Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

Réselnek a szegedi alsó rakparton

Szeged - Napi 25 méter készül el a résvezető gerendából: jól halad a szegedi partfal építése. Az alsó rakpart egy részén még 6 hétig teljes lesz az útzár. Előkerült a vár déli fala, valamint az 1880-as tégla támfal is a föld alól. Tanuljuk a szakkifejezéseket a partfalberuházáson.
– Most a vasbeton résvezető gerendát építik a munkások a szegedi partfalnál: a gerenda, valamint a régi fal közé épül majd maga a résfal 3 és fél méteres mélységig – mutatta a technológiát az autósok elől a múzeumtól az árvízi emlékműig lezárt szegedi alsó rakparton Kozák Péter, az Ativizig igazgatója.

Mit látunk? Egy méter mélyre ásott a kivitelező a jelenlegi partfal mentén, ebben az „árokban" öntik ki betonból ezt az úgynevezett résvezető gerendát is. A felszín alatti, 1880-ból származó falhoz azonban nem nyúlnak, elé építik majd az új, vízzáró résfalat: azért hívják résfalnak, mert keskeny, ugyanakkor nagy mélységbe ér le. A felszín feletti, mindenki által látható jelenlegi vasbeton, házgyári kéregpanelből viszont semmi se marad. Helyette új, szintén vasbeton, és már vízzáró köpenyfalat húznak fel.

Kozák Péterrel a múzeum alatti rakparti résztől indultunk el a klinikák felé: már az első pár méteren megláttuk azt a bizonyos 1880-as, földfelszín alatti téglafalat. – Ez volt az 1.0, most a 3.0-n dolgozunk – fordította le a technológiát korunk nyelvére az igazgató. – Az 1970-es árvíz után a téglafalat a mélyben és a földfelszín felett egyaránt meghagyták, felrakták rá a kéregpanelt, és mögé a betonkitöltést. Akkor nem mentek le 3 és fél méter mélyre, a „szigetelés" maradt el.

Réselnek a szegedi alsó rakparton. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)
– Milyen munkát végeztek az elődök? – Tökéleteset – válaszolta az Ativizig igazgatója. – Mindig a kor legjobb műszaki színvonalán dolgoztak. Arra azonban 1880-ban nem gondolhattak, hogy az akkori 806 centiméterhez képest egyszer majd 1130 centire kell kiépíteni. 1970 után pedig a házgyári panelek alkalmazása a kor legmagasabb műszaki színvonalának felelt meg. A helyi ipar, a helyi emberek, a helyi kapacitás hatékonyan oldotta meg a feladatot, csak hát magasabb árvíz jött.

Nemcsak a régi támfal került elő a föld alól, hanem a vár déli fala, valamint csapadékvíz-kivezető csatornája is. Kozák Péter hozzátette: ezen sajnos visszafelé is áramlott a víz, és sok gondot okozott a legutolsó árvíz idején. A résfal szigeteléssel ezeket az „utakat" elzárják a szakemberek.

A Tisza alacsony, az időjárás kedvező: jól haladnak a munkálatokkal a kivitelezők, napi 25 méternyi résvezető gerenda készül el. Egy hete van teljes útzár, még 6 hét, mire fél pályán újra elindulhat a közlekedés. Szerdán megérkezett a mobil partfal befalazó elemeinek első szállítmánya: az elemeket elraktározták, és amikor szükség lesz ezekre az úgynevezett befogó profilokra, hogy a betonozáskor beépítsék őket, akkor már rendelkezésre állnak.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Telt ház a Lord of the Dance szegedi előadásán

Európai turnéja alkalmával több magyarországi nagyvárosba is ellátogatott a villámgyors lábú táncművész és koreográfus, Michael Flatley társulata. Képgalériával. Tovább olvasom