Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Rendszerváltás a Tiszán: hadüzenet a rapsicoknak

Szeged - Nemcsak a horgászokat, a hivatásos halászokat is ellenőrzi a megerősített vízi rendőrség. Jász-Nagykun-Szolnok megyében a lopott halat őrző orgazdát is tetten érték – Szegeden pedig a halászati szövetkezet halőrét gyanúsítják azzal, hogy tiltott helyen halászott.
A jelek szerint új helyzetet teremtett a Tiszán, hogy nemrég átszervezték és nyomozói, körzeti megbízotti státusokkal erősítették meg a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányságot. Az egész magyar folyószakaszt ellenőrző szervezet egyik főtisztje idén januárban arról beszélt a megyei közgyűlésen, hogy gyakrabban fogják ellenőrizni a vízen járó embereket, horgászokat, halászokat egyaránt, s a hal útját követni és ellenőrizni fogják a víztől egészen a fogyasztóig, mert a hallopás felderítése csak így lehet eredményes.

Azt, hogy a vízi rendőrök tényleg gyakrabban járnak ellenőrizni, mindenki láthatta. Aztán másfél héttel ezelőtt arról számolt be lapunk, hogy tetten értek egy hivatásos halászt a szegedi medencés kikötőbe vezető csatornában, az illető tiltott helyen halászott. A tudósítás 20 ezer forintos kárról szólt, ennek nagy része meg is térült, miután a halat visszadobatták vele a vízbe.

A hivatásos halász a hatóságok alapos gyanúja szerint háromszorosan is megsértette a törvényt. Nemcsak tiltott helyen használta az eszközeit, de tilalmi idővel védett hal is volt nála, és az engedélyét sem tartotta magánál – így nem tudták bevonni rögtön. Ráadásul ő az egyik vizsgázott, hivatásos halőre a Tisza Halászati Szövetkezetnek, amely a halászati jogok gazdája a megyei szakaszon.

Kérdésünkre, hogy ennek mi lesz a következménye, Újhelyi Dezső elnök azt mondta, a nagyobbik fiáról van szó; és azt azért bizonyítani kell, hogy valóban tiltott helyen történt-e az eset, így egyelőre többet nem nyilatkozik.

Szegedi vízi rendőrök a medencés kikötő kapujában. Errefelé sikerült tetten érni a halőr „kollégát
Szegedi vízi rendőrök a medencés kikötő kapujában. Errefelé sikerült tetten érni a halőr „kollégát".
Fotó: Karnok Csaba

Egy következmény biztosan van. Amikor megkérdeztük Busi László alezredest, a vízi rendészeti kapitányság vezetőjét, hogy ezek után együtt ellenőriznek-e még a halőrök és a rendőrök a folyón, a főtiszt azt felelte: a történtek miatt a rendőrség fölbontotta a szerződést a szövetkezettel.

Azt pedig, hogy ilyen szabálytalanságon hivatásos halászt eddig nem értek, kategorikusan cáfolta az alezredes. Jász-Nagykun-Szolnok megyében még ősszel feljelentettek egy halászt, aki most áll bíróság elé az orgazdával együtt. Szintén eljárás indult két másik halász ellen, akik házhoz vitték és árulták a halat, szabálytalanul. A vízi rendőrök szerint alapos a gyanú, hogy orvhalászokkal álltak kapcsolatban, és az orozva fogott halat együtt, a hivatásos kolléga nevén értékesítették. Nagykörűn szintén három hivatásos halász ellen indult eljárás. Általános probléma, hogy nem írják be fogási naplójukba a zsákmányt, hiányzik a számla és a halra vonatkozó állat-egészségügyi igazolás. Különböző eljárások nyomán összesen három, hallal üzletelő orgazda került képbe. Egyiküknél 1,1 tonna filét, a másiknál 800 kiló filét, a harmadiknál 300 kiló élő halat találtak.

Horgászok is fönnakadtak az ellenőrzésen, nyilván sokkal többen, mint a halászok – de ők sokkal többen is vannak. Az alezredes szerint a válság azon érezhető, hogy kevesebben váltanak horgászengedélyt, de mégis mennek pecázni. A följelentéseik 80 százaléka ilyen eset. Busi László hozzátette, kollégái azért is eredményesebbek, mert egyre több civil segíti a munkájukat. Míg korábban a tanúk távol akartak maradni az ügyektől, most jellemző, hogy egyre többen állnak oda, és arcukat, nevüket is vállalják, csak hogy minél hamarabb „megtisztuljon" a Tisza.

