Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Retrobuli Tibi bácsival

Tánciskola, állatkert, labdadobálás – mindebben volt részük azoknak, akik szombat éjjel Dévényi Tibor kétórás retrópartijára váltottak belépőt. A Boney M-től a Modern Talkingon át a Hungáriáig a 70-es 80-as évek diszkókorongjait pörgette a szakmát 40 évvel ezelőtt kezdő mindenki Tibi bácsija.
Hatvanévesen is frissen pörgeti a korongokat a lemezlovas, Dévényi Tibor. Fotó: Segesvári Csaba
– Nagyon jó estét kívánok, a mikrofonnál Dévényi Tibor kíván mindenkinek jó szórakozást! A legjobban tapsoló természetesen kapja a pontos labdát! – köszönt be szombat éjjel a zsúfolásig megtelt a belvárosi Centrál Kávézó meghívott lemezlovasa, mindenki Tibi bácsija a közönségnek. A retro jegyében Mac & Katie Kissoon Chirpy Chirpy Cheep
Cheep című számával csalogatta parkettre a 70-es 80-as évek muzsikáinak kedvelőit. Éjfél után néhány perccel a keverőpulthoz állni nem semmi egy hatvanéves előadóművésznek. Dévényi Tibor erre egy történettel válaszolt.

– Húszévesen még konferálhattam Latabár Kálmánt és Feleki Kamillt, velük jártam fellépni. Feleki Kamill bácsi 80 évesen beszállt a kocsiba, Mátészalkára mentünk a júliusi 40 fokos hőségben. Mondom neki: Kamill bácsi, hát minek kell ez magának? Erre ő azt felelte: Tibikém, szeretem csinálni! Így vagyok ezzel én is.

60 év ide vagy oda, Dévényi Tibor tapsolt, táncolt, dobálta a pontos labdát a közönségnek. A Boney M Rasputin című számát egy Modern Talking egyveleg követte. Dévényi azt mondja, minden jogalapja meg van arra, hogy ezeket a nótákat játssza, hiszen személyesen találkozott mindkét zenekarral, sőt annak idején lemezeiket is ő mutatta be Magyarországon. A műsorból nem maradt ki a rock and roll sem. Gondolatban felcsavartuk a szőnyeget, felszálltunk a limbóhintóra.

Két óra alatt bőven volt időnk szemügyre venni a közönséget. Rockizni kevesen, tvisztelni annál többen tudtak. Igaz, a Hungária számai alatt a táncolókat kenterbe verte egy öltönyös-nyakkendős ősz hajú úr és partnere. – Barátainknál töltjük a hét végét, ők mondták, hogy ma Dévényi itt diszkózik – mondta a fővárosi biztosítási ügynök, Olasz András. – Nem hagyhattuk ki ezt a bulit, feleségemmel imádunk táncolni. Ráadásul egy korosztály vagyunk nagyjából, mi is a hatvan felé tartunk... A beszélgetést egy másik pár szakította félbe, aki átgázolt rajtunk „Gyerünk, táncoljunk, kell a tviszt!" kiáltással törtek a táncparkett belseje felé.

Az bizonyos: Tibi bácsi óriási hangulatot teremtett. A retrót szerinte egyetemista fiatalok találták ki, akiknek a tuci-tuci techno zene már nem nagyon adott semmit. Nekik ez a zene hiánypótló.

A retrobuliban nemcsak a számok előadóiról tudhattunk meg számos dolgot, hanem magáról Dévényi Tiborról is. Gloria Gaynor, a 70-es évek diszkókirálynője feledhetetlen, I will survive című számát például így vezette fel: „Az 50-es évek szülöttét egy 60 éves DJ konferálja fel, együtt 114 évesek vagyunk, Gloria, I love you!"

Ajánlott egy számot egy barátja emlékére is: „Egy évben, egy napon születtünk, 1947. február 11-én, jó évjárat, éljen Máté Péter a felhők között, köszöntsük tapssal minden idők legnagyobb magyar énekesét!" – és felcsendült a Mondd mit ér. A szám végén Tibi bácsitól megszületett az este konzekvenciája: zene nélkül nem ér az élet semmit! De még nem volt vége. Jött Tibi bácsi állatkertje – a Repül a bálna, a Kismalac engedj be, és „a diszkótörténelem legszebb szerelmes dala", a Szállj el kismadár. Az utolsó percekben Tibi bácsi tánciskolájában a Kacsatáncra rophattuk. „1979-et írunk, mindenki ezt táncolja a világon, ez a kacsatánc! Akkor még nem volt madárinfluenza!" Meglepő volt számunkra, hogy a szárnycsapkodós táncra kevesen emlékeztek.

Végül jött egy kis szamba, egy kis szirtaki, újra rock and roll, majd a bulit Dévényi Tibor saját előadású produkciója zárta, A lemezlovas dala. Két óra alatt gyakorlatilag a retrokorszak szinte összes nagy előadóját hallhattuk. A bulit végigtáncoló Barta Ildi így foglalta össze a siker zálogát: Dévényi Tibi bácsi bulijában az a legjobb, hogy az ember azt kapja, amit vár. Itt nincs tucituci zene, csak retro, abból is a legjobbak. Aki pedig erre vágyik, és most lemaradt a buliról, egy hónap múlva részt vehet Dévényi Tibor kétórás retropartiján.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Polgármesterből megyei képviselő

Magyari László (képünkön) 21 év után búcsúzott a röszkei polgármesteri széktől. Nem marad azonban… Tovább olvasom