Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Restaurálni viszik a lovas szobrot

Szeged - Bánvölgyi László szobrász, restaurátor tervei alapján születik újjá a szegedi Reök-palota előtti huszárszobor, amelyet ma visznek el a szakember műtermébe.
A nyár végén kezdődő, 3,3 milliárd forint értékű szegedi belváros-rehabilitáció része a Lófarának nevezett térrészen álló lovas szobor restaurálása. A 3. honvéd huszárezred emlékének 1943-ban állították emlékül. Most két részletben újítják fel: külön a szobrot, amit restaurálni kell, és külön a talapzatot, amit újra kell építeni. A műveletek közül a szoborfelújítás tart hosszabb ideig, öt hónapig, azért ez az első lépés. Ehhez a lovas huszárt ma leemelik a helyéről, és restaurátorműhelybe szállítják. A talapzat egyelőre marad, helyette az új néhány hónap alatt elkészül. A szobor és a posztamens egységet alkot, emiatt a szoborrestaurálásra felkért Bánvölgyi László szegedi szobrászművész, restaurátor az egésznek elkészítette a restaurálási tervét. A több mint 20 oldalas dokumentációt a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal és a képzőművészeti lektorátus jóváhagyta.

Nemcsak a ló farára, a fejére is ráfér már egy kis csutakolás. Fotó: DM/DV
Nemcsak a ló farára, a fejére is ráfér már egy kis csutakolás.
Fotó: DM/DV

– A huszárszobrot a világháború idején olcsóbb alumínium-réz ötvözetből öntötték. Törékeny volt, megrepedezett, 1994-ben a város kérésére időtálló bronzból öntettem újra. Az eredeti lépcsője mészkőből, a posztamense vékony márványlapokból készült. Ezek annyira szétfagytak, elrepedtek, hogy már 15 éve ki kellett volna cserélni, csakhogy nem volt rá pénz. Akkor egyedül a teljesen tönkrement Reök-palota felőli márványtáblát cseréltem ki. A lovasról ráfolyt réz-oxidos, galambpiszkos lé beleivódott, semmivel nem oldható ki, nem takarítható le – magyarázta a mostani beavatkozás szükségességét Bánvölgyi László. Ahhoz, hogy egységesen, harmóniában kerüljön vissza év végére az egész alkotás, a huszárszobrot restaurálni kell. Hiába csak 15 éves, megrongálták: letörték a huszár sarkantyúját, és elgörbítették a kardját. Ezeket újra kell önteni. A huszárt és a lovat fémtisztára kell pucolni, ezt a szakember próbatesztelés után finomszemcsés vagy pasztás tisztítással végzi. Ezután alapos átvizsgálás következik, hogy a legapróbb hibákat, sérüléseket is kiküszöbölhesse. Az újraöntött részletek felillesztése után cizellálással eltünteti a hegesztés nyomait. Újrapatinázza, ezzel nyeri el a szobor az egységes barna színét, majd viasszal bevonja, hogy azt minél hosszabb időre meg is őrizze.

Új talapzatára az év végére kerül vissza a huszáremlékmű. Nagyításhoz kattintson a képre!
Új talapzatára az év végére kerül vissza a huszáremlékmű.
Nagyításhoz kattintson a képre!

A restaurálási tervek alapján az egyetlen változtatás az egész huszárszobron a posztamens köve lesz majd: a márvány helyett a fagyálló kemény mészkőből készül. Arra az eredeti stílusú és méretű betűkkel vésik fel a most látható szöveget.

Olvasóink írták

 • 6. madártej 2009. június 14. 18:21
  „Na, még azt a pár négyzetméter földet is fedjétek le szar kövezettel, ahogy megszoktátok, bolsik. Nehogy maradjon már ennyi is a múltból, aminek az eltörlése úgyis a kedvenc nótátok szövege.”
 • 5. varadipal 2009. június 14. 17:04
  „Imádom a kék, zöld, levegő, víz szavak mögé sunyin elbújó hátramozdítókat.Ha rajtuk állna a világ sorsa, még mindíg pattintott kővel szeletelnék a nyereg alatt puhított húst a komfortos barlangban.Jelszavuk: Mit hogy nem lehet megcsinálni.Miattuk tartunk itt.Örülni kizárólag a más kárának tudnak, a szép, és a fejlődés nem szerepel a szókincsükben, pedíg mindkettő lehet környezetbarát. A mai kor szlogenje a részükre: Pofátok lapos!!Bőrt a fogatokra húzni!!”
 • 4. vuk 2009. június 13. 19:50
  „En mar korabban sem ertettem, hogy miert megy arrol a hiszti, hogy a szobrot arrebb teszik par metert.
  Mert oke ne vigyek el a terrol, mert ez itt a "lofara" :) De arrol szo sem volt. Csak arrebbtoljak kicsit mert utban van. Es? Ki nem szarja le? Csak vegre ne legyen mar minden belvarosi utca okadek mint most.
  Vagy pl. nezzetek meg mi van a szinhazzal szemben uszkve 6-8 eve: egy kibaszott rasselzsak-kerites. Megcsinaltak ott a jardat rendesen kovezve, majd par honapra ra azonnal felszedtek es kettevagtak, kiastak ott egy nagy godrot, gyalogosok pedig azota 1 meter szeles jardan billego lapokon jarnak at azon a szakaszon. Gyonyoru nem?”
 • 3. kobak 2009. június 13. 17:43
  „nagyon egyetértek veled vuk, klasszisokkal szebb lesz a tér és a Kölcsey utca, mint ahogy az jelenleg van. Ez egy nagyon ostoba kulturpolitikai botránykísérlet, aminek semmi értelme és eredménye nincs. Kíváncsi leszek, akkor mit mondanak majd az okos ellenzők, ha elkészül a tér és az utcák és a szegediek zöme örül majd neki”
 • 2. vuk 2009. június 13. 17:29
  „Valaki magyarazza meg, hogy miert nem kurvara mindegy az, hogy ez a buzi szobor arrabb koltozik-e 3 metert vagy sem?...
  Na de most komolyan. Kicsit oruljunk mar annak, hogy szebb lesz ez a resz. A kolcsei utca burkolata egy okadek, az osszes kornyezo utca egyadta nagy parkolo. Azt eszreveszi valaki, hogy ez szep lesz??”
 • 1. savos 2009. június 13. 16:27
  „Nem gondoltam volna, hogy ennyire hülyének nézik a szegedi polgárokat. Ezzel a restaurálási trükkel akarják a szobor áthelyezését megoldani úgy, hogy még tiltakozni sem lehessen ellene. Valakiknek nagyon az érdekükben áll ennek a baromságnak a mindenáron való kivitelezése.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mulatóst élőben szabad játszani

Szeged - Látni kell az arcukat, ahogy odasétálnak a XVII. szegedi sörfesztivál színpadához: a… Tovább olvasom