Olvasóink írták

40 hozzászólás
12
 • 40. viza 2011. február 20. 21:00
  „Pecás! Nálad ostobább, elvakultabb emberrel még nem találkoztam... de szeretnék egyszer személyesen...majd ott meg lehetne mutatni.....”
 • 39. varadipal 2010. május 25. 16:09
  „Na az én madzagon belógatott kukacom sem fog többé lábat mosni a Tiszában.Még azt hinnék, rapsic vagyok.
  Inkább feküdjön le koszos lábbal.”
 • 38. Giga 2010. május 24. 18:36
  „2. hozzászólás Sz.Leslie 2010.05.22. 13:05

  A cigánytelep nem tán betalált????
  Korrekt ellenőrzés és felügyelet maximális híve vagyok. A <moderálva> nem, és mivel fogalmad sincs az egészről, ezért nem tudhatod, hogy javarészt ez erre megy ki. Mert az ostoba vízi rendőrnek más miatt nem jut elég adrenalin a szervezetébe, csak a békés, kussban lévő horgászok (és igen spiccbotos gyerekek) csesztetése.
  (inkább horgásszon ott snecire mint valahol firkálja a falat, bandázzon.
  Nem, engem még olyan nagyon nem piszkáltak, de pár hete voltam tanúja, ahol két spiccbotos kissrácot keménykedtek le. Gyönyörű volt ezt látni...

  De a rendőrségről tudjuk, hogy a könnyű munkát szereti. Traffipax, stb....”
 • 37. nyomdasz63 2010. május 24. 14:19
  „Hallopás--volt,van,lesz. Egy évtizede a Pick-toronynál volt egy taxis droszt,az ottani biztonsági őrök taxival-rendelésre házhozszállították a halat.Az Újszegedi kmb segítette a folyamatot.
  +A vízi ellenőrzésről meg csak annyit,mint a közútiról--bizonyos márka ,tipus és köbcenti--tabu !”
 • 36. Pecás1225 2010. május 23. 23:09
  „Az összes halász egy nagy RABLÓ a HTSZ-nek leadják a kötelező alamizsnát ha azt is ép leadják inkább csak némi aprópénzt, aztán a folyami tilalmi időben fogott halakkal tömik az éttermeket és a maszek tavakat!!!”
 • 35. Pecás1225 2010. május 23. 22:30
  „Én úgy tudom, hogy az öreg Újhelyi is bukott 2008.december 18-án a Tiszán áramozás közben aztán azóta sincs semmi baja ebből kifolyólag! Egyébként a Maroson a legdurvább helyzet Makó-Apátfalva-Nagylak között van ott a senkiházi halászok figyelik melyik horgász etet egy helyet ha meglátják azonnal bevarsázzák, ezt már az én horgászhelyeimen is megcsinálták aztán azóta is köthetik a varsáikat, mert amire a csónakkal kikötöttem valami vízi szörny elvitte őket!!!”
 • 34. +36 2010. május 23. 12:29
  „Gyálán, Röszkén, Algyőn, Klárán, Makón, Sándorfalván ... ki NEM tudja h ki a haltolvaj?
  talán nem titok : mindenki tudja....tudhatja....
  még a házszámot is.
  a rendőr tudja vagy nem tudja akkor????
  Nemzeti Sport a LOPÁS?”
 • 33. +36 2010. május 23. 12:25
  „akit nem érdekel a téma az miért pofázik bele???
  csak AZÉÉÉ?

  aki nem úgy gondolkodik mint én az meg IDIÓTA?

