Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Retrohangulat – ABC-ben és otthon

Csak a szegedi Kárász utca sarkán lévő kávézós-péksüteményes boltban találtunk „közösségi darálót", mikor retrohangulatban az ABC-beli közös kávé- és mákőrlőket kerestük. E szerkentyűk kora a régi rendszerrel együtt leáldozott, mert egyik sem tekinthető EU-konformnak.
– Az előtérbeli kávéőrlőt nagyon-nagyon régen leszerelték, a mákdarálót meg talán egy-két éve – bizonytalankodik a magát Marikának nevező tápai bolt eladója, majd hozzáteszi: bizonyos, hogy az egykori ÁFÉSZ-ból kinőtt áruházláncukon belüli üzletben nem találunk ilyen ósdi szerkentyűt. Őrölni való mákot persze találtunk a polcokon, de babkávéból csak egyféle márkát kínálnak, a rendszerváltás előtti időkben a hálapénzzel egyenértékű Omniát.

– A plexikupolás csehszlovák kávédarálómmal őrlöm a mákot – egy kis kristálycukorral vegyítve – idézi föl Judit az otthoni retrohangulatot. Neki egy csöppet sem hiányzik az élelmiszerboltbeli közös darálás élménye. Babkávé helyett az előre őrölt változatot preferálja, mert így praktikusabb.

– Nyűgöt jelentettek azok a darálók, annyiszor elromlottak – mondja a magát megnevezni nem akaró boltos a tiszaszigeti, határhoz közeli ABC-ben. – Úgy emlékszik, a karbantartás mellett a gépek tisztítása is állandó gondot jelentett. – Különben se keresik már ezeket a bolti darálókat. Igaz, nálunk csakis előre csomagolt, őrölt kávét lehet kapni. A mákot, diót pedig mindenki otthon darálja magának, úgy, ahogy akarja. Falun ahhoz szoktak hozzá az emberek, hogy amit lehet, azt házilagosan oldják meg.

– Nem EU-konform, vagyis ellentmond az uniós szabályoknak. A közös darálók kora a rendszerváltással leáldozott – jelenti ki Kovács Ferenc. Az ÁNTSZ szegedi-mórahalmi kistérségi tiszti főorvosa hosszan sorolja, miért nem engedélyeznék ma már higiéniai okokból sem a biztonsági szempontból is célszerűtlen, bármelyik vásárló által bekapcsolható, közös darálókat. Szerinte a háztartási kisgépek általánossá vált otthoni használata miatt sincs igény ezekre a szerkezetekre.

Hétfajta kávét kínálnak a szegedi Kárász utca sarkán, a nagy hagyományú kávézós-süteményezős üzletben. Az ott vásárolt babkávét le is daráltathatjuk, de csakis az eladótérben és az ottani személyzet által kezelt géppel. Aztán otthon kipróbálhatjuk a különböző pörkölésű csemegéket, összehasonlíthatjuk, melyik a finomabb: mondjuk a török, a mokka, a kenyai feketeleves, vagy éppen az ezek keverékéből álló „dolce vita".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Botka: Oláh javaslata szerepel a kiírásban

Oláh János szerint a polgármester, Botka László szerint a Fidesz frakcióvezetője vezeti félre a… Tovább olvasom