Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Repülnek az elszáradt fenyőfák

A lakótelepek ablakaiból vízkeresztkor hullanak a fenyőfák. Legtöbben a karácsonyi ünnepkör végén lebontják a fákat, bár akadnak, akik január végéig is dédelgetik és csak fájó szívvel válnak meg a fenyőtől. A Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. különjáratokkal szállítja el a karácsony egyik szimbólumát.
Már a házak előtt hevernek a fenyők. Fotó: Schmidt Andrea
Véget ért tegnap a karácsonyi ünnepkör: a legtöbb családnál szokás szerint lebontják a karácsonyfát. Szegeden az emeletes házak ablakaiból sorra potyogtak az elszáradt fenyők. Az ott lakók azt vallják: ez a legegyszerűbb módja a szállításnak, nem lesz az egész lépcsőház szemetes.

Kabaiék ezt úgy oldják meg Tarjánban, hogy a férj előre siet, és amikor kiér az utcára, felkiabál az ablakban álló feleségének: – Asszony, jöhet a fa! Erre a hatodik emeletről egy-két bukfencezés után a mélybe zuhan a kiszáradt, megkopasztott, megcsonkolt fenyő. Közben a férj biztosítja az utcát, nehogy egy arra tévedő nyakába zuhanjon a kétméteres fa. A landolás után Pista bácsi a kuka mellé húzza a tetemet, s közben azt mormogja: – Ezt a karácsonyt is megértük, jöhet a farsang.

Újszegeden Túri Balázsék is hagyománytisztelő polgárok, de a gyerekek kérésére még nem bontják le a fát. A kicsik minden este úgy alszanak el, hogy mesélni kell a karácsonyfát hozó Jézuskáról és az angyalokról. – Hagyni kell a gyerekeket mesevilágban élni. Olyan aranyosak, amikor tátott szájjal ülnek a fa körül és hallgatják a történeteket. Kérdezgetnek, majd egyszer csak lecsukódik a szemük – mondja az édesanya, aki maga is szeret gyönyörködni a karácsonyfában és imádja az illatát is. A tűleveleit gyorsan lehullajtó lucfenyő tövét esténként nedves ruhával betekerik és az ágakat óvatosan lespriccelik, hogy minél tovább üde maradjon.

Túriék csak január vége felé szedik le a szalmából, csuhéból készült díszeket, a még megmaradt szaloncukrokat és az égőket.
Szomszédjukban, Vári néniéknél nincs ilyen gond: a fenyő akár húsvétig is kibírná, mert karácsony előtt tövestől veszik ki a földből. A kertben többfajta fenyőt nevelnek: az idén ezüstöt ástak ki, de már eldöntötték, hogy jövőre nordmannt visznek be, mert – ahogy Marika néni mondja – frissebb az illata és úgy érzi magát a kis szobában, mintha erdőben pihenne.

Az idős asszony „sátortetős" kis házánál a Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. különjáratának így nem kell megállnia: Marika néniéknél nincs vízkeresztkor elárvult fenyő. De ez csak nagyon kevés helyen van így Szegeden és környékén: tavaly például nyolcvan tonna karácsonyfát szedtek össze a cég autói. A karácsonyi fenyőket, ha az ingatlan tulajdonosok csupaszon teszik ki a szemétgyűjtők mellé és nem lóg rajta dísz, csillagszóró, szaloncukor, illetve nem felejtik levenni a talpat, akkor mulccsá, talajtakaróvá aprítják fel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint 81 milliárd a régiónak

A dél-alföldi régióba 2008-ig 81,5 milliárd forint uniós támogatás jut. Az összesítés szerint a… Tovább olvasom