Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Reneszánsz táncot tanul az ugandai Kitaka

Szeged - A reneszánsz tánccal ismerkedtek azok a külföldi hallgatók, akik részt vesznek a Choreomundus elnevezésű képzésen, melyre Ugandából, az USA-ból és a Fülöp-szigetekről is érkeztek fiatalok.
Vidám hangulatú táncórába csöppentünk szerda délelőtt az Agórában. 16 külföldi és magyar hallgató tanulta egy 16. századi francia tánc alapjait Kovács Gábortól zenetanártól, tánckutatótól. A barokk és reneszánsz táncokkal egy hétig ismerkednek azok fiatalok, akik fél évig kutatják Szegeden a tánc társadalmi és kulturális szerepét.

Négy félév

Az első félévben minden hallgató részt vesz Norvégiában egy bevezetésen és egy intenzív kurzuson. Ezután két csoportban folytatják tanulmányaikat a Norvég Műszaki és Tudományegyetemen Trondheimben (NTNU), illetve a francia Blaise Pascal Egyetemen Clermont-Ferrand-ban (UBP). A harmadik félévet Magyarországon, Szegeden, a negyedik, utolsó félévet pedig az Egyesült Királyságban töltik. A képzést sikeresen teljesítő hallgatók a négy egyetem által közösen kiállított nemzetközi mester (MA) szintű diplomát kapnak.
A tánc mint tudás, gyakorlat és kulturális örökség témájú mesterképzésen táncelméletet tanulnak a hallgatók, elméleti és gyakorlati órákon vesznek részt, így a magyar néptánccal is megismerkednek a többek között Kolumbiából, Nigériából, Olaszországból, Angliából, és az USA-ból érkezett diákok – magyarázta Vajda Zoltán. Az SZTE BTK nemzetközi kapcsolatokért felelős dékánhelyettese elmondta: a szegedi egyetem három másik európai egyetemmel összefogva indította a kurzust. Az összehangolt, négy féléves Choreomundus elnevezésű képzés végén közös diplomát állít ki a négy egyetem.

– Egy kicsit bonyolult, mert gyors, és koncentrálni kell a lábmunkára – mondta a reneszánsz táncról Bryan Levina-Viray. A 25 éves Fülöp-szigeteki fiú már a magyar néptáncot is kipróbálta. – Pár napja voltunk egy táncházban. Körtáncot táncoltunk, ott is a lábmunkára kellett inkább koncentrálni. De nagyon tetszett! – mesélte. Szegedről annyit mondott, szeret itt lenni, mert olcsó, és nagyon kedvesek az emberek.

George Kitaka azért jelentkezett a kurzusra, hogy megismerjen más kultúrákat. A 36 éves ugandai fiatalember elemzi és dokumentálja a különböző táncok mozdulatait és motívumait, hogy majd ha hazamegy, a tudását átadja másoknak, így a következő generáció is megismerheti más kultúrák táncait.

Reneszánsz táncot tanultak a külföldi hallgatók. Fotó: Schmidt Andrea (Galéria)

– Az uniós támogatással létrejött képzési programban egy alapdiplomával már rendelkező tánckutatók felsőfokú képzését végezzük, de a táncos gyakorlatot is igazolni kell. A cél a tánc és más mozgásrendszerek, például rituális gyakorlatok, harcművészetek, játékok és színházi mozgások vizsgálata – tette hozzá Varga Sándor. Az SZTE BTK Néprajz és Kulturális Antropológia Tanszék adjunktusa azt mondta, a tánckutatók képzése terén a Choreomundus nemzetközileg különleges, Magyarországon pedig egyedülálló. A program gyakorlati ismeretet nyújt a táncok megfigyeléséhez, elemzéséhez, dokumentálásához és értékeléséhez. A hallgatók számára az angol nyelvű képzés valamennyi költségét az EU Erasmus Mundus programja biztosítja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevesen kérik a gázkészülék vizsgálatát

2012 óta kötelező meghatározott időközönként felülvizsgáltatni a gázkészülékeket, 2014-től pedig a rezsiharc jegyében a szolgáltatókra hárították a mintegy 10 ezer forintos költséget. Tovább olvasom