Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Részletfizetés az SZTE önköltséges képzésein

Szeged – A felvételi rendszer olyan gyorsan és olyan jelentősen változott, hogy egyelőre nincsenek tapasztalataink arról, a felvételire készülő fiatalok hogyan reagálnak rá – mondta Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) rektora keddi sajtótájékoztatóján.
Tapasztalatokról legkorábban márciusban tud nyilatkozni, amikor megkapja az első jelentkezési statisztikákat. Kifejtette: a számukra is meglepő változásokat kezelik, tanácsokat, javaslatokat próbálnak adni a felvételire készülőknek. Az egyes sajtóorgánumok kommunikációs hibájának nevezte, hogy sokan azt gondolják, a jogi és a gazdasági képzések ellehetetlenülnek a vidéki egyetemeken, így a szegedin is. Szerinte erről szó sincs.

Elmondta: az SZTE dékáni kollégiuma hétfői ülésén arról döntött, hogy az egyetem önköltségi díjas képzésein lehetővé teszi a részletfizetést. Szeptembertől a szegedi universitas, illetve az intézmény 12 kara – így a jogi és a gazdaságtudományi is – belső ösztöndíj-lehetőségeket kínál hallgatóinak, illetve lehetővé teszi az önköltségi díj szemeszterenkénti 3 részletben történő megfizetését. Kiemelte az SZTE Talent Ösztöndíját, ami további lehetőségeket biztosít a legkiválóbb hallgatóknak. A rektor hangsúlyozta, hogy a pótfelvételi rendszere is megváltozik: ez a lehetőség eddig csak költségtérítéses képzésre vonatkozott, szeptembertől azonban államilag finanszírozott helyekre is be lehet így kerülni.

A sajtótájékoztatón részt vevő Homoki-Nagy Mária, az SZTE oktatási rektorhelyettese elmondta: a mester- és a felsőfokú szakképzéseken emelkedett az állami helyek száma. Azt ajánlja a felvételire készülő fiataloknak, hogy folyamatosan figyeljék az egyes karok honlapját, kérjenek segítséget a József Attila Tanulmányi és Információs Központban található SZTE Hallgatói Szolgáltató Irodában, és bátran keressék a rektori hivatal munkatársait is.

Olvasóink írták

  • 1. Hammada_Fleet 2012. február 22. 16:59
    „Szabó Gábornak (bocs, Prof. Dr. Szabó Gábornak) pontosan tudnia kellene, hogy a részletfizetés nem old meg semmit. Azt is tudnia kell, hogy neki, mint az Orbán rezsim fő szekértolójának, ebben a tragikus helyzetben egyetlen vállalható lépése lenne, mégpedig az, hogy tiltakozásul ez ellen a nemzetellenes(!) lépés ellen, lemond tisztségéről és visszamegy mezei akadémikusnak, tanszékvezető egyetemi tanárnak, mifenének. (A pénze úgy is meglenne.)
    Prof. Dr. Dr. Szabó Gábornak és a Homoki Nagy Marinak is tudnia kellene, hogy abban a városban, ahol Trianon után pár évvel Klebelsberg Kúnó egyetemet alapított és alig egy évtizeddel később Nobel-díjasunk volt, az egyetemi oktatás kérdése A POLITIKA.
    De semmi baj, én addig is szégyellem magam helyettük.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ereszgleccser a sportcsarnoknál

Kollégánk a sportcsarnok ereszcsatornáján látható jégzuhatagba szeretett bele. Vers mindenkinek. Tovább olvasom