Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Rettegnek a téltől Tanácsék

Csongrád megye - A kétségbeesés végső pontjára sodródott a bordányi Tanács házaspár. Tanyájuk mennyezete repedezik, a férfi súlyos betegséggel küzd, miközben már élelemre se mindig futja nekik. A községben sokan járnak hasonló cipőben, és Dócon is egyre többen kerülnek kilátástalan helyzetbe.
– Félünk, hogy a télen lehulló hó súlyától ránk omlik a plafon. A javításra nincs pénzünk, minden a számlákra, egy kis élelemre és hiteltörlesztésre megy el – mondta csüggedten bordányi házuk aládúcolt hideg kis szobájában Tanács Zoltánné. A tanyavilágban élő házaspár helyzete szeptemberben olyan súlyossá vált, hogy az egyik gyors kölcsönt hirdető cégtől kellett hitelt felvenniük tűzifára, de még ezzel a mennyiséggel sem fogja tudni kihúzni a telet a rettentő szerény körülmények között élő házaspár. Az önkormányzattól ígéretet kaptak tüzelőre, a hónapok elején pedig élelmiszercsomaggal próbálnak javítani körülményeiken.

– Fel akartuk újíttatni a mennyezetet, de mindig közbejött valami. Előbb a fiunk halt meg, a következő évben a sírra kellett költeni, majd tavaly rosszindulatú daganatot találtak a szervezetemben. A rokkantnyugdíjam 47 ezer forint, ami fele a korábbi keresetemnek. Nem költünk luxusra és ruhákra, üdülni pedig már vagy 25 éve nem voltunk – mesélte Tanács Zoltán. A házaspár most csak abban tud reménykedni, hogy még a tél előtt valakinek megesik rajtuk a szíve, és rendbe tudják hozatni a mennyezetet.

Tanács Zoltán és felesége borúsan tekint összedőlni készülő othhonára. Veri őket a sors. Fotó: Schmidt Andrea
Tanács Zoltán és felesége borúsan tekint összedőlni készülő othhonára. Veri őket a sors.
Fotó: Schmidt Andrea

Az elszegényedés mértékét jól szemlélteti, hogy az ősszel Bordány polgármesterévé választott Tanács Gábor egyik első intézkedése egy segély aláírása volt. Az önkormányzat 3 különböző módon tud segíteni: tüzelőanyagot, 3–4 ezer forintos élelmiszer-utalványt, vagy lakhatási támogatást ad a rászorulóknak. A tüzelni való fát a település eredőiben szükséges irtásokkal vagy azok rendbetételével szerzik be. Az utalványból kizárólag élelmiszer vásárolható.

A helyi Gondozási és Családsegítő Központban megtudtuk: a legnagyobb gondot bel- és külterületen a fűtés, és az élelem hiánya jelenti. Az elmúlt időszakban csak Bordányban 50 családhoz kellett és kell kimenni a szakembereknek környezettanulmányra.

A Szegedi Kistérség Többcélú Társulása Egyesített Szociális Intézmény Domaszék, Dóc, Szatymaz, Zsombó, valamint Szeged szociális ellátásait fogja össze. Király Endréné egységvezető elmondta: a települések közül Dóc a leghátrányosabb helyzetű.

– Egyre többen kérik a segítségünket, de sokan még mindig szégyellik ezt megtenni, holott látszik, hogy éheznek. Az itt élőkön ruhákkal és bútorokkal tudunk segíteni. Volt olyan család, ahol a kisgyerek ágy helyett két összetolt fotelon aludt – mesélte Király Endréné. A másik három községben nincsenek ilyen mértékű problémák, ahova sok fiatal költözött Szegedről: a települések szépen fejlődnek.

