Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

Répa minden mennyiségben

Domaszék - Csokoládés répatorta, répás-ananászos kuglóf is készülhet a kedvelt zöldségnövényből, amellyel Domaszéken sok termelő foglalkozik. A hétvégén rendezett fesztivált nem mosta el az eső – Üllésen viszont elmaradt a cseréptörési rekordkísérlet.
– Naponta akár tízet is megeszem – érzékeltette rajongását répát majszolva a 11 éves Nikolett, aki nem egyedül hódolt ennek a haszonnövénynek Domaszéken a hétvégén: a község répafesztivállal ünnepelte az egész éves kemény munkát. A háziasszonyok például a zöldség gasztronómiai sokoldalúságát érzékeltették: Ábrahám Lászlóné például diós-répás muffint, Zombori Adrienn csokoládés répatortát, Szekeres Péterné répás-ananászos kuglófot készített. A legjobban sikerült répaételeket zsűri díjazta. – Minden formában nagyon finom, nyersen, főzve, süteményben is, ráadásul kora tavasztól késő őszig terem – indokolta a ragaszkodást Kispéterné Kotogán Erzsébet. Dobó Boglárkát pedig a répatorta tetején pózoló marcipánnyúl bűvölte el.

– Megharaphatom a fülét? – kérdezte szüleit.

Domaszéken fontos bevételi forrás is ez a termény: több mint ötszázan rendelkeznek őstermelői igazolvánnyal – legalább felük répával is foglalkozik, hiszen a homoki talaj nagyon kedvez a termelésének. Már ha van megfelelő mennyiségű és minőségű trágya, valamint víz. No meg szorgalom, de hát ebben a homokhátiak sosem szűkölködtek. Fesztivál ide, fesztivál oda, sok domaszéki répatermelő szombat délelőtt sem pihent, hajnalban szedte a terményt, hogy mielőbb piacra vihesse.

Ananászhoz és mákhoz is passzol a répa. Fotó: Segesvári Csaba
Ananászhoz és mákhoz is passzol a répa.
Fotó: Segesvári Csaba

A község pedig ünnepelt: átadták a 4 millió forintból felújított és akadálymentesített, 9600 kötetes könyvtárat és a Mórahalomra vezető kerékpárutat is. Fél 6 körül megérkezett a vihar. A sportcsarnokba, a sátrakba húzódtak vissza a látogatók, de később folytatódott a rendezvény, még utcabál is volt. Marót Viki és a Nova Kultúr zenekar is a sportcsarnokban muzsikált.

Üllésen azonban a vörös riasztás miatt elmaradt Temesy László cseréptöréses rekordkísérlete. Ezt várhatóan a hétvégén, Szegeden pótolják be.

Mákos-répás metélt

Elsőre úgy tűnik, mintha főzés közben véletlenül kettőt lapoztak volna egy szakácskönyvben, de állítólag finom a Domaszéken figyelmünkbe ajánlott mákos-répás metélt: 40 deka zsenge, durvára vágott sárgarépa, 50 deka szélesmetélt, 3 evőkanál mák, 2 evőkanál vaj, 1 evőkanál aprított petrezselyem, bors és só felhasználásával bárki megtapasztalhatja. A sárgarépát forró, enyhén sós vízben jó öt percig pároljuk, majd hideg vízzel leöblítjük. A tésztát bő, enyhén sós vízben roppanósra kell főzni, miközben a mákot egy nagy serpenyőben forrósított vajon, közepes tűzön egy percig kevergetjük. Hozzáadjuk a répát, a petrezselymet, és még három percig pároljuk. Sózzuk, borsozzuk. A tésztával összekeverve tálaljuk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Érettségi átlag: 4,5

A kétszintű érettségi 2005 óta íródó történetének második legjobb teljesítményét ismételték meg az… Tovább olvasom