Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Részecskefizika-előadás a Ságvári Gimnáziumban

Szeged - Csörgő Tamás világhírű részecskefizikus, az MTA Részecske- és Magfizikai Kutatóintézete, egyúttal a Harvard Egyetem munkatársa Magyarok Amerikában – Forró nyomon az ősanyag nyomában címmel tarott előadást a SZTE Ságvári Gyakorló Gimnáziumában.
A professzor ezen előadással szándékozott meghirdetni és elindítani az Országos Természettudományos Önképző Kör Mozgalmat, melynek vendége lesz a Szegedi Tudományegyetem több oktatója mellett Brückner Huba, a Fulbright Alapítvány elnöke és Antos László, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke is.

A magfizika egyik legérdekesebb kérdéskörébe az óirási gyorsítók, az úgynevezett relativisztikus nehézion-ütköztetők tartoznak. Az ütköztetések során az anyag olyan állapotba jut, mint amely néhány mikromásodperccel a Nagy Bumm, a Világegyetem keletkezése után uralkodott.

Az USA-ban folytatott kísérletek eredményeképp új, korábban nem vizsgálható világ nyílt meg a tudományos kutatások előtt az eddig soha nem tapasztalt tulajdonságokkal rendelkező ősi anyag létrehozásával és jellemzői feltárásával. Az előadás bemutatta Csörgő Tamás és egy magyar kollégája legújabb tudományos eredményét, amely egy korábban rejtőzködő szimmetriát tárt fel. A világhírű professzor az ELTE-n tanulók segítségével pedig egy olyan eszközt fejlesztett ki, amely mindenki számára kézzelfoghatóvá teheti az új elemi részecskéket, és amely a kutatás örömébe és játékosságába vonhatja az erre nyitottakat.

Csörgő Tamás 1987-ben szerzett fizikus diplomát az ELTE-n, 1991-ben lett a fizikatudományok kandidátusa, 2000-ben az MTA doktora. Jelenleg az MTA tudományos tanácsadója, az ELTE Atomfizika Tanszékének címzetes tanára, a Harvard Egyetem vendég kutatóprofesszora, valamint az Európai Részecske- és Magfizikai Kutatóintézete magyar csoportjának tudományos vezetője. A Viszneken született világhírű tudós ma is szülőfalujában él feleségével és hat gyermekével, bár kutatásokat folytat a Harvard Egyetemen is. Csörgő Tamás úgy tartja, az emberi szellem tágítására és a nyugodt elmélyülésre kiválóan alkalmas a falusi környezet. Az itthoni munkát szebbnek találja, mivel számára igazi kihívást jelent a nehezebb hazai körülmények között is jól teljesíteni. A professzor számos – köztük az Akadémiai, a Fulbright és a HAESF – díj birtokosa, ennek ellenére elmondása szerint arra az oklevélre a legbüszkébb, amint 2009-ben a Berze Természettudományos Önképzőkör újraalapításáért kapott korábbi gimnáziumától. Szabadidejét családjával tölti vagy harcművészettel foglalkozik, miután megalapították a viszneki Fecskefészek Aikido Tankört.

Olvasóink írták

 • 13. szekeres_nikoletta 2011. január 14. 11:11
  „dmonline1,
  ajánlom szíves figyelmébe: http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/csorgo_tamas_nem_az_a_fontos_hol_szuletunk/2198552/”
 • 12. azigazitrebitsch 2011. január 14. 10:49
  „1. hozzászólás zoltanszabo
  Igazad van,nem is értem,hogy miért nem "frakk " olvtársunkat hívták meg előadni,hiszen mit tudjuk kiválóan jártas eme elvont világban :-))”
 • 11. unknown 2011. január 14. 10:16
  „Tisztelem, becsülöm a matematikusokat, ezért amit leírok a következő mondatokban, az nem rájuk vonatkozik. Rendben?
  A fizikusok valóban nem tudnak semmi konkrétumot a lét folyamat oly területéről, mint a részecskefizika. A lét megértéséről, magyarázatáról sem tudnak semmi bizonyosat. A nagyon rövid ideig fennálló részecske jelenséget a létezés alapfolyamata pillanatok alatt szétroncsolja, elemeit kölcsönható kapcsolódások során magával ragadja. Tudom, megint kapom majd az észrevételeket, hogy okoskodom, de már többször jeleztem, hogy hol írok erről részletesen (cosmology.hu). Az ember nem érzékeli önmaga helyzetét, állapotát a létfolyamatban, ezért téved a részletek megértésében, magyarázatában is. Osztom azt a nézetet, hogy a szegény diákok sem érthetnek egy kukkot sem az előadottakból. Mert az előadottak sem lehettek egzaktak.”
 • 10. dmonline1 2011. január 14. 07:56
  „"Remek" cikk, csak kár, hogy a szerzőasszony ott sem volt!! :-) De legalább a szövegben sikerült volna egyeztetni a múlt időt a jövővel. Niki, ez egyes, ülj le!”
 • 9. N.P. 2011. január 14. 05:22
  „Ja és igaza van "novaklaszlo56"-nak - verseny, verseny..verseny!”
 • 8. N.P. 2011. január 14. 05:20
  „balbogcrys 2011.01.13. 21:43