Víkendházakba menekülnek

Szegeden a szakértők azt tapasztalják, akik nem bírják fizetni lakásuk fenntartását, ezért nyaralókba költöznek gyerekeikkel. – Sziksóstó és a Feketeföldek víkendházai szinte mind tele vannak ilyen családokkal – mondta Király Endréné.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. horvathne74 2010. november 15. 23:07
  „Külföldön elek mert magyarban lehetetlen elni de sikerült vältanom mert fiatal vagyok de aki idösebb annak nincs kiut.Ez az egesz az orszägvezetes szegyene meg azoke akik a sok ilyen olyan penzt zsebre teszik akär jär nekik akär nem ältaläban nem es a miliärdolrol beszelek.Külföldröl nezve borzaszto ami abban az orszägban megy es ahogyan egyes embereknek elniük kell!”
 • 22. AN 2010. november 15. 20:27
  „zoltanszabó, nosza! Szervezd meg. Az én jövedelmem (sajnos) nem engedi meg, hogy az év 365 napján támogassak számomra idegen embereket, bármennyire is tisztelem és sajnálom őket.”
 • 21. zoltanszabo 2010. november 15. 13:35
  „T.20 as.Nagyon szép tőletek ez az adomány!De az év 365 napból áll! Nem csak karácsony előtt kellene megszervezni hanem naponta.A szerényebb jövedelmű emberek hamarabb adnak mint a tehetősek.Sajnos egyre többen lesznek akik lecsúsznak és lehet,hogy ön hibájukon kívül.Aki tud segítsen."Jobb adni mint kapni" szokta mondani a nagyapám.”
 • 20. AN 2010. november 15. 09:41
  „Ismerek olyan nyugdíjas házaspárt, aki egyenként 35-40 évet dolgozott és most a nyugdíja alig éri el a 80 eFt-ot. Mivel betegek, rengeteget költenek gyógyszerre, ezért már alig fűtenek, és nagyon beosztóan kell élniük ahhoz, hogy hónap végére is maradjon a jövedelmükből.
  Eddig még soha nem kértek segélyt bár a néni 69 éves, a bácsi 74. Most először sikerült rávenni őket, hogy menjenek és kérjenek, mert inkább ők kapják meg, mint a sok léhűtő. Ezt különben onnan tudom, hogy mi minden karácsonykor viszünk pár helyre (saját pénzünkből) segélycsomagot, amiben élelmiszer "alapanyagokat" adunk (liszt, cukor, olaj, stb.) hogy legalább ezek meg legyenek, és az itt megspórolt pénzt másra költhessék.”
 • 19. sügér63 2010. november 15. 03:13
  „Ismerek Szeged Alsóvároson több roma családot is, akik egyenként több támogatást kapnak, mint egy vidéki település összesen.Én mint adózó azt mondom, legyen igazságos az elosztás!”
 • 18. Fremen1 2010. november 14. 21:48
  „Ugyan már, Orbán ugyanúgy megmenti a szegény embereket mint a fajtársa, Gyurcsány tette nyolc éven keresztül.:)”
 • 17. CID 2010. november 14. 17:15
  „AN-nek sajna igaza van. Fiatalként nem sok választási lehetősége van az embernek( meg hát kicsit felelőtlenek is a fiatalokAnno én is ) . A magyar kis és középválalkozok ( tisztelet a kivételnek ) akkora , de akkora szarháziak, hogy az szinte felfoghatatlan.
  <moderálva>”
 • 16. zoltanszabo 2010. november 14. 14:26
  „Kedves 10.IGAZAD VAN!!!! Fentebb is van egy cikk a kettősállampolgárságról.Nem tartom jó ötletnek de sajnos nekünk kis embereknek kuss! Miért szavazna az Erdélyben élő magyar testvérünk holott még életében nem járt Magyarországon ,ne szavazzon arra ,hogy éljek én itthon.Én se szólok bele az ottani életükbe.Szavazójog CSAK az ország területén ,bejelentett lakhelyű szavazzon!”
 • 15. AN 2010. november 13. 21:38
  „info14,
  Mi van? Most komolyan az én gyerekemet itéled el, nem azt a vállalkozót, aki azért csalt a fizetéssel, mert nem akart az államnak járulékot fizetni? A zsebbe kapott pénz meg persze, hsogy jó volt, hiszen keményen megdolgozott érte. De visszakérdezek: a vállalkozónak az a pénz, amit TE (adófizető) zsebedből húzott ki, az jó volt?
  A gyerekemnek,aki ma 90 ezret keres bruttóban, nem az állam fizet carul, hanem 1 azaz egy darab ember, aki a saját zsebét tömi.”
 • 14. info 2010. november 13. 20:37
  „8. hozzászólás AN 2010.11.12. 21:00
  és a gyerekeid az állam ill. a mi adófizetők pénzén szerezte a diplomáját és most válogat, hogy ez sem jó, az sem jó......., de a zsebbe kapott pénz jó volt ugye?”
 • 13. zoltanszabo 2010. november 13. 15:39
  „Kedves 2.es nem akarlak elszomorítani de felelősségre vonás nem lessz.A sztár ügyvédek jó pénzért tisztára mossák a politikus bűnözőket.A bíróságoktól ne várj semmi jót."A bíróság jogot szolgáltat nem igazságot" .Nekem is volt ügyem de az ítélet és az igazság fényévekre van egymástól és 2,5 évig eltartott.Igaz nekem nem volt pénzem sztár ügyvédre.”
 • 12. nemtudom11 2010. november 13. 07:51
  „Kedves info
  igazad van teljesen,csak már erőm nincs az ilyenekkel vitázni mint dodo.Mi 4 en élünk 150ezerből,1 nyugdíjas, egy rokkant aki gyerektartást fizet,1 munkanélküli, és én aki ápolásit kapok.Fizetem a rezsit a részleteket, ápolok egy rokkant cukorbeteget.”
 • 11. jozko 2010. november 13. 07:23
  „Akkor ezek szerint a tanyákon nem csak habzsi-dőzsi, dínom-dánom, saját készítésű juhtúró, maga termesztette zöldségből vega kultúra dívik?

