Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Retrokalendáriumtól a digitális naptárig

Szeged - 200 éves almanachot, dombornyomású falinaptárt és ezüst naptárérmet is láthatunk a szegedi Fekete Ház legújabb kiállításán.
A „Most múlik pontosan..." című tárlat a 19. század elejétől napjainkig mutatja be a kalendáriumok fejlődését, átalakulását.

A 16. században jelentek meg az első, teljes évre szóló naptárak, amelyek kezdetben főleg vallási ünnepekről, időjárásra vonatkozó előrejelzésekről és asztrológiai jóslatokról tájékoztatták az olvasókat. A 19. század a kalendáriumok virágkora; a század elején 13 hazai nyomdában összesen 22-féle naptár jelent meg. A Fekete Ház kiállításának legkorábbi darabja az első szegedi nyomdász, Grünn Orbán 10. szegedi kalendáriuma 1813-ból, de egy 1853-as, Jókai Mór által szerkesztett példányt is megcsodálhatnak az érdeklődők.

Retrokalendáriumtól a digitális naptárig. Fotó: Karnok Csaba (galéria)
„Szerződéses hízóval teljesítsd élőállat és zsírbeadási kötelezettségedet!" – írja a Délmagyarország 1952-es falinaptára a hiánygazdaság évében. A szocializmus idejéből ismert retró kártyanaptárakkal is nosztalgiázhatnak a látogatók: az egykori állami nagyvállalatokat hirdető anyagok egy részén – nyugati mintára – lenge öltözékű hölgyek láthatók. A május 31-éig megtekinthető tárlaton egy-két modern, digitális időmérő készülék, például egy mini „számítógép" is helyet kapott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vértes András közgazdász: nagyon nehéz év elé nézünk

A kormányzatnak nincs mozgástere, ha az Európai Unióval nem sikerül megállapodni, Magyarország nem lesz finanszírozható - mondja Vértes András közgazdász. Tovább olvasom