megtisztította a járdát.

Schmidt Ferenc elárulta: nem sokkal a cikk elolvasása után jelentkeztek nála a szegedi környezetgazdák is, értesítették a hibáról, kérték, hogy állítsák helyre a rendszert.

– Keressük a lehetőségeket, de ezek korlátozottak. 23-24 méter magasságba érő emelőkosaras gépet kell szereznünk mielőbb. Elképzelhető, hogy a két ünnep között sikerül, de lehetséges, hogy csak jövőre jön össze – mondta kivitelező, aki szerint tökéletesen működő rendszerről van szó, ilyet szereltek fel több helyen a Kárász utcán és a szegedi egyetem épületeire. Szerinte a rendszer megbízható, biztonságos, csak emberi mulasztás következtében hibásodhat meg.

– A szabadtéri játékok alkalmával, amikor a molinókat teszik ki, rendszeresen letapossa valaki a huzalokat, olyankor is javítanunk kell. Most is hasonló problémát tudok elképzelni – hallottuk Schmidt Ferenctől.

Megtudtuk, a javításokat este 11 és hajnali 4 óra között kell majd elvégezniük, a hidat áramtalanítaniuk kell, ehhez egyeztetnek minden szolgáltatóval.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erről írtunk 2013 júliusában

Idén volt barack dögivel. Makón koponyát találtak, közben Kesha tényleg Szentesen nyaralt. Többek közt ezeket írtuk az év hetedik hónapjában. Tovább olvasom