  Ilyesmiről volt szó mostanában!
  Meg arról, milyen sokaknak tetszene a tanyai élet!

  Ez most egy másik verzió ! Éppúgy nem a realitáson, a szorgalmas munkából megvalósítható alapokon nyugszik, mint az idealizált modell!

  Esetleg tapasztalatot cserélhetnének- egymással!
  Az én véleményem nagyon is kijózanító lenne mindkét fél számára!”
 • 10. okz63 2010. november 13. 07:13
  „4. hozzászólás koszone 2010.11.12. 10:55
  "Ezt orbán király csinálta ugye????? Megint a cinikus duma!"

  Nos, 7 hónapja nyerték meg a választást a Fityeszék, azóta a svájci frank volt már "220 felett" is és most is jó irányban halad arrafelé. Továbbra sincs semmi stabilitás a magyar gazdaságban, továbbra sincs semmiféle törekvés arra, hogy ne a kisember szívjon mindig, egyszóval semmi sem változott. Nem az elmúlt 8 évre kellene örökké mutogatni, hogy minden miattuk van, hanem tenni kéne végre valamit, ami fontos. És itt nem a kettős állampolgárságra gondolok, meg arra, hogy csorbítjuk az Alkotmánybíróság jogait, hanem olyan döntésekre, amelyek tényleg kihúzzák a kátyúból kis hazánkat.
  Az előbbi egyébként is kifejezetten arra ment, hogy kibővítsék a saját szavazótáborukat és így bebetonozzák magukat sok-sok évre a hatalomba. Eszük ágában se volt jó szívvel "befogadni" elszakadt honfitársainkat. Ezt minden épeszű ember tisztán látja, csak az elvakultak nem :-(”
 • 9. info 2010. november 12. 23:27
  „7. hozzászólás nemtudom11 2010.11.12. 15:47
  Az az igazság nem is feltétlen kell minimál bérből élni, elég ha rokkantnyugdíjas vagy, betegséged folytán nem tudsz kiegészítő munkát vállalni. Nem tudod a rezsit fizetni, mert ki kell! váltanod a gyógyszert, ami akár fel van írva akár nincs egy az ára csak recept nélkül nem kapod meg. Vagy fizeted a rezsit de nem tudod megvenni a gyógyszert ami feltétlen kell mert ha nincs megfulladsz, vagy a vérnyomásod 200 és meghalsz. Vagy nincs inzulinod és bekómázol, ott aztán tényleg vége mindennek.
  Hát tessék, itt tartunk. Lehetne még tovább ragozni, de senki nem tesz semmit, mert mi képtelenek vagyunk rá.”
 • 8. AN 2010. november 12. 21:00
  „dodó, az én gyerekem is (nyelvvizsgával, főiskolai végzettséggel) 90eFt bruttóért dolgozik egy olyan embernek, akinek csak Szegeden 4 háza van, meg nyaralója az ország több pontján.
  Az egyik lányom évekig dolgozott egy vállalkozásnak úgy, hogy a tulaj bejelentette min. béren, plusz még zsebbe kapott 15 eFt-ot, és ezért gyakorlatilag vezette a kis üzemet,irányított 8 embert, rendelt anyagot, intézte a szállítást, stb.
  Nem azért fogadta el ezt a helyzetet, mert ostoba, vagy lusta volt, hanem azért, mert a váltóműszakban dolgozó férje mellett csak olyan helyen dolgozhatott, ahol a munkaidő nem kezdődik hamarabb mint 7 óra, és nemc tart tovább, mint délután 4 (óvoda, bölcsőde miatt).