  Amennyiben a kölyök általános iskolás a két gyakorlót, egyébként a Radnótit és a Ságvárit ajánlanám. Mind a 4 iskolában komolyan foglalkoznak a tanórán kívüli tehetséggondozással is. Személyes tapasztalatból tudom, az én egyik kölyköm az I.es gyakorlóba utána pedig a Ságváriba járt - matek szakra. Csak jókat tudok az iskolákra mondani....”
 • 7. novaklaszlo56 2011. január 13. 21:58
  „Nem tudom, Balbogcrys. De ha kiugróan tehetségesnek véled a kölyköt, aki a legfőbb sikerélményeit a matematikából zsebeli be, akkor javaslom, biztasd arra, hogy minél több (iskolai) versenyen vegyen részt, és engedd, hogy a számára hozzáférhető matematikai problémákkal foglalkozzon, amikor csak kedve tartja - de csak akkor, minden kényszer nélkül. Az interneten is számos ilyen lehetőség van, engedd őt ezek közelébe, és biztasd, tartsd benne a lelket akkor is, ha néha nem boldogul a jelenlegi képességeit meghaladó problémákkal! Ha tényleg kiemelkedően tehetséges, akkor előbb-utóbb felfigyelnek rá, és a tehetséggondozás problémája magától megoldódik. De az is lehet, hogy találsz a srác fejlesztésére alkalmas, és lelkesedő embert. Fontos, a legfontosabb, hogy a kölyök is nagyon, szívből akarja ezt! Semmi kényszer, s akkor a srác mutatni fogja magát! Járj, járjatok sikerrel! :)”
 • 6. novaklaszlo56 2011. január 13. 21:46
  „Szerintem sem kell félteni a ságvárisokat. Meg még az ország jó néhány alma materének a diákjait - hála istennek. Ezekre a sulikra, amelyek az utóbbi évek káoszában is képesek voltak megőrizni a korábbi színvonalukat, amellyel beírták magukat a világ legjobb iskolái közé (Szegedről ilyen a Radnóti és a Ságvári is, utóbbi sokáig UNESCO asszociált iskola volt - lehet, hogy ma is az, ezt nem tudom), nagyon vigyáznunk kell, mert ma már szinte "reliktumnak" számítanak a magyar közoktatás palettáján!”
 • 5. balbogcrys 2011. január 13. 21:43
  „Van Szegeden olyan tanár, aki foglalkozik olyan tehetséges kisgyerekkel, akinek a lételeme a matek?
  Nem korrepetálásra gondolok, hanem tehetséggondozásra.
  Köszönöm.”
 • 4. szilléri 2011. január 13. 21:18
  „Szerintem a diákok igen is értik a fizikát.

  Nagyin jó kezdeményezés. Nem lenne baj a ,,reál" tárgyak vissza nyernék a becsületüket. Tessék megnézni a hallagatói létszám összetételét!

  Tíz éven belül média kommunikátorok és szociológusok fogják ásni mellettem a munkaárkot !”
 • 3. N.P. 2011. január 13. 20:13
  „zoltanszabo 2011.01.13. 16:34

  Magát az előadást nem hallottam, tehát nem minősíteném... de: az igazán nagyok rendkívül egyszerűen tudnak beszélni bonyolult problémákról is.”
 • 2. Sandwitch 2011. január 13. 17:47
  „Nyugodt lehetsz. A ságváris diákok értették azt! Nem véletlenül nem egy alacsonyabb tanulmányi átlaggal rendelkező diákokat képző intézményben tartotta.”
 • 1. zoltanszabo 2011. január 13. 16:34
  „Ez az előadás olyan magas színtű ,hogy a diákok egy kukkot se értettek belőle. Mint ha kínaiul mondták volna el. De azért érdekes lehetett.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szigorúan ellenőrzött jogosítványok

Szeged - Kapuőrnek titulálják a háziorvosokat Szilárd András tápéi háziorvos szerint azzal a… Tovább olvasom