Délmagyar logó

2017. 01. 23. hétfő - Zelma, Rajmund -8°C | 4°C Még több cikk.

Réti Csaba 70 éves

Hetvenedik születésnapján azt kívánjuk: Isten éltesse!
Mezőberényben született, testnevelő tanárnak készült, amikor azonban kiderült, hogy szép hangja van, pályát módosított. A szegedi zeneművészeti szakközépiskolában tanult, 1953-ban lett a Szegedi Nemzeti Színház társulatának énekkari tagja. Néhány év múltán Vaszy Viktor magánénekessé léptette elő, és A varázsfuvola Taminójától, Des Grieux, Radames, Don Carlos és Turiddu szerepén át a Carmen Don Joséjáig sorra elénekeltette vele az operairodalom legszebb tenor főszerepeit.

1965-ben harmadik díjat nyert a Nemzetközi Erkel Énekversenyen. „Sajátosan szép színezetű hangja, muzikális előadásmódja különösen a romantikus hősök megformálását tette emlékezetessé" – szól róla a lexikontömörségű értékelés. Régi kalózfelvételek tanúsítják: oratóriuménekesként is kiváló volt. Amikor a szegedi operajátszás aranycsapatát emlegetjük, Berdál Valéria, Gregor József, Gyimesi Kálmán, Karikó Teréz, Sinkó György és Vadas Kiss László mellett Réti Csaba neve sem hiányozhat a névsorból.

1974-ben Liszt-díjjal, 1987-ben érdemes művész címmel is kitüntették, és a színház örökös tagja lett. Már egy évtizede visszavonult, azt szokta mondani: egy tenoristának, aki szerelmes szerepkörben lép fel, időben abba kell hagynia. Feleségével negyedszázada minden évadban bemutatóbérletet vesznek, így aztán ma is ott van minden premieren.

Nemcsak azért, mert fia, Attila baritonként a nyomdokaiba lépett, hanem azért is, mert nem tudna színház nélkül létezni. Amikor májusban meglepték a Dömötör-életműdíjjal, őszintén meghatódott. Azt mondta: úgy érezi, megkoronázták pályáját ezzel az elismeréssel.

A régi barát, Gregor József elvesztése nagyon megrendítette. Azt kérte, ne szervezzenek számára semmilyen ünneplést.

Hetvenedik születésnapján azt kívánjuk: Isten éltesse!
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Valentin gyorsan motorra pattant

Tavaly betegsége miatt nem tudott részt venni Valentin a babafotózáson, idén viszont már nem maradt… Tovább olvasom