  Az, ha ma Mo-n valaki keveset keres, az nem kifejezetten az ő szégyene, hanem azé, aki képes ennyi pénzt fizetni annak a melósnak, aki őt a vagyonához segíti.”
 • 7. nemtudom11 2010. november 12. 15:47
  „Kedves dodó
  Gondolom nem minimálbérből élsz!!
  Képzeld el ha minimálbérért dolgozol, és esetleg rákos leszel,és elveszted a munka helyed...
  Aki nem tudja milyen az ha nincs,az szépen hallgasson.”
 • 6. zoltanszabo 2010. november 12. 12:51
  „4-es hozzászóló.Részben igazad van.Nem az elmúlt 6 hónapban kerültek ide.Nem minden elszegényedett ember tütükél,v,gépezik.Akinek volt munkája igaz csak minbér de volt elég egy betegség ahhoz,hogy valaki a padlón találja magát.Táppénz O, mihelyt beteg vagy már nem kellesz.50 után még egészségesen sem találsz munkát!Fityesz csak olyan törvényeket hoz meg egyik napról a másikra ami nekik jó.A lakosság nagy része sajna nem élvezzi ezek hasznát.Itt semmi nem értem ,Érted történik csak ha fityeszes politikus vagy.Jobbat vártunk de ezt kaptuk.Szép jövőt Magyarország!”
 • 5. dodó 2010. november 12. 10:58
  „2. ) < igazságkereső >

  A lopásokban igazad van, de ezek az emberek nem emiatt kerültek ide!
  Kérdezd meg tőlük, mit, mennyit és milyen megbízhatósággal dolgoztak? Szeretik-e a tütükét, a cigit, esetleg szoktak-e gépezni? Mennyire volt a munkaadójuk megelégedve a munkájukkal? Mennyit áldoztak a 45-50 %-os rokkantságra?
  Habár ezek fölösleges kérdések... A DM-ben is heti rendszerességgel olvassuk a megható cikkeket a "rokkant" vagy az ún "kisnyugdíjasokról", akik a riporternek szemrebbenés nélkül a szemébe mondják: "ledolgoztam egy életet, 40-45 év munka stb" után 47 ezer a nyugdíjam, segítsetek, hiszen nem én vagyok felelős a sorsomért! Szomorú, hogy ma, amikor az öngondoskodás elsőrendű érdek(ünk) kellene legyen, azokat reklámozzák, akik mindig másokra vártak/várnak! Még fenn van a cikk a csanádi rokkant romáról. Érdemes újra elolvasni!”
 • 4. koszone 2010. november 12. 10:55
  „zoltanszabo

  Ezt orbán király csinálta ugye?????
  Megint a cinikus duma!
  Ki lehet menni segíteni nekik,nem gátol meg senki,orbán király?????
  Biztos 6 hónap alatt lett ilyen a sorsuk ugye?
  Teljesen igaz segíteni kell,de megint orbán ,ezt mikor növik már ki az elv....nem mondok semmit mert olyan leszek mint ők.
  Míg irogatunk a meleg szobából köztük én is akár segíteni is lehetne,de mi a franc köze ennek orbán királyhoz,soha nem értem meg.
  8 év királyairól nem írsz!”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Születésnapi üdvözlet a Kocka utcából

1947 novemberében ezen a napon született a Kocka utca egyik kedves lakója, akivel Úton útfélen találkozhatunk - szerencsére. Tovább olvasom