Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Reprezentatív album Tápai Antal szobrászművészről

A szegedi szobrászat iskolateremtő mestere volt az 1986-ban elhunyt Tápai Antal, akinek pályafutását, életművét reprezentatív új album mutatja be.
„Szegedet mondták már kultúrkátyúnak, érzéscsapdának, lelki kelepcének, tehetségek Prokrusztész ágyának, de ugródeszkának is. Móra egyszer, nagyon elkeseredve sivatagnak nevezte, amelynek homokjában kultúrkaravánok csontjai fehérlenek. Érzésem szerint Szeged minden, ami ezeket a Tisza menti falakat élettel telíti, de az is, ahogyan legbensőbb életérzését kifejezi; minden, ami agyat mozgató, kezet irányító erőfeszítésre ösztönöz. (...) Számadást téve: ötvenévnyi munkám talán alapnak, talaj-előkészítőnek jó volt nemesebb palánták számára."

A szegedi szobrászat megteremtője, az 1902-ben Kisteleken született Tápai Antal fogalmazott így Életutam című önéletírásában, amely abban a tartalmas, szép, hiánypótló kötetben is olvasható, ami a Móra Ferenc Múzeum és a Tápai Antal Emlékalapítvány kiadásában most jelent meg. A paraszti őserő szobrásza – így nevezi tanulmányában Tóth Attila művészeti író a mestert. Munkái közül például Katona József és Erkel Ferenc a nagyszínház homlokzatán, az Evezős, a Halas fiú vagy a Hálóvető alakja, Tömörkény, Juhász Gyula vagy Móra szobra mind jól ismertek Szegeden.

A Móra Ferenc Múzeum és a Tápai Antal Emlékalapítvány holnap, szerdán 16.30-tól a múzeum dísztermében mutatja be a Tápai Antal című kötetet. Az est házigazdája Tandi Lajos művészeti író.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Többszintes buszportot épít Szegeden a Tisza Volán Rt.

A Tisza Volán Rt. társberuházókkal olyan többszintes buszportot szeretne építeni a Vásárhelyi Pál és… Tovább olvasom