Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 17°C | 27°C Még több cikk.

Rétest sütött Újszentiván

Újszentiván - Rétessel ünnepelték a helyiek, hogy a 20. falunapra elkészült az első római katolikus templom Újszentivánon.
Huszadik falunapját templomszenteléssel kezdte és rétesfesztivállal folytatta Újszentiván. Az ünnepi hétvége második napja tehát a erről szólt. Kilenc csapat nevezett a rétessütő versenyre, több kategóriában mérettek meg a finom falatok. Sós és édes különlegességeket, meggyes, túrós, sós réteseket kóstolt végig a zsűri.


Rétessel ünnepeltek Újszentivánon. Fotó: Frank Yvette (galéria)
A szlovákiai Kisgéresből érkező csapat savanyú káposztás különlegességet készített – de nem rétest, hanem bélest. – Kevesebb benne az összetevő, nincs benne tojás – magyarázta a különbséget a 1100 fős településről érkező Helmeczi Katalin. Különlegességekben nem volt hiány: a törökkanizsai csapat burekkel, az öttömösi asszonyok spárgás és pizzás rétessel kényeztették a zsűrit. A szegedi Németh Gyula egyszemélyes csapatként, ráadásul egyedüli férfi rétesgyúróként próbálkozott. A polgármestert, Putnik Lázárt mákos gubás rétesével próbálta lenyűgözni.

– Az ízek és a látvány önmagukért beszélnek – mondta a polgármester. Megtudtuk: a jó réteshez nem csak ügyes készítők kellenek. – A jó idő és a szélcsend is fontos. Ezért vagyunk ebben sátorban, megvéd a széltől, amúgy akár ki is száradhatnak a finomságok – magyarázta a Putnik Lázár.

Díjazottak:
A fesztivál abszolút győztese a zsombói Marika volt. Almás, túrós, meggyes kategóriában is megszerezte az első helyet. Sósban a törökkanizsai csapat nyert, édes-különleges kategóriában a mesztegnyőiek voltak a befutók. Két különdíjast is jutalmaztak: a szlovák béléssütőket, és Gyula 3. rétesét is.

Olvasóink írták

  • 1. tuskóhopkins 2012. június 25. 13:34
    „"...zsombói Marika" bizonyára megtisztelve érzi magát, hogy név szerint bekerült az ojságba...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy nap alatt 18 ezer palacsinta készült Zsombón

Elhódította Zsombó Győrtől a 24 órás palacsintasütés Guinness-rekordját: 18 ezer darabot készítettek a hétvégi falunapon. Tovább olvasom