  akko ezek az "okos" belepofázók meg mik is?”
 • 32. p!b 2010. május 23. 09:37
  „CID: igeni a fogásit is otthon hagytam, az egy dolog, h egy gramm halat nem fogtam. Te még sosem hagytál otthon semmit? Pecabotomat azért nem hagytam otthon, mert nem fogyatékos vagyok, tudod azzal horgászok.”
 • 31. ráérő 2010. május 23. 09:26
  „.."Kérdésünkre, hogy ennek mi lesz a következménye, Újhelyi Dezső elnök azt mondta, a nagyobbik fiáról van szó; és azt azért bizonyítani kell, hogy valóban tiltott helyen történt-e az eset, így egyelőre többet nem nyilatkozik...."Sorok közt van már a válasz,valoszinü,hogy a rendőrök ellen indul eljárás.Megtalálták a kibuvási lehetőséget,nem volt a rendőrök mérőeszköze hitelesitve! Gratulálni tudok az elnöknek,az ügyvédnek és a szabályokat magas szinten betarto halász utodnak.Továbbra is ugy látom" jo kezekben" van a megyei halászatijog.”
 • 30. Szegibá 2010. május 23. 07:00
  „Már hamarabb kellett volna szigorítani.Sajnos az ellenőrök is nagy tolvajok,tisztelet a KIVÉTELNEK,nem véletlen nagy betű.Algyőn is szét nézhetnének.Ott is megy a tolvajkodás.Fogási napló,radíros tol.Mehet a bolt.”
 • 29. nagypappa 2010. május 23. 03:57
  „Kiváltottam az Államit, de nem vásároltam területit. Azért nem megyek el horgászni, hogy mindenféle alakok b.sztassanak. (Minek az állami? Tudjak venni esetleg napijegyet, ha meggondolom) Inkább elmegyek fizetősre ahol tényleg nyugodtan hagynak horgászni.
  A korrekt ellenőrzésnek nem vagyok az ellenzője, sőt egyenesen pártolom, de mikor úgy jön oda egy egy ellenőr, hogy szemetes a part, és már csinálja is a cirkuszt.
  Inkább elmegyek fizetősre ahol tényleg nyugodtan hagynak horgászni. Ott, ha eldobnék egy darab papírt legfeljebb összeszedik utánam, de nem csinálják a cirkuszt.”
 • 28. cickányzat 2010. május 23. 03:26
  „1,1 tonna filé, 800 kiló filé, 300 kiló élőhal , klasszikus megélhetési bűnözés.”
 • 27. SZEMOKA 2010. május 22. 23:19
  „Az ilyen kis <moderálva> azonnal ki kell rúgni!
  És még ezek jönnek a Görbére engedélyt elvenni, mert szemetes?”
 • 26. CID 2010. május 22. 23:17
  „21. hozzászólás p!b 2010.05.22. 22:26

  Bár lehet hülyeséget kérdezek, de ha az engedélyed otthon hagytad akkor a fogási naplódat is ? Abba pedig, ha jól emlékszem azonnal be kell jegyezni a fogást. A pecabotokat mi a ..... nem hagytad otthon ? :)”
 • 25. ráérő 2010. május 22. 23:01
  „Hétfői cikkhez a hsz-om..."1. hozzászólás ráérő 2010.05.17. 09:35

  A témához kapcsolodik hogy a vizirendőrök az egyik felesküdött halőrt nagyobb mennyiségű tilalom alatt állo hallal megpakolva kapták el május 2.-ai tilalom bevezetése utánn.A halászatijogot birtoklo TiszaHsz egyik halászárol, az elnök ur mindig is kétes hirű egyik fiárol van szó aki Szegedtöl délre a Tisza egyed uralkodojának képzelte magát.Természetesn már ügyvédhez rohantak az ügy sulyossága (20000 HUF fölött) miatt.Megkezdődött az ügy elsimitása?? Miért nem kerülnek nyilvánosságra a részletek!!!.." .Kedvws DM köszönöm gyors intézkedésüket! Az ügynek van és lesz folytatása,melynek részleteit is szeretnénk minél többen megtudni! Rajta vagyok az ügyön, nagyon várom a halászati felügyelő nyilatkozatát is. Tisztelettel: ráérő”
 • 24. majdénmegmondom 2010. május 22. 22:33
  „bazdmeg és amikor betörnek a csónakházamba, akkor hol vannak a szövetkezők?”
 • 23. majdénmegmondom 2010. május 22. 22:32
  „nA meg : megélhetési VÁLSÁG
  ez igen”
 • 22. majdénmegmondom 2010. május 22. 22:30
  „ja elfelejtettem, amit szoktunk mondani: I iiiíííí
  azaz í betűűűűűűű”
 • 21. majdénmegmondom 2010. május 22. 22:29
  „mé nem lehet bemutatni az engedélyt?
  mint a bérletet a buszon?”
40 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeged arcai - másképp

Szeged - Babits Mihály, Kosztolányi Dezső, Juhász Gyula, Hild József – a nagynevű alkotók,… Tovább olvasom