Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Reneszánszát éli Dávid király hangszere

Szeged - Agne Keblyte koncertjével kezdődik az idei nemzetközi viadal. Weninger Richárd emlékére rendezik meg a november 28-án kezdődő III. Szegedi Nemzetközi Hárfaversenyt, amelyre rekordszámú nevezés érkezett: 26 ország 97 muzsikusa indul.
A héber hagyomány szerint Dávid király hangszere volt a hárfa, amelynek segítségével kiűzte az ártó szellemeket Saul királyból, megszabadítva őt a depressziótól. Ezt a hangszert mindig nagy becsben tartották, manapság pedig világszerte reneszánszát éli. Pedig költséges a fenntartása, húrozása, generálozása. Egy közepes szintű hárfa ára vetekedhet akár egy jobb autóéval is. Szegeden 2007-ben Natalia Gorbunova, a szimfonikus zenekar orosz hárfaművésze – aki épp 20 évvel ezelőtt került az együtteshez – szervezte meg az első nemzetközi hárfaversenyt. Olyan sikert aratott a kezdeményezés, hogy 2010-ben már közel húsz országból mintegy hatvan versenyző érkezett Szegedre. A viadal ötletgazdája, aki egyben a verseny főszervezője és művészeti vezetője is, a siker ellenére úgy gondolta, harmadszor már nem vág bele, mert rengeteg munkával jár, ráadásul szponzorokat is egyre nehezebb találni. Olyan nagy volt azonban az érdeklődés külföldről, hogy úgy döntött: nem szabad veszni hagyni egy olyan rendezvényt, amely 3 évente hagyománnyá válhat.

Nemzetközi a zsűri is

A versenyzőket rangos nemzetközi zsűri hallgatja meg, amelynek tagja: Willy Postma hárfaművész, a Norvég Állami Zeneakadémia professzora, Gabriella Dall\'Olio hárfaművész, Vígh Andrea hárfaművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem következő rektora, Gyüdi Sándor karmester, a szegedi színház főigazgatója, Felletár Melinda hárfaművész, Farkas András zeneszerző, karmester, Florence Sitruk hárfaművész, a genfi Haute Ecole de Musique és a litván zeneakadémia professzora, Gulyás Csilla hárfaművész, a veszprémi Dohnányi-konzervatórium tanára, Kerek Ferenc zongoraművész, az SZTE ZMK professzora, korábbi dékánja, Tóth Péter zeneszerző, az SZTE ZMK dékánja, Stasa Mirkovic Grujic hárfaművész, a belgrádi Stankovic-zeneiskola tanára.   

Az idei, a III. Szegedi Nemzetközi Hárfaversenyt a 2011 novemberében elhunyt szegedi hárfás, karmester és zenepedagógus, Weninger Richárd emlékére rendezik meg november 28. és december 1. között. Natalia legfőbb segítsége leánya, Anastasia Razvalyaeva, aki két éve szerzett diplomát a Zeneakadémián, ahol jelenleg tanársegédként dolgozik. Ő szerkeszti a verseny hivatalos honlapját is – http://harpcompetition.webs.com –, ahol a részletesebb információk is megtalálhatók. A legnagyobb támogatást az jelenti, hogy a főszponzor, a világhírű francia hárfagyár, a Camac vállalta, hogy 15 hangszert Szegedre szállít a verseny idejére, a másik támogató, a Móra Ferenc Múzeum pedig otthont ad a viadalnak és a kapcsolódó koncerteknek. A győzteseknek összesen 6 ezer eurónyi pénzdíjat osztanak ki, az U25-ös – vagyis a 25 év alatti – kategória első helyezettje viheti haza a legmagasabb összeget, közel 450 ezer forintnak megfelelő 1500 eurót. A Nemzeti Kulturális Alap 200 ezer forint támogatást adott a versenyre, Szeged önkormányzata vállalta, hogy megrendezi a díjátadó gálát követő állófogadást. Többen különdíjak felajánlásával, sokan – így a szimfonikus zenekar tagjaiból alakult vonósötös is – sok munkával segítenek.

Natalia Gorbunova elmondta: három kategóriában – U12, U17, U25 – 26 országból összesen 97 fiatal muzsikus nevezett a versenyre. A legtöbben, 15-en Szlovéniából jönnek, és Európán kívülről Üzbegisztánból, Izraelből, Kínából, Japánból, Dél-Koreából, Szingapúrból, Mexikóból és az Egyesült Államokból várnak versenyzőket. A kísérőkkel együtt több száz vendég érkezik Szegedre, ami a turisztikai holtszezonban jó hír a szállodásoknak, vendéglátósoknak is. A nyitó hangversenyt november 28-án a 2010-es litván fődíjas, Agne Keblyte adja, a díjátadó gálát december 1-jén tartják – a koncertekre és a versenyre is várják a közönséget a múzeumban.

Olvasóink írták

  • 1. pachakuti 2013. november 16. 14:56
    „Mert nagy az antiszemitizmus, kérem!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rákász Gergely ötezer diáknak orgonált a megyében

Mintegy ötezer Csongrád megyei diáknak játszott Rákász Gergely orgonaművész az elmúlt napokban. Tovább olvasom