Délmagyar logó

2017. 11. 21. kedd - Olivér 1°C | 8°C Még több cikk.

Rénszarvasszalámit is kóstoltak a diákok

Szeged - Helyi specialitásokat próbáltak ki, pálinkát, Pick szalámit vittek a finneknek a Szegedi Szolgáltatási Középiskola és Szakiskola Fodor József Élelmiszeripari Tagintézményének sütő-, cukrásztechnikus és húsfeldolgozó szakmunkás tanulói. A diákok egy európai uniós csereprogram résztvevőiként több mint egy hónapig dolgozhattak Pori két üzemében.
– A magyar napon sütni való kolbászt készítettünk a finneknek. Kicsit fűszeresnek találták, mivel ők nagyon kevés sót és fűszert használnak az ételeikhez. Megkóstoltuk a rénszarvas szalámijukat, az viszont nekünk nem ízlett annyira az édeskés íze miatt – hallottuk Nacsa Ádámtól. A Szegedi Szolgáltatási Középiskola és Szakiskola Fodor József Élelmiszeripari Tagintézményének húsfeldolgozó szakmunkástanulója öt társával együtt 6 hetet tölthetett el a finnországi Poriban az európai uniós Leonardo mobilitási program résztvevőjeként. Szűcs Tamással és Kovács Norberttel egy kisebb húsfeldolgozó üzemben töltötték a gyakorlatukat, a sütő-, cukrásztechnikus Pető Anikó, Nédó Eszter és Bitter Szabolcs pedig egy hatalmas gyárban készítette a süteményeket.

– Az ottani oktatási rendszer eltér a miénktől: mindössze 3–4 óra az elmélet, a többi mind gyakorlat. Ez meg is látszik a süteményeken – fogalmazott Bitter Szabolcs, aki megállapította: a finn diákok nem alibiből járnak be a suliba. Motiváltak, céltudatosak, precízek és nyugodtabbak, mint a magyarok, hiszen ott biztosan el is tudnak helyezkedni a szakmájukban. Az üzemek felszereltsége is gazdagabb: a legmodernebb eszközökkel dolgoznak. A húsfeldolgozásban viszont nem tapasztaltak eltérést a diákok. Szűcs Tamástól megtudtuk: a finnek hanyagabbak a munkában. Míg a magyarok arra törekednek, hogy hófehér legyen a csont, nyelvrokonaink jócskán hagynak rajta húscafatokat.

Gyakorlatukat és kolbászt is finn húsüzemben töltötték a szegedi tanulók. Fotó: DM/DV
Gyakorlatukat és kolbászt is finn húsüzemben töltötték a szegedi tanulók.
Fotó: DM/DV

A munka mellett persze arra is jutott idő, hogy a szegedi diákok szétnézzenek a nemzetközi dzsesszfesztiváljairól is híres nyugati partvidéki városban. Jártak többek között a rendezvény helyszínén is. A magyar napon Szegedről és a tanintézményükről is beszéltek a finn diákoknak. Tanáraiknak ajándékcsomaggal kedveskedtek: Pick szalámit, pálinkát és szerencsi csokoládét is vittek.


Élménybeszámoló

Január 24-én képes bemutatót tartanak a Fodor József Élelmiszeripari Szakközépiskolában finnországi élményeikről. Elkészítenek néhány ott tanult ételt, például a szendvicstortát, és kóstolót adnak a finn mézes sonkából is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Babos Ferenc hét nővel él egy háztartásban

A nagy családi ebédeken két turnusban ülik körül az asztalt Babosék. A pusztaszeri családban nőuralom van, a házaspár hat lányt nevel. Tovább olvasom